Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
26 Απρ 2024
Πολιτισμός

Ο συγγραφέας Μάκης Ρουσομάνης μιλάει για το νέο βιβλίο του «Σκοτεινό ημερολόγιο»

Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη

 Ο Μάκης Ρουσομάνης μας εκπλήσσει πάντα με τα θέματα που επιλέγει για τα βιβλία του. Συνηθίζει να εντάσσει στη μυθοπλασία αστικούς μύθους, ιστορίες τραγουδιών και να χτίζει την πλοκή. Στο «Σκοτεινό ημερολόγιο» συνδέει τον κόμη Βλαντ των Καρπαθίων με τον Κωνσταντή της παραλογής «Του νεκρού αδερφού» και προσφέρει στους αναγνώστες του ένα εμπνευσμένο ανάγνωσμα. «Με ταλαιπώρησε πολύ τούτο το βιβλίο πραγματικά αλλά το αποτέλεσμα μου χάρισε την καλύτερη ιστορία που έχω σκεφτεί μέχρι σήμερα» αναφέρει ο ίδιος. 

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Μάκη πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο σου με τίτλο «Σκοτεινό ημερολόγιο». Σε τι είδους ημερολόγιο αναφέρεται και γιατί το προσδιορίζεις σκοτεινό;

ΜΑΚΗΣ ΡΟΥΣΟΜΑΝΗΣ: Το νέο μου βιβλίο αφορά μια ιστορία αγάπης, μια σκοτεινή ιστορία βγαλμένη από το παρελθόν. Πρόκειται για ένα βιβλίο που γράφτηκε με ημερολογιακή τεχνική, ίσως την πιο δύσκολη συγγραφικά τεχνική. Γι’ αυτό και το βιβλίο λέγεται ημερολόγιο. Η εξέλιξη της ιστορίας γίνεται μέσα από τα ημερολόγια όλων των ηρώων που εμπλέκονται στην ιστορία. Τώρα γιατί είναι σκοτεινό; γιατί η ιστορία από μόνη της είναι παράξενη, σκοτεινή και μυστήρια. Ξεκινά το 1873 στην Ρουμανία, περνά στην Ελλάδα και το φινάλε έρχεται από την Κωνσταντινούπολη πολλά χρόνια μετά. 

Μ.Γ.: Πως προέκυψε η έμπνευση να γράψεις μια ιστορία που βασίζεται σε ελληνική παραλογή;

Μ.Ρ.: Από πολύ μικρή ηλικία μου άρεσαν οι αστικοί μύθοι, μου άρεσαν τα δημοτικά τραγούδια που βασίζονταν σε γεγονότα, σε παράξενες ιστορίες και σε κατορθώματα κάποιων ανθρώπων. Έτσι και η υπόθεση του νέου μου βιβλίου βασίζεται στη γνωστή παραλογή του νεκρού αδερφού που διδασκόμαστε ως μαθητές του δημοτικού.

 Μ.Γ.: Πως συνδέεται ο Κόμης Δράκουλας των Καρπαθίων με τον Κωνσταντή της παραλογής του νεκρού αδερφού;

Μ.Ρ.: Ο κόμης της Ρουμανίας όπως λέει ο μύθος και όχι η ιστορία, είναι ο πιο γνωστός νεκρός ζωντανός, ένας βρικόλακας που τρέφεται με αίμα. Έγινε βιβλίο, κινηματογραφική ταινία και γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Στην Ελλάδα δεν είχαμε κάτι αντίστοιχο. Είχαμε μόνο τον Διγενή Άκριτα που βγήκε από τον τάφο του και τον Κωνσταντή από την παραλογή του νεκρού αδερφού. Διάλεξα τον Κωνσταντή για να τον παρουσιάσω όπως ήθελα εγώ. Έπλασα λοιπόν μια ιστορία με αφορμή τον Βλαντ της Ρουμανίας πάντα σε σχέση με τον Κωνσταντή της Ελλάδας.

 Μ.Γ.: Χρειάστηκε να κάνεις κάποια έρευνα για τη συγγραφή του βιβλίου;

Μ.Ρ.: Νομίζω για το συγκεκριμένο βιβλίο έκανα πολλά “τρέλα” πράγματα. Ταξίδια για λίγες μέρες, βραδινές επισκέψεις με παρέα σε μυστήριους τόπους που είχαν παράξενη φήμη, διάβασα πολλά βιβλία, νέα και παλιά. Αναζήτησα βιβλιογραφία σε βιβλιοθήκες, φωτογραφικό υλικό, είδα ταινίες. Με ταλαιπώρησε πολύ τούτο το βιβλίο πραγματικά αλλά το αποτέλεσμα μου χάρισε την καλύτερη ιστορία που έχω σκεφτεί μέχρι σήμερα. 

