Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
14 Μαΐ 2024
Media

Τι γράφουν τα ξένα ΜΜΕ για την Ελλάδα…

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΜΜΕ & ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ

Αυξάνεται η πίεση στην Αθήνα μετά τη χθεσινή αποτυχία επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές, επισημαίνουν τα αμερικανικά ΜΜΕ και πρακτορεία. Το ενδιαφέρον στρέφεται στο σημερινό Euro Working Group, ενώ συνεχίζεται η συζήτηση για το ενδεχόμενο Grexit και για τις ελληνικές τράπεζες. Οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας είναι επίσης στο προσκήνιο ενόψει της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα.

Η χθεσινή διακοπή των διαπραγματεύσεων Ελλάδας-δανειστών δεν ερμηνεύεται ως ρήξη αλλά ως αργή πρόοδος των συνομιλιών [Reuters]. Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη συμφωνίας, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος [Reuters]. Merkel και Hollande έδειξαν ότι διατηρούν κοινό μέτωπο στο θέμα της Ελλάδας, απαιτώντας την τήρηση των δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις [Reuters]. «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», τόνισε η Merkel [Reuters]. «Έχει χαθεί ήδη πολύς χρόνος»,  είπε ο Hollande [ΑP]. Αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας ως τα τέλη Απριλίου εξέφρασε ο Tusk [Reuters]. Πότε θα τελειώσουν τα χρήματα της Ελλάδας; διερωτάται η WSJ και απαντά «κανείς δεν ξέρει».  Συγκρατημένη αισιοδοξία αναλυτών και παραγόντων της αγοράς [Bloomberg] – συμβιβασμό την τελευταία στιγμή αναμένει ο Sony Kapoor [Βloomberg], ανησυχία ότι οποιαδήποτε λύση δε θα είναι μακροπρόθεσμη εκφράζει ο Zsolt Darvas του Bruegel. [CNBC] Περισσότερα προβλήματα μετά τον Ιούνιο αναμένει και ανάλυση του Stratfor. Η Goldman Sachs θεωρεί ότι ο κίνδυνος Grexit αυξάνεται [WSJ].  Ένα Grexit θα εξέθετε την ΕΚΤ σε ζημιά δεκάδων δισ., επισημαίνει ανάλυση του Reuters. Το Grexit «ίσως δεν είναι κακό για το ευρώ», υποστηρίζει ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Warren Buffet [Bloomberg]. Tις συνέπειες ενός Grexit υποβαθμίζουν παράγοντες της αγοράς [CNBC].

Κι ενώ η πολιτική αβεβαιότητα επισκιάζει τις ελληνικές τράπεζες, όπως επισήμανε η πρόεδρος της ενιαίας εποπτικής αρχής τραπεζών Daniele Nouy [Bloomberg], η ΕΚΤ αναμένεται να επανεξετάσει σήμερα την παροχή ρευστότητας μέσω του ELA. Πάντως επιβραδύνθηκε η εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες το Μάρτιο [Bloomberg].

Εν όψει της επίσκεψης Τσίπρα στη Μόσχα, τονίζεται η κριτική του έλληνα Π/θ στις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας, όπως διατυπώθηκε σε συνέντευξη στο Tass [AP]. Η WSJ συνδέει τις δηλώσεις του με τη μικρή πρόοδο στις συνομιλίες με τους δανειστές. Για αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας στο θέμα της ενέργειας έκανε λόγο ο Υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης. [Bloomberg, Reuters].

ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΜΜΕ

Αισθητά λιγότερα είναι σήμερα τα δημοσιεύματα ελληνικού ενδιαφέροντος στο βρετανικό Τύπο. Άρθρο στους FT θέτει εκ νέου το θέμα του  Greccident, αναφερόμενο και σε γεωπολιτικές συνέπειες, αλλά και στον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης και σε άλλες χώρες. Δ/ματα αναφέρονται στη συνέντευξη Τσίπρα στο πρακτορείο TASS και στην αντίθεσή του προς τις κυρώσεις στη Ρωσία.

