Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
26 Απρ 2024
Πολιτισμός

Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη:Η δημοσιογραφία με ώθησε στη συγγραφή των μεγάλων έργων

Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη 

Η Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη γεννήθηκε στη Λευκάδα, όπου τελείωσε τη δημοτική και μέση εκπαίδευση. Απόφοιτος του Πολιτικού Τμήματος της Νομικής Αθηνών, δημοσιογραφεί από το 1983 σε ημερήσιες εφημερίδες και περιοδικά της Ελλάδας. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και έχει εργαστεί κατά διαστήματα σε ραδιοφωνικούς σταθμούς καθώς και στην Ελληνική Τηλεόραση (ΕΤ).

Από το 1989 ζει και εργάζεται στο Μόντρεαλ του Καναδά ως ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (μέχρι Μάιο 2015) και διαφόρων εντύπων. Απασχολείται ταυτόχρονα στα διάφορα ομογενειακά μέσα του Καναδά και της Αμερικής, ενώ συνεργάζεται με την εφημερίδα The Huffington Post. Είναι μέλος της Εταιρείας Γαλλόφωνων Συγγραφέων του Κεμπέκ (UNEQ), καθώς και της Ομοσπονδίας Αγγλόφωνων Συγγραφέων του Κεμπέκ (QWF). 

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Κυρία Φραγκούλη γεννηθήκατε και μεγαλώσατε στα Επτάνησα, την όμορφη Λευκάδα. Τι αντιπροσωπεύει για σας ο τόπος σας;

ΙΟΥΣΤΙΝΗ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ-ΑΡΓΥΡΗ: Ο τόπος μου είναι η σύνθεση της προσωπικότητας, είναι το DNA μου, είναι η αναπόδραστη ιστορία μου. Η Λευκάδα είναι το φως και η δύναμη της ύπαρξής μου!

Μ.Γ.: Μεγαλώνοντας σπουδάσατε στο Πολιτικό Τμήμα της Νομικής Αθηνών. Τι σας ώθησε προς αυτή την κατεύθυνση σπουδών;

Ι.Φ.-Α.: Ήμουν από μικρή πολυλογού και επιχειρηματολογού και ήθελα να σπουδάσω Νομική αλλά μόνο εν Αθήναις. Αφού δεν είχα τα μόρια για τη Νομική Αθηνών η δεύτερη επιλογή μου ήταν το Πολιτικό της Νομικής που λάτρεψα για την ευρύτητα των γνωστικών αντικειμένων του εκείνους τους καιρούς.

 

Μ.Γ.: Εργαστήκατε στην Ελλάδα ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς σταθμούς και τηλεόραση. Ποια εμπειρία αποκτήσατε;

Ι.Φ.-Α.: Ξεκίνησα γράφοντας ταξιδιωτικό ρεπορτάζ από το Αθηνόραμα και κατέληξα από το 1985-1989 να εργάζομαι ταυτόχρονα σε εφημερίδα, περιοδικά, ραδιόφωνο και κρατική τηλεόραση. Μέσα σε μια πενταετία ασχολήθηκα με τη μόδα, τη μουσική, το ταξιδιωτικό και το πολιτικό ρεπορτάζ. Έζησα τα πάντα στο φουλ και ολοκλήρωσα τον δημοσιογραφικό κύκλο που με δίδαξε τα πάντα περί δημοσιογραφίας αλλά και περί εργασιακής ίντριγκας…

Μ.Γ.: Τελικά, μεταναστεύσατε στο Μόντρεαλ του Καναδά όπου ζείτε μέχρι σήμερα. Τι σας οδήγησε στο Μόντρεαλ;

Ι.Φ.-Α.: Μετανάστευσα στο Μόντρεαλ λόγω έρωτος και γάμου. Είμαι μια ερωτική μετανάστης από τα τέλη Σεπτεμβρίου 1989. Αγαπώ τη νέα μου πόλη και προπάντων τον Απόδημο Ελληνισμό που εδώ θριαμβεύει…

 

Μ.Γ.: Στον Καναδά εξακολουθείτε ν΄ ασχολείστε με τη δημοσιογραφία. Με τι θέματα ασχολείστε κυρίως;

Ι.Φ.-Α.: Από το 1989-1992 έμεινα εκτός της πρώτης γραμμής της δημοσιογραφίας καθότι γέννησα το γιό μου και τον απόλαυσα ώσπου να πάει στο νηπιαγωγείο. Μετά επανήλθα στην δημοσιογραφία ως ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, από όπου με απέλυσε η παρέα των Συριζαίων τον Μάιο του 2015.

Παράλληλα είχα εκπομπή εθελοντικά χωρίς πληρωμή στο τοπικό ραδιόφωνο και στέλνω θέματα στην HuffPost USA και HuffPost Greece. Η θεματολογία μου διαφέρει από συνεντεύξεις, σε πολιτικά, ταξιδιωτικά, και κείμενα κριτικής βιβλίων. Μεγάλο φάσμα καταλαμβάνω η ελεύθερη πολυπράγμων.

