Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
28 Σεπ 2021
SLIDER

Ολονύχτιες μάχες με τις φλόγες- Κάηκαν δεκάδες σπίτια και αυτοκίνητα

Όλη τη νύκτα, από τι στιγμή που σταμάτησαν τις ρίψεις νερού τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τα ελικόπτερα, το έργο της κατάσβεσης συνεχίσθηκε από τις επίγειες δυνάμεις. Περισσότεροι από 500 πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες ενώ οι αστυνομικοί έκαναν διαρκώς μεταφορές ατόμων –κατοίκων της περιοχής- σε ασφαλή σημεία.

Το σχέδιο της Πυροσβεστικής ήταν να μην μπει η φωτιά σε οικισμούς γιατί τότε οι ζημιές θα ήταν ανυπολόγιστες. Και το πέτυχαν. Κάηκαν μόνο σπίτια που ήταν απομονωμένα και σκεπασμένα από τα δένδρα. Σπίτια που από ψηλά δεν φαίνονται αφού είναι καλυμμένα από δένδρα.

Με το πρώτο φως της ημέρας το έργο της κατάσβεσης ανέλαβαν και πάλι οι εναέριες δυνάμεις και αυτή την ώρα δεν υπάρχει καμιά εστία φωτιάς.

Πως ξεκίνησε η καταστροφή

Η φωτιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι και πήρε επικίνδυνες διαστάσεις. Λίγο πριν τις τρεις το μεσημέρι η φωτιά αναζωπυρώθηκε. Ο αττικός ουρανός σκεπάσθηκε από καπνό. Βαρυμπόμπη και Τατόι καιγόταν. Μπορεί να μην έπνεαν ισχυροί άνεμοι αλλά διαρκώς άλλαζε η φορά του ανέμου.

Αρχικά η φωτιά έδειχνε να απομακρύνεται από το κτήμα Τατοϊου αλλά και πάλι άλλαξε η φορά του ανέμου. Σε ανάρτηση του στο Facebook ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Κτήματος Τατοΐου, Βασίλης Κουτσαβλής έγραψε ότι αυτή είναι η τέταρτη μεγάλη καταστροφή που το απειλεί από την δημιουργία του.

Η Αστυνομία διέκοψε την κυκλοφορία στην άνοδο και στην κάθοδο στην έξοδο Καλυφτάκη, Τατοΐου από Λ. Κύμης έως την οδό Ερυθραίας, στην Ερυθραίας από το ύψος της γέφυρας Βαρυμπόμπης και στην Τατοΐου από την οδό Πάρνηθος (Ιπποκράτειο Πολιτεία- ταβέρνα Λάμπρος).

Η φωτιά ξέφυγε από τον έλεγχο των δυνάμεων και μπήκε στον αστικό ιστό σε Βαρυμπόμπη και Αδάμες και τότε άρχισαν να ακούγονται δεκάδες εκρήξεις καθώς άρχισαν να καίγονται βιομηχανικά υλικά ή παράγωγα πετρελαίου, όπως το πλαστικό.

Ο καπνός άλλαξε χρώμα και από σκούρο μαύρο (δείγμα ότι καίγονταν βιομηχανικά στοιχεία ή λάδια από υποσταθμούς μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος) έγινε γκρι.

Με σήμα που έφθασε στα κινητά όλων των κατοίκων δόθηκε εντολή να τα εκκενώσουν και να απομακρυνθούν προκειμένου να γίνουν ρίψεις νερού με ασφάλεια. Ένα μεγάλο κτίριο τυλίχθηκε στις φλόγες.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκαν και επιχειρούν 350 πυροσβέστες με 70 οχήματα, δέκα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, πέντε ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev 200, ενώ υπάρχει και συνδρομή από εθελοντές ΟΤΑ με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Το σχέδιο της πυροσβεστικής περιελάμβανε δύο κινήσεις. Τα πρώτα αεροπλάνα που έφθασαν να κάνουν ρίψεις νερού μπροστά από την πυρκαγιά για να επιβραδύνουν την ταχύτητα επέκτασής της και ακολούθως το ρωσικό πυροσβεστικό να χτυπήσει το μέτωπο από πίσω για να μετριαστεί η ένταση του πύρινου κύματος. Μετά την εφαρμογή των ταυτόχρονων αυτών πληγμάτων φάνηκαν τα πρώτα αποτελέσματα καθώς δημιουργήθηκαν ελπίδες ελέγχου του μετώπου.

Related posts