Στο άρθρο γνώμης του Martin Wolf στους Financial Times επισημαίνεται ότι μία έξοδος της Ελλάδας από ατύχημα είναι εξαιρετικά πιθανή, όχι όμως επειδή την επιθυμεί η Ελλάδα ή οι εταίροι της, αλλά διότι εξαντλούνται οι ελπίδες της Ελλάδας, η υπομονή των εταίρων και ο χρόνος για διαπραγματεύσεις. Ο αρθρογράφος προειδοποιεί ότι «δεν θα πρέπει μία ατυχία να σφραγίσει τη μοίρα της Ελλάδας», υπογραμμίζοντας ότι μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης ήταν προφανές ότι θα χρειαζόταν χρόνος για να γίνει γνωστό αν είναι εφικτή μια αποδοτική συμφωνία. Είναι απαραίτητο να “αγοραστεί” αυτός ο χρόνος και να αποφευχθεί ένα “Greccident”. O Wolf σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι έξοδος της Ελλάδας θα είχε -εκτός από οικονομικές- και σοβαρές γεωπολιτικές επιπτώσεις. «Η Ελλάδα θα βυθιζόταν σε μια οικονομική άβυσσο. Εγκαταλειμμένη από την Ευρώπη, θα στρεφόταν ενδεχομένως προς μη φιλικές δυνάμεις, γεγονός που θα συνιστούσε στρατηγική πανωλεθρία. Και, εν τέλει, η Ελλάδα έχει υποφέρει αρκετά από τη λιτότητα. Από εδώ και πέρα τα πράγματα θα πρέπει να πάνε καλύτερα, αρκεί να βελτιωθούν οι πολιτικές». Ο αρθρογράφος θεωρεί ότι η καταλληλότερη επιλογή αναφορικά με την αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος είναι  η εξεύρεση ενός αμοιβαία ικανοποιητικού τρόπου για την παραμονή της Ελλάδας, συνοδευόμενου από γενναιόδωρη, αλλά υπό όρους, ελάφρυνση του χρέους, καθώς και περαιτέρω χορήγηση περιορισμένης χρονικά βοήθειας. Στην ιστοσελίδα των Financial Times αναρτάται επίσης και σύντομης διάρκειας βίντεο, στο πλαίσιο του οποίου ο Martin Wolf εκφράζει τις απόψεις του για το θέμα αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι, εάν τελικώς η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη, δεν αποκλείεται να μην είναι η πρώτη και τελευταία χώρα που θα κάνει κάτι τέτοιο, διότι «εάν τελικώς η ευρωζώνη γίνει μία ζώνη κρίσεων όπου η μία διαδέχεται την άλλη, τότε καλλιεργείται κλίμα αβεβαιότητας και όλα μπορεί να συμβούν». Η εφημερίδα Telegraph αναπαράγει τη δήλωση του μεγαλοεπενδυτή Warren Buffet την οποία έκανε στο CNBC, όπου υποστήριξε ότι, «εάν τελικά οι Έλληνες φύγουν, ίσως να μην είναι κακό για το ευρώ».

Οι εφημερίδες Times και Guardian στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις αναφέρονται στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στο ρωσικό πρακτορείο TASS εν όψει της επίσημης επίσκεψής του στη Μόσχα στις 8 Απριλίου. Στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε έκανε λόγο για τη δυνατότητα ενδυνάμωσης της πολυεπίπεδης συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες αλλά και στη διαφωνία του έναντι των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα, χαρακτηρίζοντάς τες μάλιστα ως «δρόμο προς το πουθενά».

ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΜΜΕ

Στις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους πιστωτές αλλά και στη στροφή Τσίπρα προς τη Μόσχα αναφέρονται εκτενώς τα γερμανικά ΜΜΕ. Φλερτάροντας με τη Μόσχα ο Τσίπρας  διακινδυνεύει να απομονωθεί πλήρως εντός της ΕΕ, σημειώνει ο Hoehler στην Handelsblatt. H τρόικα είναι συνυπεύθυνη για τη φοροδιαφυγή, δηλώνει ο Τσακαλώτος στη FAZ.