Μ.Γ.: Το χωριό Κουμκούς ή Βρωμοχώρι υπήρξε ή πρόκειται για δική σου έμπνευση;

Μ.Ρ.: Το χωριό που αναφέρω ήταν το χωριό μου, που σήμερα λέγετε Κύμινα. Αυτή ήταν η παλιά του ονομασία επί οθωμανικής αυτοκρατορίας. Θέλησα λοιπόν τον τόπο που κατοικώ να τον εντάξω μέσα στο βιβλίο μου με το παλιό όνομα. 

Μ.Γ.: Διάβασα στις σημειώσεις του βιβλίου σου ότι από μικρό παιδί παρακολουθούσες ταινίες θρίλερ με τον Κρίστοφερ Λι. Συνήθως τα μικρά παιδιά φοβούνται με τέτοιου είδους ταινίες, εσένα τι σε προκαλούσε να τις δεις;

Μ.Ρ.:  Από μικρή ηλικία έβλεπα ταινίες θρίλερ γενικότερα. Δεν με φόβιζε το αίμα και δεν με τρομάζει ο θάνατος από τότε μέχρι και σήμερα, άλλωστε λόγω της δουλειάς μου, έχω επαφή και με τα δύο. Γενικότερα ότι έχει μυστήριο εξάπτει την φαντασία μου και μου προκαλεί το ενδιαφέρον να το εξερευνήσω και να ασχοληθώ με αυτό. 

Μ.Γ.: Με ποιον μοιράστηκες την ιδέα σου να γράψεις την δική σου εκδοχή της παραλογής του νεκρού αδερφού και ποια ήταν η αντιμετώπιση που είχες;

Μ.Ρ.: Ο πρώτος ακροατής της κάθε ιστορίας που θα φανταστώ και μετέπειτα ο πρώτος αναγνώστης μου, είναι η μητέρα μου. Έτσι και με αυτό το βιβλίο, της είπα τη σκέψη μου και αργότερα της έδωσα να διαβάσει τα πρώτα κεφαλαία. Η κριτική της πάνω στην κουβέντα που κάνουμε, αρχικά είναι πάντα καλή, με κάποιες παρατηρήσεις πάνω σε ορισμένα θέματα. Στην πορεία όμως όταν διαβάζει το βιβλίο, μου λέει ένα μεγάλο μπράβο και καμαρώνει. Όπως και ο πατέρας μου. Μετά, τον λόγο έχουν οι συνεργάτες που έχω στην καθημερινότητά μου, είτε ασχολούμαι με τη συγγραφή, είτε με τη μουσική είτε με άλλα που έχουν να κάνουν με την τέχνη και με την έκθεσή μου γενικότερα. Είναι άνθρωποι που με γνωρίζουν πολύ καλά γιατί βρίσκονται καθημερινά μαζί μου, που θα με διορθώσουν καλόπιστα, που θα είναι  αντικειμενικοί αλλά και σκληροί κριτές. Είναι οι φίλοι μου. 

Μ.Γ.: Η παραλογή που επέλεξες είναι ίσως η πιο γνωστή, η πιο σημαντική και η πιο συγκινητική. Εσύ τι κλίμα ήθελες να μεταφέρεις μέσα στο βιβλίο  σου;

Μ.Ρ.: Σε κάθε μου βιβλίο θέλω να ξεχειλίζει το συναίσθημα μου, να το εισπράττει ο αναγνώστης και ναι, να συγκινηθεί, να νιώσει το μυστήριο γύρω του. Ειδικά στο συγκεκριμένο ήθελα να ανεβάσει παλμούς κατά την ανάγνωση της ιστορίας όπως ανέβαζα κι εγώ όταν την έγγραφα. Ήθελα να καταφέρω τον αναγνώστη και τον ήρωα μου, να κοιταχτούνε κατάματα. Να νιώσει το κάθε τι που κρύβει μια σκοτεινή ματιά. Να μυρίσει ακόμη και τα άρωμά του. Και νομίζω το κατάφερα. 

