Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
30 Απρ 2024
Κόσμος

Η Ιστορία της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς

Η Γιορτή της Άνοιξης (δηλαδή το Κινέζικο Νέο Έτος ή η Κινέζικη Πρωτοχρονιά) είναι μια λαϊκή και παραδοσιακή γιορτή στην Κίνα. Το Κινέζικο Νέο Έτος αρχίζει την πρώτη ημέρα του κινέζικου σεληνιακού ημερολογίου, και είναι η πιο σημαντική γιορτή της χρονιάς, η οποία γιορτάζεται από τις εθνοτικές ομάδες των Han, Zhuang, Buyi, Dong, Chaoxian, Gelao, Yao, She, Jing, Daur κ.ά.

Η Γιορτή της Άνοιξης έχει μακρά ιστορία. Έχει εξελιχτεί από τις λατρευτικές δραστηριότητες που συνόδευαν την αρχή και το τέλος του έτους κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Σανγκ. Υπάρχουν πολλοί σχετικοί μύθοι, ωστόσο αυτός του «Nιαν» (ένα πλάσμα της κινέζικης μυθολογίας), το έθιμο της «Αγρύπνιας του Nιαν» (όπου οι άνθρωποι δεν κοιμούνται όλη τη νύχτα), και η θεωρεία για τη δημιουργία του σεληνιακού ημερολογίου είναι από τους πλέον αντιπροσωπευτικούς. Η μετάβαση στο σεληνιακό ημερολόγιο πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Γου της δυναστείας των Χαν. Στις κατοπινές δυναστείες της Κίνας, η 24η ηλιακή περίοδος θεωρείται η έναρξη της άνοιξης και γιορτάζεται, ενώ η πρώτη ημέρα του σεληνιακού ημερολογίου είναι η γιορτή της νέας χρονιάς. Η έναρξη της άνοιξης ήταν αρχικά ημέρα λατρείας του θεού του ουρανού, αφιερωμένη στη γεωργία και τον ερχομό της άνοιξης, κατά την οποία μαστίγωναν τελετουργικά μια αγελάδα και έκαναν προσευχές για καλή σοδειά. Τα «Ιστορικά Αρχεία» και η «Ιστορία των Χαν » περιγράφουν την πρώτη ημέρα του πρώτου μήνα ως «τέσσερις αρχές» (αρχή του έτους, αρχή της εποχής, αρχή της ημέρας, αρχή του μήνα) και «τρία πρωινά» (πρωί του έτους, πρωί του μήνα, πρωί της ημέρας. «Πρωί» σημαίνει επίσης «αρχή».). Οι αρχαίοι Κινέζοι συνήθως πραγματοποιούσαν τελετουργίες αυτήν την ημέρα διοργανώνοντας διάφορες ψυχαγωγικές δραστηριότητες και λάτρευαν τους θεούς και τους προγόνους τους, προέβλεπαν τον καιρό, και προσευχόντουσαν για καλή σοδειά. Από εκείνη την εποχή άρχισαν να διαμορφώνονται σταδιακά οι πλούσιες παραδόσεις της  Γιορτής της Άνοιξης.

Μετά το 1912, η Γιορτή της Άνοιξης μεταφέρθηκε από την έναρξη της άνοιξης στην πρώτη ημέρα του πρώτου μήνα του σεληνιακού ημερολογίου, καθώς η σπουδαιότητα της αρχής της άνοιξης σταδιακά εξασθενούσε.

Η Γιορτή της Άνοιξης ονομάζεται επίσης «σεληνιακό έτος», κοινώς γνωστό ως «νέο έτος» και τα σχετικά έθιμα διαρκούν έναν μήνα. Πριν την πρώτη ημέρα του πρώτου σεληνιακού μήνα, πραγματοποιούνται τελετουργικές προσφορές στις εστίες και τους προγόνους. Άνάμεσα στα έθιμα της γιορτής είναι να δίνονται χρήματα στα παιδιά και χαιρετισμοί στους συγγενείς και στους φίλους. Την 15η ημέρα της εορταστικής περιόδου είναι η Γιορτή των Φαναριών, κατά την οποία οι πόλεις στολίζονται με πάμπολλα φαναράκια και οι δρόμοι πλημμυρίζουν ανθρώπους. Με τη Γιορτή των Φαναριών ολοκληρώνονται οι εορτασμοί για το Κινέζικο Νέο Έτος.

Το Κινέζικο Νέο Έτος περιλαμβάνει τις πλούσιες παραδόσεις μιας ολόκληρης λαϊκής  κουλτούρας, με τελετουργικές προσφορές, τελετές, εορταστικές διακοσμήσεις, παραδοσιακά εδέσματα και άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Οι κύριες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της εορτής είναι η κατανάλωση του χυλού Laba την όγδοη ημέρα του δωδέκατου σεληνιακού μήνα,  τελετές για την εστία, και κατανάλωση γλυκών όπως ζαχαρωτά Guandong κ.ά.. Την 23η ημέρα του 12ου σεληνιακού μήνα, ολόκληρη η οικογένεια μαγειρεύει ζυμαρικά, εδέσματα με κολώδες ρύζι και κέικ ρυζιού. Διοργανώνονται μεγάλα οικογενειακά δείπνα που διαρκούν όλη τη νύχτα και περιλαμβάνουν δραστηριότητες όπως η δημιουργία πρωτοχρονιάτικων σχεδίων και χρήση κροτίδων την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ο κόσμος «καλωσορίζει» τους θεούς στα σπίτια και κάνει επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους την πρώτη ημέρα του πρώτου μήνα του νέου έτος. Την πέμπτη ημέρα ανοίγουν οι μικρές αγορές, με τις μεγάλες να ακολουθούν την 15η ημέρα του νέου έτους. Η 15η ημέρα είναι επίσης η Γιορτή των Φαναριών με δραστηριότητες όπως το καλωσόρισμα του Θεού του Πλούτου, κατά την οποία παραδοσιακά ο λαός τρώει γλυκά ζυμαρικά, συμμετέχει σε πομπές με φανάρια και προσπαθεί να λύσει τον γρίφο του φαναριού. Η εκτόξευση πυροτεχνημάτων είναι μια ακόμα παραδοσιακή δραστηριότητα με την οποία αποχαιρετούν τον χρόνο που μόλις τελείωσε και καλωσορίζουν το νέο έτος.

Το Κινέζικο Νέο Έτος προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για την αναθέρμανση των οικογενειακών και φιλικών σχέσεων. Το περιεχόμενό του είναι πλούσιο και ποικίλο, με σημαντική ιστορική, καλλιτεχνική και πολιτιστική αξία. Οι εορτασμοί για τη Γιορτή της Άνοιξης συμβάλλουν στην ενίσχυση των οικογενειακών δεσμών, ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και αρμονία, ενώ στηρίζουν και την πολιτιστική βιομηχανία.

Ο τρόπος εορτασμού της Γιορτής της Άνοιξης διαφέρει μεταξύ των αστικών και αγροτικών περιοχών της Κίνας καθώς το περιβάλλον διαφέρει αντίστοιχα. Στις ημέρες μας οι περισσότεροι στις αγροτικές περιοχές τη γιορτάζουν με πιο παραδοσιακό τρόπο, ωστόσο η δημοτικότητα τελετών υποχωρεί, καθώς γίνονται πιο δημοφιλείς συνήθειες όπως η ανταλλαγή δώρων και οι προσκλήσεις σε δείπνα. Σε σύγκριση με τις αγροτικές περιοχές, οι εορτασμοί στις αστικές περιοχές είναι μάλλον απλούστεροι.

Απο το China Greece Times

Related posts