Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
02 Μαΐ 2024
Οικονομία

Μάιστερ: «Σε 6-8 εβδομάδες θα είστε εκτός ευρώ, αν δεν τηρήσετε τις δεσμεύσεις»

 

 

 

 

 

 

 

 

Την απειλή για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ σε 6-8 εβδομάδες, αν η κυβερνηση που θα προκύψει από τις σημερινές εκλογές αμφισβητήσει τα συμφωνηθέντα, βάζει στο τραπέζι ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του κόμμματος της Άνγκελα Μέρκελ, Μίχαελ Μάιστερ, ενώ αποκλείει κάθε αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο Βήμα, ο κ. Μάιστερ κινούμενος σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από τον σύμβουλο της κυρίας Μέρκελ, Πέτερ Μπόφινγκερ που μιλά για λανθασμένες συνταγές του Μνημονίου, τονίζει ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του.

«Κάθε τέτοια προσδοκία αποτελεί αυταπάτη», δηλώνει απερίφραστα ο σκληροπυρηνικός γερμανός πολιτικός παγώνοντας ουσιαστικά όσους στην Αθήνα, στην Αριστερά και την Δεξιά, μιλούν για νέα συμφωνία.

Ο κ. Μάιστερ που είναι υπεύθυνος για την δημοσιονομική πολιτική στο κόμμα της γερμανίδας καγκελαρίου, υποστηρίζει ότι «όποιος θέλει βοήθεια, πρέπει να εκπληρώνει και τους όρους – και μάλιστα χωρίς εκπτώσεις».

Ο γερμανός πολιτικός παραδέχεται ότι η χώρα του θα σεβαστεί το εκλογικό αποτέλεσμα και δεν θα «κηρύξει τον πόλεμο» στην νέα κυβέρνηση, αλλά υπογραμμίζει ότι αν η Αθήνα προχωρήσει σε μονομερή καταγγελία τότε θα διακοπεί η χρηματοδότηση της χώρας.

«…δεν πρόκειται να συνεχίσουμε τις πληρωμές από τα δύο πακέτα βοήθειας. Τελεία. Η καταγγελία είναι καταγγελία. Θα τη λάβουμε υπόψη μας. Βοήθεια τέλος. Τελεία», λέει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μάιστερ δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο να συζητήσει η Άνγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα το δικό του σχέδιο για την ανόρθωση της χώρας, τονίζει όμως με νόημα ότι «οι αποφάσεις μας θα ληφθούν στη βάση προγραμμάτων που θα μας παρουσιάσει η Τρόικα».

Το στέλεχος της κυρίας Μέρκελ επισημαίνει ότι «βρισκόμαστε φυσικά πιο κοντά στη ΝΔ» από κομματική άποψη, σημειώνοντας όμως ότι «εκείνος που θα εκλεγεί πρωθυπουργός στην Ελλάδα θα τύχει πλήρους σεβασμού», «Δεν θα πούμε εμείς στους Έλληνες ποιον να ψηφίσουν» λέει.

Τέλος, ο κ. Μάιστερ μιλά ανοιχτά για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ σε 6-8 βδομάδες, καθώς λέει οτι αν οι Έλληνες δεν απαντήσουν σήμερα σωστά στις κάλπες τότε σε «6-8 βδομάδες θα λένε “ναι, αν ξέραμε τότε τι ψηφίζαμε, τι ακριβώς σήμαινε η ψήφος μας, ίσως να είχαμε ψηφίσει διαφορετικά”».

«Αν η κυβέρνηση δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε σύντομα θα διακοπεί η βοήθεια. Στη συνέχεια, θα υπάρξει κάποια ρευστότητα, αλλά κάποτε θα έρθει η στάση πληρωμών. Αν αυτό γίνει σε 6-8 βδομάδες, λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο, δεν θα έχει πλέον καμία σημασία», καταλήγει με έμφαση ο Γερμανός πολιτικός.

Related posts