Blender

“Εφικτή συνολική συμφωνία στο επόμενο Eurogroup”

Την κοινή πεποίθηση όλων ότι μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα είναι εφικτή εντός των τριών επόμενων εβδομάδων, υπογράμμισε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε τη σημαντική πρόοδο που επετεύχθη σήμερα. Τόνισε ότι υπάρχει μια ευρεία συμφωνία ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την εφαρμογή του πακέτου πολιτικής που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς. «Οι εκπρόσωποι των θεσμών και τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης υπογράμμισαν την ποιότητα του μεταρρυθμιστικού έργου» ανέφερε ο υπουργός και εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν εμπόδια όσον αφορά την τυπική ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι οι συζητήσεις για το θέμα αυτό απασχόλησαν το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής συνεδρίασης. Υπενθύμισε ότι η συμφωνία είναι να δοθεί μεγαλύτερη σαφήνεια στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά την επιτυχή λήξη του ελληνικού προγράμματος.

Σημείωσε, επίσης, ότι συμφωνήθηκε το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων για τέσσερα χρόνια μετά το 2018. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι η συζήτηση για το χρέος ήταν δύσκολη. Υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε το δικό της χρέος και ότι ήταν η σειρά του ΔΝΤ και των κρατών-μελών της Ευρωζώνης να φτάσουν σε συμβιβασμό και να δώσουν μεγαλύτερη σαφήνεια στα μέτρα για το χρέος. Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη σήμερα δυνατό, ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, διότι οι συζητήσεις ξεκίνησαν με μεγάλη απόσταση μεταξύ των διαφορετικών θέσεων και παρόλο που έγιναν κινήσεις για να κλείσει το κενό, στο τέλος υπήρξε η αίσθηση ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να επέλθει συμφωνία. Αποφασίστηκε, επομένως, να δοθεί περισσότερος χρόνος για να φτάσουμε σε μια μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μέτρα για το χρέος έτσι ώστε οι χρηματοπιστωτικές αγορές και ο ελληνικός λαός να κατανοούν ακριβώς τι να περιμένουν μετά το τέλος του προγράμματος, τόνισε ο κ. Τσακαλώτος. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλες οι πλευρές θέλουν να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.

Καταληκτικά σημείωσε πως όλες οι πλευρές θεωρούν ότι αυτό είναι εφικτό να συμβεί εντός των προσεχών τριών εβδομάδων, δηλαδή ως το Eurogoup της 15ης Ιουνίου.

Recent Posts

Μετά το Al Jazeera, το Ισραήλ στράφηκε κατά του Associated Press-Έκοψε τη ζωντανή μετάδοση για τη Γάζα

Το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η ζωντανή μετάδοσή του εικόνας…

5 ώρες ago

Κηφισιά: Συνελήφθησαν ο εργολάβος και δύο εργάτες για τη σιδερένια πόρτα που καταπλάκωσε παιδί σε σχολείο

Ένας 9χρονος μαθητής δημοτικού σχολείου της Κηφισιάς καταπλακώθηκε από σιδερένια πόρτα και χρειάστηκε να μεταφερθεί…

6 ώρες ago

Λαμία:«Στο μικροσκόπιο» κάμερες ασφαλείας για την πυρκαγιά στο εργοστάσιο-Έλεγχοι από τον ΕΦΕΤ

Υλικό που θα φωτίσει τις έρευνες τους συλλέγουν οι Αρχές σχετικά με τα αίτια της…

6 ώρες ago

ΟΛΑ ΧΑΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΒΡΟΧΗ: Μυθιστόρημα της Kάλη Καρατζά από τις εκδόσεις Χάρτινη πόλη

Βιβλιοεπιλογές από τη Μαίρη Γκαζιάνη  (νέα έκδοση)  Περιγραφή Η Μαρί, μια επιτυχημένη συγγραφέας στο Παρίσι…

7 ώρες ago

Η Ρωσία ξεκινά ασκήσεις με τακτικά πυρηνικά όπλα-Παγκόσμια ανησυχία

Ασκήσεις με τακτικά πυρηνικά όπλα ανακοίνωσε ότι άρχισε πριν από λίγο η Ρωσία. Τις ασκήσεις…

7 ώρες ago

Eρωτηματικά για το ατύχημα με την καγκελόπορτα στην Κηφισιά-«Η πόρτα αυτή δεν έπρεπε να ανοίξει ποτέ»

Σοβαρό ατύχημα σημειώθηκε σήμερα λίγο μετά τις 13:00 στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς, στη διάρκεια…

7 ώρες ago