Μ.Γ.: Το 2018 αναδειχτήκατε Ελληνίδα της χρονιάς από την ΕΚΜΜ. Πως εισπράξατε αυτή τη μεγάλη διάκριση;

Ι.Φ.-Α.: Πρέπει να σας πω ότι αυτή η διάκριση μου απονεμήθηκε όχι μόνο για την επαγγελματική μου καριέρα, αλλά και για τη δράση μου ως προέδρου του Λυκείου των Ελληνίδων Μόντρεαλ, στο οποίο έχω δώσει την ψυχή μου. Μετά από τέσσερα χρόνια λειτουργίας, το ΛΕΜ έχει συνεισφέρει στη δημιουργία του Γλυπτού του Έλληνα Μετανάστη (2017), στην έρευνα για την πρόωρη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών στο Πανεπιστήμιο McGill και τώρα απεργάζεται τη δημιουργία του Ελληνικού Μουσείου. Απόλαυσα και απολαμβάνω αυτόν τον τίτλο τιμής…

Μ.Γ.: Αν και η δημοσιογραφία δεν είναι μακριά από τη συγγραφή, τις σας ώθησε στη συγγραφή βιβλίων;

Ι.Φ.-Α.: Η δημοσιογραφία με ώθησε στη συγγραφή των μεγάλων έργων καθότι έγραψα την βιογραφία του πρώην Αρχιεπισκόπου Αμερικής Σπυρίδωνος το 2000 ένα καθαρά δημοσιογραφικό βιβλίο, γεγονός που με ενέβαλε στο ταξίδι της συγγραφής.

Μ.Γ.: Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο σας «Η Κοντυλένια του Νησιού». Ποια είναι η Κοντυλένια του τίτλου;

Ι.Φ.-Α.: Είναι μια γυναίκα πεντάμορφη και αληθινή που ονομαζόταν Κοντύλω, Κοντυλένια δηλαδή και καταγόταν από το Μεγανήσι. Πίστεψε πως με την ομορφιά της θα μπορούσε να εξαγοράσει μια καλύτερη ζωή στην πόλη της Λευκάδας, αλλά τα όνειρά της ματαιώθηκαν από την ειμαρμένη!

Μ.Γ.: Διάβασα στο οπισθόφυλλο ότι η ιστορία που αφηγείστε βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και πρόσωπα. Που σταματά η αλήθεια κι αρχίζει η μυθοπλασία;

Ι.Φ.-Α.: Τα γεγονότα είναι όπως αναγράφονται, η μυθοπλασία αρχίζει όταν ο συγγραφέας καταγράφει συναισθήματα και αναλύει τις προσωπικότητες του περιβάλλοντος. Εκεί ξεκινάει η μυθιστορία…

Μ.Γ.: Σε ποια εποχή και σε ποια περιοχή αναφέρεται το βιβλίο σας;

Ι.Φ.-Α.: Το βιβλίο μου αναφέρεται στο Μεγανήσι του Μεσοπολέμου, όπου το Μεγανήσι ανήκει στην πολυνησία της Λευκάδας!

Μ.Γ.: Η Κοντυλένια είναι μια πανέμορφη κοπέλα. Μπορεί η ομορφιά να γίνει κατάρα όπως γράφεται στο τέλος του βιβλίου;

Ι.Φ.-Α.: Η ομορφιά είναι ένα στολίδι που αν δεν τον διαχειριστεί σωστά το άτομο μπορεί να γίνει και κατάρα. Είναι επικίνδυνο όπλο η ομορφιά.

Μ.Γ.: Η ηρωίδα σας έχει μια δύσκολη ζωή από τη στιγμή που γεννήθηκε. Ήταν θύμα των περιστάσεων;

Ι.Φ.-Α.: Η ηρωίδα μου γεννήθηκε σε δύσκολες εποχές υπό δύσκολες συνθήκες. Μεγάλωσε σε μια αντροκρατούμενη οικογένεια που την καταπίεζε και της φερόταν βάναυσα. Δυστυχώς δεν διαλέγουμε ούτε το χρόνο ούτε τον τόπο ούτε τους γεννήτορές μας. Αυτά είναι γραμμένα από τη μοίρα!