Διακόπηκαν οι συνομιλίες Ελλάδας πιστωτών –μέχρι τώρα η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει μόνο «ιδέες» και όχι ολοκληρωμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων, δήλωσε εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν [derStandard]. Δεν υπάρχει πιθανότητα για συμφωνία πριν το Πάσχα –ωστόσο τα οικονομικά της Ελλάδας είναι υπό έλεγχο δήλωσε ο  πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου D. Tusk. Στο μεταξύ η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια αποτελεί ένα ακόμα εμπόδιο σε ένα πιθανό τρίτο πακέτο βοήθειας [SZ]. Το πεπρωμένο της Ελλάδας είναι η Ευρώπη, δήλωσε ο Hollande καλώντας την Ελλάδα να κάνει το συντομότερο προτάσεις για μεταρρυθμίσεις –έχει ήδη χαθεί πολύς χρόνος, τόνισε [FAZ]. Όσο πιο σύντομα η Ελλάδα καταθέσει τις προτάσεις της, τόσο πιο γρήγορα θα επιτευχθεί συμφωνία, δήλωσε η Merkel στο πλαίσιο του γαλλογερμανικού συμβουλίου στο Βερολίνο [Welt]. Οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες και αξιόπιστες δήλωσε στη Handelsblatt η Daniele Nouy επικεφαλής του μηχανισμού τραπεζικής εποπτείας της ΕΚT. To μεγάλο παιχνίδι με το Grexit: οι επενδυτές ποντάρουν σε διάσωση της τελευταίας στιγμής. [Handelsblatt]. Η λιτότητα δεν είναι το παν – τι μπορεί να μάθει η Ευρώπη από τις κρίσεις στη λατινική Αμερική για να σώσει το ευρώ. [Zeit].

Η Αθήνα χρησιμοποιεί τις κυρώσεις για τη Ρωσία ως μέσο πίεσης – πριν την επίσκεψή του στην Ρωσία ο Τσίπρας εξοργίζει με τις δηλώσεις του αξιωματούχους της εξωτερικής πολιτικής στις Βρυξέλλες. Υπάρχει φόβος ότι η Ελλάδα θα πάψει να στηρίζει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, υποστηρίζει υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ [Handelsblatt]. Φλερτάροντας με τη Μόσχα ο Τσίπρας  διακινδυνεύει να απομονωθεί πλήρως εντός της ΕΕ, σημειώνει ο G. Hoehler στην Handelsblatt. O Τσίπρας έχει άσχημα χαρτιά αλλά γερά νεύρα – αν η Ευρώπη δε δέχεται ό,τι της προσφέρει, τότε θα βρει αλλού χρήματα. Μπλοφάρει ο Τσίπρας; Μάλλον όχι – η ανάγκη αναθεώρησης των κυρώσεων προς τη Ρωσία υποστηρίζεται ομόφωνα από την ελληνική κυβέρνηση. Η Αθήνα ρισκάρει όχι μόνο με τις τύχες της Ευρώπης αλλά και του ελληνικού λαού, λέγεται στο Βερολίνο. Αν μας ρίξουν έξω από το πλοίο της Ευρώπης πρέπει να μάθουμε να κολυμπάμε, δηλώνει ο Σκουρλέτης [Zeit]. Ο Τσίπρας παίζει το χαρτί της Ρωσίας –μπορεί να είναι σίγουρος ότι το Κρεμλίνο θα τον δεχτεί με ανοιχτές αγκάλες: η Ρωσία έχει οικονομικές φιλοδοξίες στην Ελλάδα. [Zeit] H απόφαση για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη έχει ληφθεί, παρόλο που η αγανάκτηση είναι μεγάλη ενόψει της επίσκεψης Τσίπρα στη Ρωσία [Focus].

H Τρόικα είναι υπεύθυνη για τη φοροδιαφυγή – έθετε ως προαπαιτούμενο για την καταβολή των δόσεων τις περικοπές των συντάξεων, όχι τη φορολόγηση των πλούσιων, υποστηρίζει ο υφ. ΥπΕξ Eυ. Τσακαλώτος στην FAZ. Εκφράζει την ελπίδα ότι είναι κοντά μια συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους. Οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν αναγκαιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ, διαφορετικά δε νοείται ανάπτυξη στην Ελλάδα. Για τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου σχολιάζει: δεν ήταν η αρχή νέων μεταρρυθμίσεων, στηθήκαμε με την πλάτη στον τοίχο από την ΕΚΤ, με πρώτιστο μέλημα τη ρευστότητα.

