Categories: Ελλάδα

Frankfurter Rundschau: Η Αθήνα έχει και πάλι αξιοπιστία

Η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung, σε εκτενές ρεπορτάζ της, επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα τους επαίνους για τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν μέχρι σήμερα από ελληνικής πλευράς.

«Η Αθήνα έχει και πάλι αξιοπιστία» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην Frankfurter Rundschau, η οποία αναφέρεται στο «πράσινο φως» που έδωσε χθες το Eurogroup για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

«Το πακέτο βοήθειας είχε επί μήνες μπλοκαριστεί εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων που προχωρούσαν με αργούς ρυθμούς. Οι δανειστές, η τρόικα δηλαδή, διέκοψε την αποστολή της που στόχο είχε εξετάσει την κατάσταση και η ανυπομονησία του Eurogroupείχε αυξηθεί σημαντικά. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατάφερε μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο με μικρή πλειοψηφία να περάσει το πολυνομοσχέδιο», γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Στο πολυνομοσχέδιο και στην ισχνή πλειοψηφία που συγκέντρωσε η κυβέρνηση αναφέρεται και η Welt, η οποία γράφει: «Για μεγάλο χρονικό διάστημα οι Έλληνες τόνιζαν πως είναι το τελευταίο πακέτο μεταρρυθμίσεων που μπορούσαν και ήθελαν να ψηφίσουν. Αυτό το καλοκαίρι τελειώνει το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας».

Λίγο παρακάτω η εφημερίδα σημειώνει: «Οι μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεις φέρνουν τα πρώτα αποτελέσματα. Η Ελλάδα αναμένει για το 2014 μια μικρή οικονομική ανάπτυξη και τον περασμένο χρόνο η κυβέρνηση παρουσίασε ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα».

Η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung, σε εκτενές ρεπορτάζ της, επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα τους επαίνους για τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν μέχρι σήμερα από ελληνικής πλευράς αλλά τονίζει: «Παράλληλα, όμως, οι υπεύθυνοι για την χάραξη της πολιτικής του ευρώ είναι προσεχτικοί. Οι Ρεν και Ντάισελμπλουμ μίλησαν για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Η φιλοδοξία της κυβέρνησης να μην πάρει νέα δάνεια μετά το τέλος του πακέτου βοήθειας λαμβάνεται υπόψιν, ωστόσο είναι πολύ νωρίς για να κριθεί, δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ. Θα μιλήσουμε το καλοκαίρι ή μετά το καλοκαίρι για αυτό. Αυτό, όμως, που δεν είπε ο Ντάισελμπλουμ είναι ότι στην τρόικα ανησυχούν πολύ ότι η θέληση της Αθήνας για μεταρρυθμίσεις θα μπορούσε να υποχωρήσει εάν δεν παίρνει νέα δάνεια και δεν τις επιβάλλονται νέοι όροι».

«Επεισόδια στην Αθήνα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην Hannoversche Allgemeine Zeitung, η οποία γράφει: «Συνδικάτα, αριστερά κόμματα και αριστερές ομάδες διαδήλωσαν στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup στην Αθήνα. Η ελληνική αστυνομία είχε απαγορεύσει τις διαδηλώσεις γύρω από το χώρο της συνάντησης στο κέντρο της Αθήνας. Υπολόγιζε τους διαδηλωτές γύρω στους 3.000 έως 4.000».

Τέλος, η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύει ρεπορτάζ με τον τίτλο «Η Ελλάδα θέλει να μαζέψει δύο δισ. ευρώ» και σημειώνει: «Η Ελλάδα θέλει να επιστρέψει στις αγορές με την πώληση κρατικών ομολόγων ύψους δύο δισ. ευρώ. Η είδηση προέρχεται από το πρακτορείο Bloomberg από τρεις εκπροσώπους της κυβέρνησης. Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, η σχετική απόφαση έχει παρθεί, αναμένουν μόνο το σωστό χρονικό σημείο. Δεν αποκλείεται μετά από την πρώτη έκδοση τίτλων να ακολουθήσουν και άλλες τους επόμενους μήνες».
Πηγή: Deutsche Welle

Recent Posts

Πάσχα στο χωριό

Γράφει η Άντζελα Ζιούτη Κάτι τέτοιες μέρες γίνομαι και πάλι παιδί. Κι επιστρέφω στη μνήμη.…

31 λεπτά ago

Η τρελή ΤΑΣΙΑ: Η πλοκή του βιβλίου είναι ένας κρατήρας ηφαιστείου που σιγοβράζει

Γράφει η Ολυμπία Θεοδοσίου* Η συγγραφέας Μαίρη Γκαζιάνη με το νέο της μυθιστόρημα «Η τρελή…

1 ώρα ago

Μάιος στην COSMOTE TV: Η επιστροφή του Μάρτιν Φρίμαν στο «The Responder» και ο 2ος κύκλος του «Anne Rice’s Interview With The Vampire»

-Νέα επεισόδια για το «The Outlaws» και το «Evil» Η COSMOTE TV υποδέχεται τον Μάιο…

2 ώρες ago

To now24 συμμετέχει στην απεργία της ΕΣΗΕΑ

Το ειδησεογραφικό πόρταλ συμμετέχει στην απεργία της ΕΣΗΕΑ. Οι εργαζόμενοι στο now24 για σήμερα θα…

2 ώρες ago

Από 29 Απριλίου έως 5 Μαΐου 2024: Καιρός για καθαρή δράση, με δίκαιες μάχες και ξεκινήματα που δεν μπαίνουν στη μέση κρυφές ενέργειες

Από την αστρολόγο και διαισθητική σύμβουλο Αλεξάνδρα Καρτά Η Μεγάλη εβδομάδα ξεκινά με έντονες αλλαγές…

3 ώρες ago

Απεργούν οι δημοσιογράφοι- Χωρίς ειδήσεις σήμερα

Με κοινές αποφάσεις της ΠΟΕΣΥ, της ΠΟΣΠΕΡΤ, της ΠΟΕΠΤΥΜ και της ΕΤΗΠΤΑ προκηρύσσεται απεργία όλων…

3 ώρες ago