Lifestyle

Πράσα με σέλινα και λεμόνι στον ταβά από τον αρχιμάγειρα του Αγίου Όρους

Από τη µια η γλύκα του µαγειρεµένου πράσου και του κρεµµυδιού, από την άλλη η αχνή πίκρα και ξινάδα από τις ροδέλες λεµονιού που σιγοµαγειρεύονται µε τα υπόλοιπα υλικά. Στο βάθος, το χαρακτηριστικό άρωµα του σέλινου.

Το θεσπέσιο αποτέλεσµα αποδεικνύει πως το καλό φαγητό δεν είναι κατ’ ανάγκη κοστοβόρο. Τη συνταγή µαγείρεψε ο µοναχός Επιφάνιος, ο αρχιμάγειρας του Αγίου Όρους.

 

Υλικά

  • 6 µεγαλούτσικα πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο µέρος), σε λοξές φέτες µήκους περίπου 4 εκ.
  • 2 κρεµµύδια, σε ψιλά καρέ
  • 1 µικρή σελινόριζα, σε µικρά ζάρια + 5 – 6 κλωνάρια σέλινο, ψιλοκοµµένα
  • 3 σκελίδες σκόρδου,
  • σε φετάκια (ή όσο θέλουµε)
  • 2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 λεµόνια
  • 2 – 3 δαφνόφυλλα
  • 1/2 ποτήρι κρασιού
  • λευκό ξηρό κρασί
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Σε µια ρηχή και πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουµε το λάδι σε µέτρια προς δυνατή φωτιά και τσιγαρίζουµε τα πράσα, τα κρεµµύδια, τη σελινόριζα και τα σέλινα για 8 – 10 λεπτά ή µέχρι να ροδίσουν ελαφρώς και να µαραθούν. Ενδιάµεσα αλατίζουµε, για να βγάλουν τα λαχανικά τα υγρά τους. Ρίχνουµε το σκόρδο και τσιγαρίζουµε για άλλο 1 λεπτό. Κόβουµε το 1 λεµόνι σε ροδέλες, αφαιρούµε τα κουκούτσια και τις ακουµπάµε πάνω στα υλικά. Προσθέτουµε τα δαφνόφυλλα, λίγο αλάτι και 1 φλιτζάνι νερό. Μόλις τα υγρά κοχλάσουν, χαµηλώνουµε τη φωτιά, σκεπάζουµε και αφήνουµε το φαγητό να µαγειρευτεί για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουµε το κρασί, σκεπάζουµε και πάλι και µαγειρεύουµε για άλλα 15 – 20 λεπτά ή µέχρι να σωθούν τα υγρά και να µελώσει το φαγητό. Κατά το µαγείρεµα σείουµε την κατσαρόλα για να µην κολλήσει το φαγητό και παρακολουθούµε µήπως χρειαστεί να προσθέσουµε νερό. Στο τέλος, ρίχνουµε το χυµό από το δεύτερο λεµόνι και πιπέρι. Ελέγχουµε το αλάτι και σερβίρουµε µε ψωµί και ελιές.

 

*Το ξέρατε;

Κάτι ανάµεσα σε µεγάλου µεγέθους ρηχή κατσαρόλα και βαθύ ταψί µε χερούλια είναι ο ταβάς. Στο Αγιον Ορος έχουν ταβάδες που χωρούν 100 µερίδες φαγητό – σε αυτούς µαγειρεύουν σε µεγάλα πανηγύρια µε πολλούς επισκέπτες, συνήθως στην ύπαιθρο. Χρειάζονται τέσσερις καλόγεροι για να τους σηκώσουν µε µεγάλα µακριά ξύλα που περνούν µέσα από τα χερούλια τους. Στο σπίτι θα χρησιµοποιήσουµε µια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα.

Reporter2 Now24

Recent Posts

Έλενα Παπαρίζου:H “number one” της Ευρώπης επιστρέφει στη σκηνή της Eurovision!

Η διεθνής Ελληνίδα pop star επιστρέφει στη σκηνή της Eurovision, 19 χρόνια μετά τη νίκη…

37 λεπτά ago

Η BMW Motorrad παρουσιάζει το Automated Shift Assistant (ASA)

Πλήρως αυτοματοποιημένη λειτουργία συμπλέκτη με χειροκίνητες ή αυτοματοποιημένες αλλαγές σχέσεων για μία ακόμα πιο απολαυστική…

2 ώρες ago

“DRIFT ΛΑΜΙΑΣ 2024”: Στις 11-12 Μαΐου το διήμερο γιορτής του μηχανοκίνητου αθλητισμού στις 11-12 Μαΐου

Οι διαδικασίες διοργάνωσης του αγώνα “DRIFT ΛΑΜΙΑΣ 2024”, 3ου γύρου του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Drift για…

3 ώρες ago

Αγία Παρασκευή: «Είδα τηλεόραση, κατάλαβα ότι ήταν στο σπίτι»-Συγκλονίζει ο αδελφός της 77χρονης που βρέθηκε απανθρακωμένη

Συγκλονίζει ο αδελφός της 77χρονης που βρήκε τραγικό θάνατο στην Αγία Παρασκευή, από φωτιά που…

3 ώρες ago

Χώρισαν Τσιτσιπάς-Μπαντόσα: Πώς ανακοινώθηκε στο Instagram

Τίτλοι τέλους μπήκαν στη σχέση του Στέφανου Τσιτσιπά με την Ισπανίδα τενίστρια Πάουλα Μπαντόσα, όπως…

4 ώρες ago

Πάτρα: Νεκρή ανασύρθηκε η οδηγός του ΙΧ που έπεσε στο λιμάνι

Τραγική τροπή πήρε η υπόθεση της πτώσης ενός ΙΧ οχήματος στη θάλασσα στον Μόλο του…

4 ώρες ago