Παραίτηση Gauweiler: η τελευταία επανάσταση – ο αντιπρόεδρος του CSU παραιτείται διαμαρτυρόμενος για την πίεση της κομματικής ηγεσίας [Handelsblatt]. Gauweiler και Bosbach είναι εκφραστές των επικριτών των πακέτων βοήθειας για την Ελλάδα στο CSU και CDU αντίστοιχα –το μείγμα ανικανότητας και ιδεολογίας που χαρακτηρίζει τις αντιδράσεις τις ελληνικής κυβέρνησης δεν αποκλείεται να συμβάλει στη διόγκωση της δυσαρέσκεια όσων γερμανών πολιτικών είναι αντίθετοι με την τρέχουσα πολιτική για την Ελλάδα [FAZ].

ΓΑΛΛΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΜΜΕ

Σκεπτικισμός και ανησυχία για την πορεία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, αλλά και προβληματισμός για τα ‘ανοίγματα’ της Ελλάδας προς την Ρωσία, καταγράφονται στο σημερινό γαλλικό/κοινοτικό Τύπο. Συνέντευξη Γ. Βαρουφάκη στην Le Monde όπου ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εξηγεί την ελληνική στάση στις διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζοντας ότι ο πυρήνας του προβλήματος είναι ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και για τον λόγο αυτό κρίνεται επιβεβλημένη, όσο και αναπόφευκτη, η αναδιάρθρωσή του.

Αναφορά στην διακοπή των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας-δανειστών κάνει η Les Echos, τονίζοντας ότι η επίτευξη συμφωνίας δεν έχει καταστεί προς το παρόν δυνατή, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να διατρέχει τον κίνδυνο να μην είναι σε θέση να αποπληρώσει τις οφειλές της το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα. Προκειμένου μάλιστα να καταδείξει τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική κυβέρνηση, η Les Echos παραθέτει αναλυτικά τις προθεσμίες και τις οφειλές της Ελλάδας τους επόμενους μήνες. Την προσοχή για τον χρόνο που κυλάει άπραγος, ενώ η Ελλάδα ‘ξεμένει’ από ρευστό, εφιστά και o EUObserver. Η Euractiv μεταφέρει ένα κλίμα ανησυχίας στις χρηματαγορές από την διαφαινόμενη αδυναμία επίτευξης συμφωνίας.

Εξίσου προβληματισμένη και η Le Figaro, παρατηρεί ότι ενώ οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές διακόπηκαν χωρίς να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία επανέναρξης των συνομιλιών, η Ελλάδα κινδυνεύει να μην είναι σε θέση να αποπληρώσει τις οφειλές της τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Σημειώνεται επίσης ότι τόσο η αοριστία των προτάσεων επί των μεταρρυθμίσεων όσο και η επιχειρούμενη προσέγγιση με τη Ρωσία προκαλούν αμφιβολίες για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Επισημαίνεται μάλιστα πως η Γερμανία «δεν βλέπει με καλό μάτι» το «διπλό αυτό παιχνίδι» που παίζει η Αθήνα, η οποία εκτιμάται ότι τείνει ‘χείρα φιλίας’ προς την Μόσχα για να «προκαλέσει» τις Βρυξέλλες. Η εφημερίδα αναφέρει ότι τόσο οι Βρυξέλλες όσο και το Βερολίνο παρακολουθούν με νευρικότητα τις κινήσεις αυτές της Αθήνας, μη γνωρίζοντας κατά πόσον προέρχονται από «ερασιτεχνισμό» ή «πονηριά».

Άλλο ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας (Le Figaro) κάνει μνεία της παραίτησης του αντιπροέδρου των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, Peter Gauweiler, αναφέροντας ότι οι επιπλοκές της ελληνικής κρίσης προκαλούν ήδη τριγμούς στην γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού.

Related posts