Πολιτισμός

Ο συγγραφέας Βαγγέλης Γιαννίσης μιλάει για το νέο βιβλίο του «Η σκιά»

Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη

Ο Βαγγέλης Γιαννίσης ζει μεταξύ Ελλάδας, Σουηδίας και ΗΠΑ. Ταξιδεύοντας με το τρένο από το Έρεμπρο προς τη Στοκχόλμη, συνάντησε τυχαία τον επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, αποφάσισε να αφηγείται τις ιστορίες του. 

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Βαγγέλη οι Andersmaniacs ανυπομονούσαν κι εσύ τους πρόσφερες τη νέα αστυνομική ιστορία σου με τον τίτλο «Η σκιά». Τι είδους σκιά είναι αυτή που πρέπει να εξιχνιάσει ο Άντερς Οικονομίδης;

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Η Σκιά δεν είναι μόνο ο σκοτεινός ανταγωνιστής του βιβλίου, αλλά αντιπροσωπεύει τον φόβο. Αυτή τη φορά ο Άντερς και η ομάδα του δε θα πρέπει απλά να αντιμετωπίσουν έναν άγνωστο δράστη, αλλά και τους ίδιους τους φόβους τους.

Μ.Γ.: Σατανιστικά εγκλήματα και αρχαίες παγανιστικέ δοξασίες έχουν θέση στο νέο βιβλίο σου. Τι σε έκανε να επιλέξεις αυτό το θέμα;

Β.Γ.: Τελειώνοντας τον Χορό των νεκρών, ήξερα πως στο επόμενο βιβλίο μου ήθελα να ασχοληθώ με κάτι πιο ατμοσφαιρικό, το οποίο θα σκοτείνιαζε περισσότερο το σύμπαν του Έρεμπρο. Οι θρύλοι των βόρειων χωρών μου έδωσαν μπόλικο υλικό, πάνω στο οποίο κατάφερα να χτίσω την υπόθεση της Σκιάς.

Μ.Γ.: Είχες υπόψη σου πραγματικά γεγονότα πάνω στα οποία θεμελίωσες την ιστορία που αφηγείσαι;

Β.Γ.: Εν μέρει: τα black metal συγκροτήματα που εμφανίζονται στη Σκιά είναι εμπνευσμένα από πραγματικές μπάντες, όπως οι Mayhem, οι Mgła, ο Burzum -μάλιστα, μία πρώτη ιδέα για τη Σκιά ήρθε όταν είδα ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με τη black metal σκηνή της Νορβηγίας στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Αυτή ήταν η βάση, τα υπόλοιπα, ωστόσο, γεννήθηκαν στο κεφάλι μου.

Μ.Γ.: Τι διαφορετικό συναντάει ο αναγνώστης σε σχέση με τα προηγούμενα βιβλία σου;

Β.Γ.: Η πρώτη μεγάλη αλλαγή είναι οι δύο νέοι χαρακτήρες που εισάγονται στο σύμπαν των βιβλίων: η Άριελ Ριβέρα και ο Σεμπάστιαν Χολμ. Παρόλο που, όπως ανέφερα, είναι νέοι, νιώθω ότι ήταν κομμάτι των βιβλίων μου από παλιά. Η δεύτερη διαφορά είναι ο αέρας του μεταφυσικού, στοιχείο που δεν υπήρχε στα προηγούμενα βιβλία. Και, μιλώντας για μεταφυσικό, δεν εννοώ ότι είχα την πρόθεση να γράψω μία ιστορία στην οποία ο ανταγωνιστής θα ήταν κυριολεκτικά ένα πλάσμα από άλλο κόσμο, αλλά κάποιος που θα έβαζε στο μυαλό του Άντερς την αμφιβολία, την αδυναμία να ξεχωρίσει πως αυτά που ζει συμβαίνουν στην πραγματικότητα ή είναι απλά αποκυήματα της φαντασίας του.

Μ.Γ.: Δημιούργησες τον ήρωά σου μέσα από «Το μίσος», τον ταξίδεψες μέσα από «Το κάστρο», «Ο χορός των νεκρών», «Η σκιά». Πρόκειται για έναν ευσυνείδητο και ευφυή αστυνομικό επιθεωρητή. Ως άνθρωπο, πως τον έχεις δημιουργήσει;

Β.Γ.: Με μία λέξη: είναι καθημερινός. Έχει υψηλά επίπεδα ενσυναίσθησης, νοιάζεται για την οικογένειά του. Είναι μοναχικός, αγχώνεται εύκολα, προσπαθεί ωστόσο να κρατήσει τις ισορροπίες στη ζωή του. Είναι ένας ενήλικος που προσπαθεί να ζήσει μία ευτυχισμένη ζωή.

