Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
10 Ιούλ 2020
Πολιτισμός

«Ευρωφελή και Ανθενωτικά»: Επίκαιρο και  διαχρονικό  το βιβλίο του Γιώργου Συριόπουλου

«Ευρωφελή και Ανθενωτικά» δυο λέξεις με βαθύτατο νόημα είναι ο τίτλος και η σύνοψη του βιβλίου που έγραψε ο συνάδελφος – ανταποκριτής της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Γιώργος Συριόπουλος.

Μας ξάφνιασε. Και με τον τίτλο και με το περιεχόμενο. Ευρ-ωφελή, κατά το επωφελή για την Ευρώπη. Ανθ-ενωτικά, ως απειλές αλλά όχι ικανές ρωγμές να διχάσουν την ευρωπαϊκή συνείδηση.

Το βιβλίο είναι ταυτόχρονα ό,τι πιο επίκαιρο και ό,τι πιο διαχρονικό αναφορικά με την ιστορική διαδρομή της ευρωπαϊκής ενοποίησης, τη σημερινή δομή και λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών, την πορεία προς την ΟΝΕ με ιδιαίτερο κεφάλαιο για τον «Γολγοθά των ελληνικών προγραμμάτων», τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη ως «ανθενωτικές απειλές», το Brexit που εξελίσσεται σαν… τηλεοπτικό σήριαλ και την προοπτική αλλαγών στην ευρωπαϊκή διακυβέρνηση.

Μια βαθιά δημοσιογραφική ματιά, με ισορροπημένη προσέγγιση στα πλέον ευαίσθητα ζητήματα, με τεκμηρίωση και με καλοφτιαγμένους πρωτότυπους πίνακες που εξηγούν με εξαιρετικά απλό τρόπο το σημερινό τοπίο και εκείνο των σχεδιαζόμενων αλλαγών.

Το βιβλίο είναι γραμμένο σε γλώσσα κατανοητή, χωρίς περίπλοκες αναφορές, χωρίς λεπτομέρειες για τον ανυποψίαστο στα ευρωπαϊκά θέματα αναγνώστη. Είναι αυτό που λέμε ένα ευχάριστο ανάγνωσμα, σε ορισμένες περικοπές του έως και διασκεδαστικό καθώς ο συγγραφές δεν χαρίζεται σε κανέναν. Αναδεικνύει τις ευθύνες τις ΕΕ στη σύγχυση που έχει προκληθεί σε αρκετούς τομείς, αλλά και στο ζήτημα της οικονομικής ύφεσης, και παράλληλα εξηγεί για πιο λόγο η Ένωση συνιστά τη μόνη ασφαλή προοπτική για τους πολίτες της.

Ο Γιώργος Συριόπουλος σημειώνει πως «Εκείνοι που βιώνουν την αξία και τη χαρά της δημιουργίας, πλάθοντας υπεύθυνα μικρούς ή μεγαλύτερους κόσμους, µε υψωμένα χέρια, πυρωμένη καρδιά και ονειρική φαντασία, αντιλαμβάνονται εύκολα ότι και στην Ευρώπη κάθε βήµα µπροστά είναι αποτέλεσµα δράσης, πρωτοτυπίας και αποφασιστικότητας. Το µωσαϊκό πολιτισµών, λαών και ιδεών είναι η συµπαγής βάση της διαρκώς εντονότερης διαδικασίας σύγκλισης σε όλα τα επίπεδα. Επειδή όσα ενώνουν τους Ευρωπαίους πολίτες είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που θα µπορούσαν να τους χωρίσουν.

Το βιβλίο αυτό γράφτηκε σε µια χρονική στιγµή που πολλοί θεωρούν ότι το σπάνιο ευρωπαϊκό οικοδόμημα κλονίζεται συθέμελα από τις ασύµµετρες απειλές, τις ανισορροπίες και τις εξωτερικότητες. Όµως, αυτό το οικοδόµηµα έχει ιστορικά αποδείξει ότι ενισχύεται από τις κρίσεις και τις οξειδώσεις που μοιάζουν να το απειλούν. Μεγαλείο της διαρκούς µετεξέλιξης της Ευρώπης είναι ο συµβιβασµός του ρεαλισµού µε τον ιδεαλισµό. Η  σύντηξη των ετερόκλητων στοιχείων. Η δηµιουργική ώσµωση ιδεών σε ώρες καθοριστικά κρίσιµες. Παραδοξότητες που έχουν παραγάγει ενοποιητική ουσία σµιλεύοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις σελίδες αυτής της έκδοσης αποτυπώνονται στοιχεία και ερεθίσµατα απολογισµού, σε δυο µεγάλες τοµεακές ενότητες: τη θεσµική λειτουργία και την οικονοµική διάσταση υπό το πρίσµα των κρίσεων, των προκλήσεων και των προοπτικών µιας νέας αρχιτεκτονικής στην ευρωπαϊκή διακυβέρνηση».

Το βιβλίο το προλογίζει ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, με την προτροπή να το διαβάσουμε. Είναι ένα καλό βιβλίο αναφοράς που αξίζει να έχουμε στη βιβλιοθήκη μας. Ένα βιβλίο που δείχνει ότι οι καλοί συνάδελφοι έχουν ακόμη την ανησυχία να μοιράζονται τις γνώσεις, τις απόψεις και τις παρατηρήσεις τους όταν εμβαθύνουν με τη δουλειά τους περισσότερο απ’ ό,τι φαίνεται στην καθημερινή τους επαγγελματική δράση. Ο Γιώργος ανήκει σε αυτούς που «ψυρίζουν» τα ζητήματα. Και κυρίως σε εκείνους που τους αρέσει να δουλεύουν μεθοδικά και εμπεριστατωμένα. Ειδικά για ό,τι αφορά την Ευρώπη, καθώς ανησυχεί για το μέλλον λίγο παραπάνω, με το δίκιο του, αφού την κόρη του τη λένε… Ευρώπη!

Δυο λέξεις από εμάς: Το αγοράζουμε.

Κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οργανισμό Α.Α. ΛΙΒΑΝΗ.

 

Related posts