Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
27 Μαΐ 2022
Πολιτισμός

Άννα Μορφίδου: “Για να επιβιώσουμε στην πραγματικότητα πρέπει όλοι μας να είμαστε «δεξιοτέχνες»

 

IMG_20151024_033912 Λίγες μέρες πριν από την συναυλία που θα δώσει μαζί με το Athens Chamber Ensemble 2012 στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου, η γνωστή υψίφωνος μιλά στην Σοφία Παππά και το now24.gr, για την μουσική της διαδρομή, για το αριστούργημα του μπαρόκ ρεπερτορίου Stabat Mater του Περγκολέζι αλλά και για την ανάγκη να είμαστε όλοι μας «δεξιοτέχνες» για να επιβιώσουμε στην σημερινή ελληνική πραγματικότητα.

 Πώς ξεκινήσατε τη μουσική σας διαδρομή;

Με το πρώτο νανούρισμα της μητέρας μου!  Άρχισα πιάνο στην ηλικία των τριών ετών. Το πιάνο ήταν το παιχνίδι μου και οι νότες τα πρώτα μου γράμματα. Ήταν λοιπόν φυσικό και επόμενο να αισθάνομαι ότι η μουσική είναι το σπίτι μου και ότι αυτό θα μου άρεσε να κάνω στη ζωή μου. Αργότερα το έναυσμα ενός πανελληνίου διαγωνισμού της  Χ.Ο.Ν και το πρώτο βραβείο στη φωνή με οδήγησε σ’ ένα ταξίδι που συνεχίζει να με ταξιδεύει ακόμα στις ράγες του πενταγράμμου.

 Στην επόμενη συναυλία σας, στις 12 Απριλίου, θα παρουσιάσετε το θρυλικό “Stabat Mater” του Pergolesi. Μιλήστε μας για αυτή τη μουσική συνάντηση.

unnamedΤο Stabat Matter του Pergolesi είναι ιερή μουσική. Δεν είναι τυχαίο που το αποκαλούν μουσικό αριστούργημα και είναι αγαπημένο έργο όλων των καλλιτεχνών παγκοσμίως.
Το αριστουργηματικό αυτό έργο περιλαμβάνει τα Πάθη του Χριστού μέσα από τα μάτια της Μητέρας του. Είναι έργο γραμμένο για δύο φωνές και σύνολο εγχόρδων .
Είναι επίσης ιδιαίτερη τιμή και χαρά κάθε φορά που συμπράττω με το Athens Chamber Ensemble 2012, αυτό το ιδιαίτερο σύνολο με το πλούσιο ηχόχρωμα που καλύπτει ένα ρεπερτόριο υψηλών απαιτήσεων από την μπαρόκ εποχή μέχρι την σύγχρονη μουσική σκηνή με νέες ενορχηστρώσεις και εξαιρετικούς μουσικούς.
Η φιλία που μας συνδέει από τα φοιτητικά μας χρόνια στο τμήμα μουσικολογίας του Southeastern College με τον συνθέτη βιρτουόζο της κιθάρας αλλά και του μαντολίνου Μιχάλη Σουρβίνο, ο οποίος έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια του συνόλου Athens Chamber Ensemble 2012 αλλά και η προσωπική συνεργασία μαζί του σε πάρα πολλά ρεσιτάλ για κιθάρα και  φωνή, μου δημιουργεί κάθε φορά την ευχάριστη έκπληξη στις ιδιαίτερες ενορχηστρωτικές οπτικές που έχει για τις μουσικές εμφανίσεις μας.
Το Stabat Matter θα το ακούσετε με το στοιχείο της έκπληξης στο φυσικό του χώρο,
τη Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου στις 20.30 στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου (Φιλελλήνων 27 ,Σύνταγμα ).

 IMG_299068183431782Το  “Stabat Mater” περιγράφει τα Πάθη του Χριστού, μέσα από το μάτια της μητέρας του. Υπάρχει κάτι που σας συνδέει ιδιαίτερα με το συγκεκριμένο θρησκευτικό ύμνο;

Προσωπικά η Παναγία έχει ιδιαίτερη σημασία για εμένα. Είναι η Μητέρα, η πλάση ολόκληρη και όλες οι γυναικείες αρετές μαζί!
Εάν με ρωτούσατε την ίδια ερώτηση δέκα ημέρες πριν, θα σας απαντούσα για το αριστούργημα του Pergolesi, ως καλλιτέχνης που έχει δέος στην ομορφιά της τέχνης.
Τώρα όμως θα σας απαντήσω ως άνθρωπος και όχι ως μουσικός διότι πρόσφατα
«έφυγε»  ο πατέρας μου από τη ζωή και αυτός ο μουσικός ύμνος θα είναι η προσευχή στο μεγαλείο και την τραγικότητα ολόκληρης της ανθρωπότητας.

 

IMG_385195067365854Εκτός από τις συναυλίες έχετε στο ενεργητικό σας μια σημαντική δισκογραφική δουλειά, το cd «Στου φεγγαριού την άλλη όψη». Θα θέλαμε να μας μιλήσετε για αυτή.
Ο δίσκος αυτός είναι το πρώτο μου μουσικό παιδί. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο πολύ αγαπώ όλα αυτά τα εξαιρετικά τραγούδια αλλά και τον δημιουργό τους τον μεγάλο και βραβευμένο συνθέτη της χώρας μας Μίμη Πλέσσα!
Η καθοδήγηση, η προσέγγιση και η διδασκαλεία του ήταν και θα είναι ένα από τα ωραιότερα ταξίδια μου.
Οι συζητήσεις και οι λεπτομέρειες για τις μουσικές φράσεις, ακόμα και για την απόδοση των λέξεων και των αναπνοών μας οδήγησε στο στούντιο ηχογραφήσεων για να καταγράψουμε εκείνη τη μουσική συνομιλία των συναισθημάτων μας  σε ένα cd με τίτλο
«Στην Άλλη Όψη του Φεγγαριού» θέλοντας να δώσουμε συναίσθημα και ήχο εκεί όπου υπάρχει παγωνιά και σκοτάδι!

Στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα πώς είναι η ζωή ενός καλλιτέχνη; Μπορεί να βιοπορίζεται από τη μουσική και την τέχνη γενικότερα;

img1454015622883Στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα θα πρέπει κάποιος να είναι όχι απλά καλλιτέχνης αλλά «δεξιοτέχνης», ώστε να μπορεί να ελίσσεται στο θέμα της επιβίωσης όταν όλος ο κόσμος ψάχνει να βρει τρόπο να εξασφαλίσει τουλάχιστον την αξιοπρέπεια του.  Παρά ταύτα την περίοδο αυτή, της οικονομικής ύφεσης ,έχουν γεννηθεί πολλές μουσικές σκηνές και πολυχώροι τέχνης για παρουσιάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής και εικαστικών.
Στην ιστορία της ανθρωπότητας όταν υπήρχε ύφεση ποτέ δεν πέθαινε η ανθρώπινη έκφραση , ο άνθρωπος πέθαινε και έδινε τη σκυτάλη: το φως, την ιδέα, την τέχνη και τις επιστήμες στη νέα γενιά!
Προσωπικά, λοιπόν, πιο πολύ με ενδιαφέρει το τι θα παραδώσουμε στη νέα γενιά.

Γιατί δεν πρέπει να χάσει κάποιος το “Stabat Mater” στην Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου;
Γιατί η στοχαστική μουσική δεν μας φέρνει μόνο κοντά στον Μεγάλο Δημιουργό μας ,αλλά μας εναρμονίζει με τον γήινο αλλά και τον πνευματικό μας εαυτό!

 

 

Related posts