Μ.Γ.: Συνταξιδεύετε επί τέσσερα συνεχόμενα αστυνομικά βιβλία. Πόσο δεμένοι είστε μεταξύ σας; 

Β.Γ.: Ας πούμε ότι θα δυσκολευόμουν πολύ -σε αυτή τη φάση- να βάλω τέλος στον Άντερς. Αν ήταν πραγματικό πρόσωπο μάλλον δε θα βγαίναμε έξω για μπίρες, αλλά θα κρατούσαμε τακτική επαφή.

Μ.Γ.: Ο Άντερς Οικονομίδης εξαρτάται από εσένα. Εσύ κατά πόσο εξαρτάσαι από αυτόν;

Β.Γ.: Είμαι ευγνώμων για όσα έχουμε καταφέρει μαζί, αλλά δε θα έλεγα ότι εξαρτώμαι από τον Άντερς.

Μ.Γ.: Οι άνθρωποι του αστυνομικού σώματος του βιβλίου σου πως παρουσιάζονται στην ιδιωτική τους ζωή;

Β.Γ.: Με ρεαλισμό. Κι αυτοί είναι καθημερινοί άνθρωποι. Δεν είναι τέλειοι, δεν είναι υποχρεωτικό στον αναγνώστη να τους συμπαθήσει ή να ταυτιστεί μαζί τους. Υπάρχουν, όπως υπάρχουν και άνθρωποι σαν κι αυτούς γύρω μας.

Μ.Γ.: Μου έκανε εντύπωση το απόσπασμα που αναφέρεται στην διευθύντρια του αστυνομικού τμήματος και την επαφή της με τον Ρώσο μαφιόζο. Σκοπεύεις ν΄ ασχοληθείς περισσότερα με αυτό το θέμα σε επόμενο βιβλίο σου;

Β.Γ.: Τα παιχνίδια εξουσίας στον υπόκοσμο του Έρεμπρο αποτελούν σταθερή υποπλοκή, ήδη από το Μίσος, σε διαφορετικό βαθμό σε κάθε βιβλίο. Παρόλο που δεν έχω σκοπό να τα μετατρέψω σε κυρίως πλοκή, σίγουρα θα συνεχιστούν.

Μ.Γ.: «Θα περίμενε κανείς, όταν μια χώρα σου προσφέρει άσυλο, να δίνεις κι εσύ κάτι, όχι να καις εκκλησίες» αναφέρει ο Χολμ στον Άντερς. Δεδομένου ότι το θέμα των προσφύγων/μεταναστών είναι πολύ επίκαιρο τα τελευταία χρόνια, τι πιστεύεις σχετικά με την αναγνώριση από μέρους του;

Β.Γ.: Πιστεύω ότι είναι ένα πολύπλοκο θέμα, σε μία πραγματικότητα που εδώ και δεκαετίες έχει ξεφύγει από το δίπολο άσπρο/μαύρο. Δεν είναι ρόλος μου να παρουσιάζω ‘δασκαλίστικα’ τα θέματα στα βιβλία μου και να παρουσιάζω στους αναγνώστες είτε μέσω αυτών είτε μέσω δημόσιων τοποθετήσεων τι είναι σωστό και τι όχι.

Μ.Γ.: «Οι γεννημένοι αναγνώστες, όταν θέλουν να μείνουν μόνοι, στρέφονταν σε ένα βιβλίο επειδή στην πραγματικότητα δεν θέλουν να μείνουν μόνοι, απλώς ν΄ απομακρυνθούν από τους πραγματικούς ανθρώπους…» γράφεις σε κάποιο σημείο. Πρόκειται για ανθρώπους που αποφεύγουν την πραγματικότητα και ζουν σ΄ έναν φαντασιακό κόσμο; 

Β.Γ.: Καθόλου. Πρόκειται για ανθρώπους που ζουν 100% στην πραγματικότητα, απλά θέλουν έστω και για λίγο να κάνουν ένα διάλειμμα από αυτήν, για να γεμίσουν μπαταρίες. Πότε-πότε είναι απαραίτητο για να διατηρηθούν οι ισορροπίες μέσα μας.

Μ.Γ.: Τι είδους μικρό θαύμα μπορεί να προκαλέσει ένα βιβλίο στον εσωτερικό κόσμο ενός ανθρώπου, όπως σκέφτεται η βιβλιοθηκάριος;

Β.Γ.: Εξαρτάται από τη σχέση που θα δημιουργηθεί ανάμεσα στο Χ βιβλίο και τον Ψ αναγνώστη. Ευκταίο είναι ο αναγνώστης να κλείνει ένα βιβλίο και να νιώθει ικανοποίηση και χαρά, πως διάβασε κάτι που την/τον γέμισε.

Μ.Γ.: Πόσο εξοικειωμένος είναι ο κόσμος σχετικά με τη βία λόγω των εικόνων που προβάλλονται στην τηλεόραση ή στο διαδίκτυο;

Β.Γ.: Φαινομενικά, αρκετά. Αλλά όχι με όλες τις μορφές βίας.