Μ.Γ.: «Εγώ θα παντρευτώ άνδρα απ΄ τον Μεγάλο Τόπο» αναφέρει η Κοντυλένια στη φίλη της Σμαρώ. Ποια ήταν τα όνειρα της Κοντυλένιας;

Ι.Φ.-Α.: Να παντρευτεί στο νησί της Λευκάδας και μάλιστα στη Χώρα, να γίνει αστή, να πάψει ν΄ ασχολείται με τα ζώα και τις βαριές αγροτικές δουλειές…

Μ.Γ: «Από την τύχη του κανένας δεν ξεφεύγει, είναι γραμμένη και δεν ξεγράφεται…» αναφέρει η Σμαρώ στην Κοντυλένια. Αυτό ισχύει στην εξέλιξη της ζωής της ή έπαιξαν ρόλο κι άλλοι παράγοντες;

Ι.Φ.-Α.: «Το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον» είπε η Πυθία. Η ειμαρμένη είναι νομοτέλεια, απλά η Σμαρώ έγινε προάγγελος αυτής της θλιβερής για την Κοντυλένια συνθήκης…

 

Μ.Γ.: «Αντί να πανηγυρίσουν και να πούνε πως θα σφάξουν το καλύτερο αρνί για τον ερχομό του Λεωνίδα, εκείνοι είχαν μουτρώσει και είχαν γίνει σκεφτικοί» γράφετε για τ΄ αδέρφια του. Που οφειλόταν αυτή η αντιμετώπιση;

Ι.Φ.-Α.: Οι άνθρωποι του χωριού, οι άνθρωποι της Ελλάδας ποτέ δεν καλοδέχτηκαν τους ξενιτεμένους διότι πίστευαν πως γύριζαν πίσω να διεκδικήσουν την πατρική γη. Αυτή είναι η αλήθεια κι αυτή ήταν η πικρή διαπίστωση για το Λεωνίδα.

Μ.Γ.: «Τούτος εδώ ήταν ένας κακός λύκος, που δεν είχε σωσμό» γράφετε για τον Νικηφόρο. Ήταν κακός λύκος ο Νικηφόρος ή η συμπεριφορά του ήταν μια άμυνα απέναντι στις δυσκολίες που βίωσε από μικρός; 

Ι.Φ.-Α.: Οπωσδήποτε οι δυσκολίες παιδιόθεν έκαναν τον Νικηφόρο ένα κακοτράχαλο άντρα που έβγαζε τα απωθημένα του στη μικρή του αδερφή. Δύσκολες εποχές και δύσκολες ισορροπίες στις οικογένειες εκείνους τους καιρούς.

Μ.Γ.: «όλοι έστηναν αυτί για να κουτσομπολέψουν τα δεινά της οικογένειάς της για να λησμονούν στην πραγματικότητα τις δικές τους πληγές». Το κουτσομπολιό είναι ένας τρόπος για να καλύπτουν οι άνθρωποι όσα πονάνε τους ίδιους;

Ι.Φ.-Α.: Βεβαίως, το κουτσομπολιό είναι η ανάδειξη των δεινών του άλλου για να θεραπεύσουμε τα δικά μας.

Μ.Γ.: Πόσο προσωρινή είναι αυτή η λησμονιά;

Ι.Φ.-Α.: Η λησμονιά δεν υπάρχει, η μνήμη είναι τιμωρός!

Μ.Γ.: «Η σιωπή του Μεγάλου Τόπου θα κατάπινε τα πάντα…». Από τι ήθελε να ξεφύγει η Κοντυλένια;

Ι.Φ.-Α.: Από την κακοτυχία να ζει τη βιαιότητα του περιβάλλοντός της στο μικρό απομονωμένο χωριό της στο Νησί.

Μ.Γ.: Η Κοντυλένια γνώρισε την ευτυχία;

Ι.Φ.-Α.: Την δοκίμασε την ευτυχία και ήταν πολύ γλυκιά σαν ζάχαρη. Μόνο που έλιωσε στα πρωτοβρόχια.

Μ.Γ.: Δεν νομίζω πως υπάρχει αναγνώστης που δεν θα συμπονέσει την Κοντυλένια. Ποια ήταν τα δικά σας συναισθήματα κατά τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου;

Ι.Φ.-Α.: Τα δικά μου συναισθήματα ήταν ανάμεικτα, θυμός για όσους την πόνεσαν και πόνος γιατί πόνεσε…

Μ.Γ.: Σας ευχαριστώ πολύ για την παραχώρηση της συνέντευξης και σας εύχομαι καλοτάξιδο το βιβλίο σας.

Ι.Φ.-Α.: Κι εγώ σας ευχαριστώ για τις εύστοχες και κεντραρισμένες ερωτήσεις σας.

*Το μυθιστόρημα «Η Κοντυλένια του νησιού» της Ιουστίνης Φραγούλη-Αργύρη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός.

 Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της ΑΛΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ από την Εμπειρία Εκδοτική. Το 2019 θα κυκλοφορήσει το νέο της μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Ωκεανός.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από πεντακόσιες συνεντεύξεις. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ του ΑιγαίοTV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style από Ιούλιο 2017 έως Μάρτιο 2018 οπότε αποχώρησε οικειοθελώς.

Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά.   

 

Related posts