Πρόκειται για σκεύασμα mRNA με προσωποποιημένη στόχευση της κακοήθειας
Το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας ισχυρίζεται ότι ανέπτυξε ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου, το οποίο θα διατεθεί δωρεάν στους ασθενείς. Ο Andrey Kaprin, ο οποίος είναι επικεφαλής του Κέντρου Ιατρικών Ερευνών Ακτινολογίας του υπουργείου Υγείας, δήλωσε ότι το εμβόλιο θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2025, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Το εμβόλιο θα χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενών με καρκίνο. Δεν θα χορηγηθεί στο ευρύ κοινό για την πρόληψη του σχηματισμού όγκων εξ αρχής.
Προηγούμενα σχόλια Ρώσων κυβερνητικών επιστημόνων υποδηλώνουν ότι κάθε ένεση είναι εξατομικευμένη για τον κάθε ασθενή (προσωποποιημένη στόχευση), κάτι που είναι παρόμοιο με τα εμβόλια κατά του καρκίνου που αναπτύσσονται στη Δύση.
Προς το παρόν δεν είναι σαφές για ποιους καρκίνους προορίζεται το εμβόλιο, πόσο αποτελεσματικό είναι ή πώς η Ρωσία σχεδιάζει να το κυκλοφορήσει. Το όνομα του εμβολίου δεν έχει αποκαλυφθεί.
Παρόμοια με τον υπόλοιπο κόσμο, τα ποσοστά καρκίνου αυξάνονται στη Ρωσία, με περισσότερα από 635.000 κρούσματα να έχουν καταγραφεί το 2022. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του μαστού και του πνεύμονα πιστεύεται ότι είναι οι πιο συχνές μορφές της νόσου στη χώρα.
Τα εξατομικευμένα αντικαρκινικά εμβόλια έχουν σχεδιαστεί για να διδάσκουν στο ανοσοποιητικό σύστημα πώς να αναγνωρίζει και να επιτίθεται σε πρωτεΐνες που αφορούν ειδικά τον καρκίνο του συγκεκριμένου ασθενούς.
Για να γίνει αυτό, τα εμβόλια χρησιμοποιούν γενετικό υλικό – που ονομάζεται RNA – από τον ίδιο τον ασθενή. Με τον ίδιο τρόπο που τα παραδοσιακά εμβόλια χρησιμοποιούν μέρος του ιού για την πρόληψη της νόσου, αυτά χρησιμοποιούν ακίνδυνες πρωτεΐνες από την επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων, γνωστές ως αντιγόνα.
Όταν αυτά τα αντιγόνα εισάγονται στον οργανισμό, θα πρέπει να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αντισώματα εναντίον τους, τα οποία στη συνέχεια θα σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα.
Άλλες χώρες εργάζονται επίσης για την ανάπτυξη των δικών τους εξατομικευμένων εμβολίων κατά του καρκίνου. Τον Μάιο, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα δοκίμασαν ένα εξατομικευμένο εμβόλιο σε τέσσερις ασθενείς με γλοιοβλάστωμα, τον επιθετικό καρκίνο του εγκεφάλου που σκότωσε τον γερουσιαστή Τζον Μακέιν και τον Μπο Μπάιντεν. Η ομάδα διαπίστωσε ότι το εμβόλιο προκαλεί ισχυρή ανοσολογική απόκριση μόλις δύο ημέρες μετά την ένεση.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Elias Sayour, παιδιατρικός ογκολόγος του UF Health, δήλωσε: «Σε λιγότερο από 48 ώρες, μπορούσαμε να δούμε αυτούς τους όγκους να μετατοπίζονται από αυτό που αναφέρουμε ως “κρύο” – ανοσολογικό κρύο, πολύ λίγα ανοσοκύτταρα, πολύ αποσιωπημένη ανοσολογική απόκριση – σε “ζεστό”, πολύ ενεργή ανοσολογική απόκριση».
Και στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι επιστήμονες δοκιμάζουν ένα εξατομικευμένο εμβόλιο για το μελάνωμα. Τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν ότι βελτίωσε δραστικά τις πιθανότητες επιβίωσης της νόσου, η οποία είναι η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος.
Ο Steve Young, ένας 52χρονος ασθενής με μελάνωμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει λάβει το εμβόλιο στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής. Ο ίδιος δήλωσε: «Αυτή είναι η ευκαιρία μου να νικήσω τον καρκίνο»