Subscribe Now
Trending News
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
16 Ιούλ 2026
SLIDER

Έκθεση «Οφηλία»: Μέχρι την Παρασκευή 17 Ιουλίου η έκθεση της εικαστικού Κυριακής Γιαννοπούλου- (βίντεο)

Η Κυριακή Γιαννοπούλου παρουσιάζει την εικαστική εγκατάσταση «Οφηλία», μια έκθεση που διερευνά τη σχέση ανάμεσα στην ταυτότητα και το κοινωνικό βλέμμα, αντλώντας έμπνευση από τη μορφή της Οφηλίας του Σαίξπηρ.

 

 

 

 

 

 

Φόρεμα με κουκούλια

Η έκθεση «Οφηλία» παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη και ιδιαίτερα συνεκτική εικαστική πρόταση, όπου η ζωγραφική, η γλυπτική και οι εγκαταστάσεις συνυπάρχουν αρμονικά, δημιουργώντας ένα ενιαίο αφηγηματικό σύνολο.

 

 

 

 

Ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης

 

aggelopoulos kousounadis
Ο Στάθης Αγγελόπουλος με τον Αντώνη Κουσουνάδη

Το στοιχείο που ξεχωρίζει περισσότερο είναι η ευρηματική χρήση φυσικών υλικών, όπως σύρμα, ξύλο, στάχυα, κουκούλια και φυτικά στοιχεία. Τα υλικά δεν λειτουργούν μόνο ως αισθητική επιλογή, αλλά αποκτούν συμβολικό χαρακτήρα, αποδίδοντας έννοιες όπως η ταυτότητα, η μεταμόρφωση, η μνήμη, η ευθραυστότητα και η σύνδεση του ανθρώπου με τη φύση.

Οι γλυπτικές μορφές εντυπωσιάζουν με την πρωτοτυπία και την εκφραστικότητά τους, ενώ οι ζωγραφικές συνθέσεις συμπληρώνουν οργανικά την αφήγηση της έκθεσης. Η συγκεκριμένη χρωματική παλέτα και η χρήση φυσικών υφών δημιουργούν μια ατμόσφαιρα ηρεμίας και εσωτερικής αναζήτησης, προσκαλώντας τον θεατή σε μια πιο προσωπική και βιωματική προσέγγιση των έργων.

Τοπίο με λουλουδια και ξύλα
Φόρεμα με στάχια
Φόρεμα με σύρμα
Φόρεμα με λουλούδια

Πρόκειται για μια ώριμη εικαστική πρόταση με ισχυρή προσωπική ταυτότητα και σαφή καλλιτεχνική συνέπεια.

Η «Οφηλία» δεν επιδιώκει τον εύκολο εντυπωσιασμό αλλά προσφέρει μια ουσιαστική εμπειρία, όπου η αισθητική, ο συμβολισμός και η δεξιοτεχνία συνθέτουν ένα αποτέλεσμα υψηλού επιπέδου που παραμένει στη μνήμη του επισκέπτη.

Ο Δήμαρχος Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδλυλης στην έκθεση της εικαστικού Κυριακής Γιαννοπούλου

Η Οφηλία λειτουργεί ως συμβολική μορφή μετάβασης και μεταμόρφωσης. Δεν παρουσιάζεται ως παθητικό πρόσωπο, αλλά ως μια ύπαρξη που αμφισβητεί τους επιβεβλημένους ρόλους και αναζητά έναν διαφορετικό ορισμό του εαυτού.

Τα υλικά της εγκατάστασης —κουκούλια, σίδερο, στάχυα, φυτά και νερό— φέρουν συμβολισμούς που συνδέονται με την ευθραυστότητα, την καταπίεση, τη ζωή, τη μνήμη και την αναγέννηση.

Η Μαιρη Γκαζιάνη (αριστερά) η εικαστικός Κυριακή Γιαννοπούλου (στο μέσον) και η Παναγιώτα Μπλέτα
Η μουσικός Μύρα Μουρατίδου

Κεντρικό στοιχείο του έργου αποτελεί η βιντεοπροβολή πολλών διαφορετικών ανθρώπινων προσώπων. Οι μορφές αυτές λειτουργούν ως αντανάκλαση της συλλογικής ανθρώπινης εμπειρίας, υποδηλώνοντας ότι η ταυτότητα δεν είναι αποκλειστικά ατομική αλλά συγκροτείται μέσα από τις σχέσεις μας με τους άλλους.

Καθώς ο θεατής βλέπει το είδωλό του να συγχωνεύεται με τις προβαλλόμενες εικόνες στο νερό, καλείται να αναρωτηθεί: Πόσο από αυτό που είμαστε προέρχεται από εμάς και πόσο από τα βλέμματα των άλλων;

Η έκθεση προτείνει έναν χώρο στοχασμού γύρω από το σώμα, το φύλο, τη μνήμη και την πολλαπλότητα της ανθρώπινης ύπαρξης, υπενθυμίζοντας ότι η ταυτότητα αποτελεί μια ανοιχτή και διαρκώς μεταβαλλόμενη διαδικασία.

Σήμερα η έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα” θα είναι ανοικτή για το κοινό απο τις 10.00 έως τις 19.00 το απόγευμα.