Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
30 Ιαν 2023
SLIDER

Τεράστια καταστροφή στην Εύβοια- Εκκενώθηκαν δεκάδες χωριά

Η καταστροφή στην Εύβοια είναι ανυπολόγιστη. Δεκάδες χωριά και οικισμοί εκκενώθηκαν και οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν για λόγους ασφαλείας. Οι στιγμές που ζουν οι άνθρωποι εκεί είναι εφιαλτικές.

Η Βόρεια Εύβοια είναι σε κόκκινο συναγερμό και σήμερα όλες οι ελπίδες πέφτουν στα εναέρια πυροσβεστικά μέσα. Οι φλόγες με αστραπιαία ταχύτητα από τη μια περιοχή στην άλλη.

Ενώ χθες έλεγαν ότι η Ιστιαία δεν κινδυνεύει, νωρίς τα ξημερώματα η φορά του ανέμου άλλαξε και η φωτιά πλησιάζει  προς την Ιστιαία.

Ο δήμαρχος Ιστιαίας Γιάννης Κοντζιάς μιλώντας  στον ΣΚΑΪ, αναφερόμενος στα πτητικά μέσα είπε ότι :

«Θα είχαμε λύσει πολύ νωρίτερα το πρόβλημα αν είχαμε νωρίτερα τα εναέρια πυροαβεστικά μέσα. Η ώρα είναι 7,30 το πρωί και ακόμη δεν έχει φθάσει κανένα πυροσβεστικό αεροπλάνο. Έχουμε εκκενώσει 13 χωριά . Υπάρχει σχέδιο, οι πολίτες είναι ασφαλείς, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ορατός κίνδυνος για περαιτέρω εκκενώσεις χωριών. Οι φωτιές μαίνονται γύρω από τα χωριά που έχουμε εκκενώσει. Αν δεν έρθουν τώρα τα αεροπλάνα η φωτιά θα φθάσει στη θάλασσα».

Κόλαση φωτιάς

Ένα μέτωπο πυρκαγιάς που δημιουργήθηκε από αναζωπύρωση στο ενδιάμεσο της απόστασης από τη Μηλιά έως τον Κρυονερίτη, έχει αποκτήσει δυναμική που ξεπερνά ακόμα και τα δύο χιλιόμετρα και κινείται κυκλωτικά και προς το χωριό Μηλιά. Ένα άλλο τμήμα από του μετώπου πηγαίνει κατευθείαν προς το χωριό Μονοκαρυά το οποίο έχει εκκενωθεί από χθες, αλλά και πάλι έχουν φτάσει εκεί οι αστυνομικοί για να απομακρύνουν και τους κατοίκους που δεν είχαν απομακρυνθεί. Παράλληλα ετοιμάζουν εκκενώσεις και για άλλα χωριά στην ευρύτερη περιοχή πριν την Ιστιαία.

Από την πλευρά του Αιγαίου, πλέον υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στα Βασιλικά και το Ψαροπούλι, καθώς οι φλόγες έχουν μπει στα Βασιλικά, ενώ οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχει ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα στον οικισμό.

Δύσκολες είναι οι στιγμές στα χωριά Σήμια, Κρυονερίτης, Μηλιά και Αγδίνες που δοκιμάζονται αυτή την ώρα. Οι φλόγες απείλησαν να κυκλώσουν όχι μόνο τα χωριά αλλά και τις πυροσβεστικές δυνάμεις που ήταν μέσα σε αυτά και πρόλαβαν να φύγουν όταν δόθηκε εντολή να υποχωρήσουν για να μην εγκλωβιστούν.

Στον Κρυονερίτη οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που παρέμεινε στο χωριό, παρά την εκκένωση που είχε διαταχθεί από χθες. Οργανώθηκε ολόκληρη επιχείρηση και οι δύο ηλικιωμένοι οδηγούνται σε ασφαλές σημείο.

Στο χωριό Μηλιές οι πυροσβέστες και οι εθελοντές που βρίσκονται εκεί μόλις πρόλαβαν να ανασυνταχθούν όταν το χωριό το κύκλωσε η φωτιά.

Μέσα στο χωριό εκτός από πυροσβέστες είναι και κάτοικοι που δεν θέλουν να το εγκαταλείψουν αν και ζητήθηκε η εκκένωσή του πριν από δύο μέρες και η αστυνομία προσπαθεί να τους πείσει και να απομακρυνθούν.

Στο χωριό Αγδίνες πυροσβέστες και χωματουργικά μηχανήματα δίνουν μάχη για να προστατέψουν το χωριό αλλά η μάχη είναι αμφίρροπη. Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η εξέλιξή της αφού ο ισχυροί άνεμοι στρέφουν τα πολλαπλά μέτωπα της φωτιάς πάνω τους, από πάρα πολλές πλευρές.

Στη Σήμια οι φωτιές κύκλωσαν όχι μόνο το χωριό, αλλά και τα πυροσβεστικά οχήματα που πήγαν να το σώσουν. Η φωτιά ξαφνικά τους έκοψε τη μοναδική δίοδο όταν προσπάθησαν να υποχωρήσουν. Παρέμειναν εκεί για αρκετή ώρα μέχρις ότου τα εναέρια μέσα, πρώτα ένα ρώσικο Β 200 και στη συνέχεια ένα ελικόπτερο, με πάρα πολλές ρίψεις μέσα στους καπνούς έσβησαν τη φωτιά.

Την ίδια στιγμή, από την άλλη πλευρά, στο Μετόχι και το Σπαθάρι φούντωσαν και πάλι τα μέτωπα γύρω από κατοικημένες περιοχές, ενώ αναζωπυρώσεις είχαμε και κοντά στο χωριό Μουρτιά από το οποίο έχει περάσει πάρα πολλές φορές η φωτιά.

Σε όλα σχεδόν τα μέτωπα η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει τις επόμενες ώρες.

Πλοία του λιμενικού αλλά και του Πολεμικού Ναυτικού είναι σε ετοιμότητα για νέες εκκενώσεις στο Πευκί και σε άλλες παραλιακές περιοχές.

Ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Γιώργος Κελαϊδίτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι η Εύβοια έμεινε ξεκρέμαστη από εναέρια μέσα, ενώ στην περιοχή του Προκοπίου που μαίνεται ένα μεγάλο μέτωπο όπως είπε «τις τελευταίες ώρες δυστυχώς δεν έχουμε ούτε ένα πτητικό μέσο να επιχειρεί, επομένως η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη».

Related posts