Μ.Γ.: Αν και στο βιβλίο σου υπάρχουν στοιχεία θρίλερ ταυτόχρονα είναι πολύ τρυφερό και συγκινητικό. Πως ήθελες να παρουσιάσεις στους αναγνώστες τον νεκροζώντανο Κωσταντή;

Μ.Ρ.:  Όπως τον αντίκρισα και εγώ τα χειμωνιάτικα βράδια στο αίθριο του σπιτιού μου, όταν έγραφα ασταμάτητα μέχρι το πρωί. Θυμάμαι να ξεκινάω την συγγραφή στις δέκα το βράδυ, να γράφω ασταμάτητα και να σηκώνω το κεφάλι ψηλά να βλέπω το φεγγάρι. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο ρομαντικός και μυστήριος Κωνσταντής με κρατούσα στον υπολογιστή μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. 

Μ.Γ.: «Ένας απόλυτος έρωτας, μια γενναία αγάπη και ένας παράξενος θάνατος» αναφέρεται στο εξώφυλλο του βιβλίου. Ποιους αφορά ο απόλυτος έρωτας, πως ανθίζει η γενναία αγάπη και πως προκύπτει ο παράξενος θάνατος;

Μ.Ρ.: Αφορά την ηρωίδα του βιβλίου μου, που ρισκάρει την ίδια της την ζωή για τον απόλυτο έρωτα. Κάνει τα πάντα για την αγάπη, ούτε ο θάνατος δεν την σταματά! Όσο παράξενος και αν είναι…. περισσότερα στις σελίδες και στο ημερολόγιο της. 

Μ.Γ.: Ομολογώ ότι αγάπησα τον ήρωά σου Κωνσταντή. Ποια ήταν τα δικά σου συναισθήματα απέναντί του κατά τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου;

Μ.Ρ.: Εγώ νομίζω τον Ερωτεύτηκα. Η μάλλον, είμαι ακόμη ερωτευμένος μαζί του. Θα σου πω μοναχά το στίχο του Καββαδία. Ο Κωνσταντής είναι ο “ιδανικός και ανάξιος εραστής” για κάθε άνθρωπο, με την ευρύτερη έννοια. 

Μ.Γ.: Επίσης συμπόνεσα τον Τόκλη. Ήταν θύμα του έρωτά του ή των συγκυριών;

Μ.Ρ.: Ήταν απλά ερωτευμένος. Όταν είσαι ερωτευμένος δεν προγραμματίζεις τι θα κάνεις, πως θα το κάνεις και μέχρι που θα φτάσεις. Κάνεις τα πάντα και αφήνεσαι χωρίς όρια και περιορισμούς. 

Μ.Γ.: Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο τέλος του ημερολογίου της η Μόνικα, η ίδια επέλεξε τον έρωτα, την αγάπη ή το συμφέρον;

Μ.Ρ.: Αυτό νομίζω είναι καλύτερα να μην το πούμε. Ας το αφήσουμε στο αναγνωστικό κοινό. 

Μ.Γ.: Πραγματικά ενθουσιάστηκα με την ιστορία που γεννήθηκε στο μυαλό σου και αποφάσισες να την γράψεις. Σκέφτεσαι να συνεχίσεις με κάποια άλλη παραλογή;

Μ.Ρ.: Γενικότερα, σε προηγούμενα βιβλία μου όπως και σ αυτό, εντάσσω μέσα στην ιστορία μου, αστικούς μύθους, ιστορίες τραγουδιών και χτίζω την πλοκή. Για την ώρα όχι, δεν έχω κάτι στο μυαλό μου. 

Μ.Γ.: Και κάτι τελευταίο, τι συμβολίζει η Ζωή ή Μαρία που εξακολουθεί να ζει ανά τους αιώνες ως θνητή;

Μ.Ρ.: Η Ζωή είναι η ίδια η ζωή!

Φωτογραφίες: ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΡΑΜΠΑΣΗ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΤΑΣΙΔΗΣ

*Το μυθιστόρημα «Σκοτεινό ημερολόγιο» του Μάκη Ρουσομάνη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Όστρια.

 Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της ΑΛΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ από την Εμπειρία Εκδοτική. Το 2019 θα κυκλοφορήσει το νέο της μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Ωκεανός.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από πεντακόσιες συνεντεύξεις. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ του ΑιγαίοTV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style από Ιούλιο 2017 έως Μάρτιο 2018 οπότε αποχώρησε οικειοθελώς.

Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά.   

 

 

Related posts