Πόσα χιλιόμετρα μπορείτε να κάνετε με…«αναμμένο» το λαμπάκι της βενζίνης

Ένα μεγάλο ποσοστό οδηγών ενώ βλέπει το δείκτη των καυσίμων να κατεβαίνει επικίνδυνα αδιαφορεί. Ακόμη και αν ανάψει το κίτρινο λαμπάκι που  υποδεικνύει ότι το όχημα κινείται με τα αποθέματα της ρεζέρβας κάποιοι περνούν τα πρατήρια καυσίμων και δεν σταματούν.

Κανένας δεν μπορεί να καταλάβει τη λογική αυτών των οδηγών που συνέχεια λένε «πάει ακόμη μην ανησυχείς». Μέχρι που ο κινητήρας σβήνει. Και τότε αρχίζουν να βρίζουν ότι τους «πρόδωσε» το αυτοκίνητο.

Άλλη λογική. Προτιμούν αντί να σταματήσουν στο πρώτο βενζινάδικο και να βάλουν καύσιμα ,να εγκαταλείψουν στην άκρη του δρόμου το Ι.Χ και με το κλασικό πλαστικό δοχείο να ψάχνουν για λίγες σταγόνες βενζίνης η πετρελαίου.

Τι όμως πρέπει να ξέρετε. Πόσα χιλιόμετρα μπορείτε να κάνετε από τη στιγμή που ανάψει το κίτρινο λαμπάκι.

Από τη στιγμή λοιπόν που στον πίνακα οργάνων του αυτοκινήτου σας ανάψει η κίτρινη η πορτοκαλί ενδεικτική λυχνία που σας προτρέπει να ψάξετε πρατήριο κινείστε ήδη με τα λίτρα της ρεζέρβας.

Πόσα είναι αυτά και για πόσα χιλιόμετρα φτάνουν;

Το πρώτο εξαρτάται από το μέγεθος του αυτοκινήτου και από τον κινητήρα του και βέβαια από την επιλογή του εκάστοτε κατασκευαστή. Συνήθως λοιπόν η ρεζέρβα κυμαίνεται από 6 έως 10 λίτρα, με το πιο δημοφιλή μοντέλα, μέχρι τη μεσαία κατηγορία δηλαδή, η τιμή να είναι πιο κοντά στο 6 παρά στα 10.

Διαφορές υπάρχουν και στο πότε ανάβει η λυχνία, αν και σε κάθε περίπτωση ο καθοριστικός παράγοντας είναι η αυτονομία που προσδιορίζεται από τον υπολογιστή. Στα πιο πολλά μοντέλα λοιπόν ανάβει όταν από τη μέχρι τότε κατανάλωση υπολείπονται ακόμα απο 30-50 χιλιόμετρα.Η τιμή αυτή είναι φυσικά ενδεικτική, γιατί από κει και πέρα η κατανάλωση μπορεί για διάφορους λόγους να αυξηθεί και αντίστοιχα να μειωθεί η αυτονομία.Εξαρτάται αν κινείστε στην Εθνική οδό η σε βουνό με στροφές. Αν έχετε σε χρήση το κλιματιστικό σας ή όχι. Αν σανιδώνετε το γκάζι η αν πηγαίνετε με χαμηλές στροφές.

Θυμηθείτε παντως όταν σβήσει η ένδειξη της αυτονομίας και αντικατασταθεί από παύλες  ενδεχομένως να μπορέσετε να κάνετε ακόμη μερικά χιλιόμετρα. Λίγα όμως.

Το σωστό είναι να μην αφήνετε να ανάψει η ενδεικτική λυχνία προειδοποίησης αλλά και αν πάλι σας ανάψει μην πανικοβληθείτε. Απλά σταματήστε στο πρώτο πρατήριο υγρών καυσίμων που θα βρείτε. Θα αποφύγετε μεγάλη ταλαιπωρία. Αν έχετε στο αυτοκίνητό σας η στο κινητό σας GPS μπορείτε να εντοπίσετε εύκολα σε πόσα χιλιόμετρα βρίσκεται ο επόμενος σταθμός με καύσιμα.

 

px

Recent Posts

Το συλλεκτικό κόσμημα που θα λάβουν οι πρώτοι ιδιοκτήτες των BYD SEAL

Από τις πρώτες μέρες παρουσίας του στο ελληνικό κοινό, το δυναμικό sport sedan της BYD,…

22 λεπτά ago

Ντεσιμπέλ: Βιβλίο της  Έφη Κ. από τις εκδόσεις συρτάρι

Βιβλιοεπιλογές από τη Μαίρη Γκαζιάνη ΠΑΡΤΙΤΟΥΡΑ ΧΑΟΤΙΚΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΝΥΧΤΕΣ Ένας αιφνίδιος ήχος ξυπνά τους…

52 λεπτά ago

Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ: Πληρωμή 5,68 εκατ. ευρώ σε 1.686 δικαιούχους

Σήμερα θα πιστωθεί, με τη 16η σχετική απόφαση έγκρισης πίστωσης, στους λογαριασμούς 1.686 δικαιούχων του…

1 ώρα ago

Μαζική τροφική δηλητηρίαση μαθητών από γεύματα σε σχολείο της Λαμίας

Με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης πήγαν στο Νοσοκομείο Λαμίας το βράδυ της Πέμπτης 16 Μαΐου τουλάχιστον…

1 ώρα ago

Υπεύθυνη επικοινωνίας κόμματος η Ελληνίδα που πέθανε στην Τουρκία-Το συγκινητικό «αντίο»

Συντετριμμένοι είναι οι φίλοι και συγγενείς της γυναίκας που έχασε τη ζωή της σε τροχαίο…

2 ώρες ago

Γαλλία: Αστυνομικοί σκότωσαν άνδρα που προσπαθούσε να κάψει συναγωγή

Η γαλλική αστυνομία «εξουδετέρωσε» έναν ένοπλο άνδρα που προσπαθούσε να βάλει φωτιά σε συναγωγή στη…

2 ώρες ago