Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
02 Μαΐ 2024
Ελλάδα

Παρέμβαση εισαγγελέα για την έλλειψη φαρμάκων στο Θεαγένειο

Προκαταρκτική εξέταση για την έλλειψη φαρμάκων για καρκινοπαθείς διέταξε η εισαγγελία πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, έπειτα από μήνυση που κατέθεσε ο πρόεδρος του νοσοκομείου “Θεαγένειο” Θρασύβουλος Βεντούρης

Η διοίκηση του “Θεαγένειου” Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά σε βάρος μεγάλης φαρμακευτικής εταιρίας, εξαιτίας της άρνησης τής τελευταίας να προμηθεύσει το νοσηλευτικό ίδρυμα με φάρμακα, απαραίτητα για τη θεραπεία των καρκινοπαθών, επικαλούμενη τα συσσωρευμένα χρέη, που ξεπερνούν τα 7,3 εκατ. ευρώ.

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ιωάννα Κατσή, έδωσε εντολή να γίνει επείγουσα προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της έκθεσης σε κίνδυνο ζωής.

Το ύψος της οφειλής του νοσοκομείου προς την εταιρεία η οποία έχει την αποκλειστικότητα για τη διάθεση των αντικαρκινικών φαρμάκων στην Ελλάδα, ανέρχεται σε 7.331.448,35 ευρώ, με αποτέλεσμα να σταματήσει, με απόφαση των εκπροσώπων της εταιρίας, η προμήθεια των φαρμάκων προς το “Θεαγένειο”, παρά της επανειλημμένες εκκλήσεις για την αποφυγή των χειρότερων.

Σύμφωνα με την μήνυση που κατέθεσε η διοίκηση του νοσοκομείου, η φαρμακευτική εταιρία αποφάσισε ότι εφόσον χορηγήσει στο μέλλον ποσότητες, αυτές θα αντιστοιχούν στο κάθε φορά καταβαλλόμενο χρηματικό ποσό.

Παρόλα αυτά, ακόμα και αν συμφωνηθεί κάτι τέτοιο, τα φάρμακα για τις ανάγκες των καρκινοπαθών θα αντιστοιχούν για 2 με 3 ημέρες, κάτι που κρίνεται το λιγότερο, ανεπαρκές.

Στην ίδια μηνυτήρια αναφορά υπογραμμίζεται το γεγονός ότι λόγω του υψηλού κόστους των φαρμάκων, το “Θεαγένειο” έχει καταβάλει στην εταιρία δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την αγορά τους. Συγκεκριμένα, από τις αρχές του 2012 έχει καταβάλει το ποσό των 1.635.832,60 ευρώ.

Ταυτόχρονα, η διοίκηση του νοσοκομείου διαβεβαιώνει την φαρμακευτική εταιρία ότι θα ικανοποιηθούν άμεσα οι απαιτήσεις της, “δεδομένης της κρατικής χρηματοδότησης των πληρωμών των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας που έχει το νοσοκομείο”.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι “η εταιρία κάνει κακή χρήση της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει στην προμήθεια των φαρμάκων. Από τη συμπεριφορά των εκπροσώπων της εκτίθεται σε άμεσο κίνδυνο η υγεία των υπό θεραπεία τελούντων καρκινοπαθών και παραλείπεται η βοήθεια όσων από αυτούς βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ασθένειάς τους και αντιμετωπίζουν το θάνατο”.

Related posts