Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
19 Μαΐ 2024
Media

Η «Μηχανή του Χρόνου» παρουσιάζει τα επαγγέλματα που «γεννήθηκαν» στο λιμάνι του Πειραιά

Τα επαγγέλματα που δημιουργήθηκαν και συνδέθηκαν με την ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά, όταν η πόλη έγινε δήμος το 1835, παρουσιάζονται στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος για την ελληνική ακτοπλοΐα της εκπομπής «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο. Το νέο μέρος του αφιερώματος θα προβληθεί την Δευτέρα 11/2 στις 21.00 στο COSMOTE HISTORY HD.

Η έρευνα της εκπομπής «ρίχνει φως» σε επαγγέλματα που «γεννήθηκαν» κατά τη σταδιακή εξέλιξη του λιμανιού του Πειραιά, όπως ήταν οι αχθοφόροι, που μετέφεραν τις βαλίτσες και τα προϊόντα των επιβατών από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Πειραιά στο λιμάνι, αλλά και οι εργαζόμενοι στο νεοσύστατο τότε «Μωλικό Ταμείο», την πρώτη άτυπη λιμενική αρχή του Πειραιά, που επέβαλλε φόρους στους ταξιδιώτες και στα εισαγόμενα εμπορεύματα. Παράλληλα, στην εκπομπή παρουσιάζονται οι άσχημες συνθήκες εργασίας που επικρατούσαν στα αποκαλούμενα Καρβουνιάρικα, στην ακτή Ξαβερίου, με τους εργάτες να εμφανίζουν συχνά αναπνευστικά προβλήματα.

Στο πλαίσιο της εκπομπής γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στους Έλληνες ναυτικούς, οι οποίοι στήριξαν την ελληνική οικονομία απουσιάζοντας το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής τους από τα σπίτια και τις οικογένειές τους. Οι γυναίκες των ναυτικών ήταν εκείνες οι οποίες «σήκωσαν» το βάρος της ελληνικής οικογένειας. Ναυτικοί που ναυάγησαν στον Ατλαντικό Ωκεανό, περιγράφουν στον Χρίστο Βασιλόπουλο τις δραματικές στιγμές που βίωσαν μέχρι τη διάσωσή τους.

Στην εκπομπή μιλούν οι: Μπάμπης Χριστακόπουλος – Δημοσιογράφος, Νότης Ανανιάδης – Δημοσιογράφος – Ερευνητής, Θεόδωρος Κατσικάρος – Αντιπρόεδρος Πειραϊκού Συνδέσμου – Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΑΠ, Στέφανος Μίλεσης– Πρόεδρος Φιλολογικής Στέγης Πειραιά – Συγγραφέας, Ισίδωρος Μαμίδης – Πλοίαρχος, Ευάγγελος Κούζιλος – Πλοίαρχος, Κώστας Τζώρτζης – Πλοίαρχος, Γιάννης Χαλάς – Γενικός Γραμματέας ΠΝΟ – Πλοίαρχος, Μιχάλης Σακέλλης – Προέδρος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), Σταύρος Καραπιπέρης – Πλοιοκτήτης ρυμουλκών, Κώστας Κουβαράς – Πρώην Οικονομικός Αξιωματικός του Εμπορικού Ναυτικού, Αγγελική Παρδάλη – Καθηγήτρια στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών – Πανεπιστήμιο Πειραιά,  Ευαγγελία Γαλάτη – Σύζυγος ναυτικού.

Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD. Όλα τα επεισόδια της σειράς είναι διαθέσιμα δωρεάν on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

 

Related posts