Μ.Γ.: Μέσα από τις περιγραφές σου βλέπουμε ότι πολλές φορές ο Άντερς Οικονομίδης αισθάνεται φόβο. Υπάρχουν στιγμές που μοιράζεσαι αυτό τον φόβο μαζί του; (Π.χ. αν γράφεις τη νύχτα κι ακούσεις ένα ξαφνικό θόρυβο)

Β.Γ.: Ο Άντερς κι εγώ δε φοβόμαστε τα ίδια πράγματα -βρισκόμαστε, άλλωστε, σε διαφορετικά στάδια ζωής. Ο Άντερς φοβάται για την ασφάλεια της οικογένειάς του, ας πούμε. Εγώ φοβάμαι ότι θα μου κοπεί το ίντερνετ αν ρίξει πολλή βροχή. Οι φόβοι αλλάζουν με την ηλικία.

Μ.Γ.: Μια φράση που ξεχώρισα στο βιβλίο σου, χωρίς ν΄ αφορά την αστυνομική υπόθεση είναι: «Τις περισσότερες φορές το μεγαλύτερο πρόβλημα ενός γονιού είναι να ξεχωρίσει την αυστηρότητα από την κακή συμπεριφορά προς το παιδί του».  Που πιστεύεις ότι οφείλεται;

Β.Γ.: Στην ανθρώπινη φύση. Όσο και να θέλουμε, δεν μπορούμε να είμαστε πάντα, παντού και με όλους αντικειμενικοί, δεν μπορούμε να το αποφύγουμε -ειδικά με δικούς μας ανθρώπους.

Μ.Γ.: Που θα οδηγήσεις τον επιθεωρητής Άντερς Οικονομίδη και μαζί του τους Andersmaniacs με το επόμενο βιβλίο σου;

Β.Γ.: Για την ώρα ο Άντερς θα κάνει ένα διάλειμμα, καθώς μέσα στο 2019 θα βγει το πρώτο εκτός σειράς βιβλίο μου, ωστόσο αν όλα πάνε καλά (δηλαδή, αν δεν παρεκκλίνω από το πρόγραμμα του γραψίματος) θα επιστρέψει μέσα στο 2020.

 *Το μυθιστόρημα «Η σκιά» του Βαγγέλη Γιαννίση κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της ΑΛΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ από την Εμπειρία Εκδοτική. Το 2019 θα κυκλοφορήσει το νέο της μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Ωκεανός.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από τριακόσιες συνεντεύξεις. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Το διάστημα Ιούλιος 2017 έως Μάρτιος 2018 διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style.

Μεγάλη της αγάπη είναι το θέατρο με το οποίο ασχολείται ερασιτεχνικά.       

px

Recent Posts

Λαμία: Μακαρόνια με κιμά είχαν φάει οι 17 μαθητές που έπαθαν τροφική δηλητηρίαση – Στον εισαγγελέα οι γονείς

Στον εισαγγελέα Λαμίας βρέθηκαν σήμερα το πρωί οι γονείς των παιδιών που παρουσίασαν συμπτώματα τροφικής…

47 λεπτά ago

Παρβοϊός: Στο Ωνάσειο με μυοκαρδίτιδα 3 παιδιά από σχολείο της Θεσσαλονίκης

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές Αρχές της χώρας μετά τον θάνατο ενός κοριτσιού 3,5 ετών,…

1 ώρα ago

F1: Στην Ίμολα την Κυριακή το 7ο Grand Prix της χρονιάς

Στη θρυλική πίστα της Εμιλία Ρομάνια στην Ίμολα θα γίνουν σήμερα τα δύο πρώτα ανεπίσημα…

2 ώρες ago

Το συλλεκτικό κόσμημα που θα λάβουν οι πρώτοι ιδιοκτήτες των BYD SEAL

Από τις πρώτες μέρες παρουσίας του στο ελληνικό κοινό, το δυναμικό sport sedan της BYD,…

2 ώρες ago

Ντεσιμπέλ: Βιβλίο της  Έφη Κ. από τις εκδόσεις συρτάρι

Βιβλιοεπιλογές από τη Μαίρη Γκαζιάνη ΠΑΡΤΙΤΟΥΡΑ ΧΑΟΤΙΚΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΝΥΧΤΕΣ Ένας αιφνίδιος ήχος ξυπνά τους…

3 ώρες ago

Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ: Πληρωμή 5,68 εκατ. ευρώ σε 1.686 δικαιούχους

Σήμερα θα πιστωθεί, με τη 16η σχετική απόφαση έγκρισης πίστωσης, στους λογαριασμούς 1.686 δικαιούχων του…

3 ώρες ago