Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
30 Απρ 2024
Ελλάδα

Τα δημοσιεύματα των εφημερίδων για τη Νέα Κυβέρνηση

Η ΑΥΓΗ, με κεντρικό τίτλο «Κυβέρνηση ευρείας συναίνεσης» και υπέρτιτλο « Με συμμετοχή των ΑΝ.ΕΛΛ. και ανεκτική στάση από Ποτάμι – ΠΑΣΟΚ» γράφει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνει κυβέρνηση ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας 162 ψήφων, η οποία ορκίζεται σήμερα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και θα λειτουργεί μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συναίνεσης, τουλάχιστον όσον αφορά στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Όπως σημειώνει η εφ. ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε από χθες καθήκοντα πρωθυπουργού με πολιτικό όρκο, καθώς πριν από την επίσκεψή του στον ΠτΔ είχε εξασφαλίσει τη «δεδηλωμένη» της Βουλής με την ψήφο εμπιστοσύνης που του παρέσχε ο Π. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ, οι οποίοι θα μετάσχουν και στη κυβέρνηση. Επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ θα μείνει εκτός κυβέρνησης, αλλά όπως δήλωσε ο Στ. Θεοδωράκης μετά τη συνάντηση μετά τον Αλέξη Τσίπρα, είναι πιθανό να μετάσχουν σε «επιτροπή διαπραγμάτευσης» με τους δανειστές από τη στιγμή που θα δουν τις σχετικές θέσεις της κυβέρνησης. Τέλος μια μορφή «ανοχής» σε επιτροπή διαπραγμάτευσης εξετάζει και το ΠΑΣΟΚ. Η εφ. φιλοξενεί ακόμα εκτενές ρεπορτάζ με τις πρώτες κινήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο οποίος απέτισε φόρο τιμής στο μνημείο εκτελεσθέντων στην Καισαριανή πριν περάσει την πόρτα του άδειου Μεγάρου Μαξίμου. Ακόμη η εφ. δημοσιεύει ρεπορτάζ σχετικά με τη νέα δομή της κυβέρνησης και τα προς υπουργοποίηση πρόσωπα και σημειώνει ότι θα δημιουργηθούν τέσσερα υπερυπουργεία και επτά σταθερά ενώ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναμένεται να οριστεί ο Γιάννης Δραγασάκης.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με κεντρικό τίτλο «Κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ» και υπότιτλο «ΑΝΕΛ- Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας – Ποιοι παίρνουν τα κρίσιμα χαρτοφυλάκια» γράφει ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ορκίστηκε χθες πρωθυπουργός ενώπιον του ΠτΔ συγκροτεί, έπειτα από συμφωνία με τον κ. Π. Καμμένο κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με κοινοβουλευτική πλειοψηφία 162 βουλευτών. Σύμφωνα με την εφ. η σύνθεση της νέας κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, με πολλές συγχωνεύσεις υπουργείων και τον κ. Ιωάννη Δραγασάκη σε ρόλο-κλειδί στο τομέα της οικονομίας. Ο κ. Καμμένος, κατά πληροφορίες, θα λάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Άμυνας και οι ΑΝΕΛ δύο έως τέσσερις υφυπουργούς στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Κατά τις ίδιες πηγές, γράφει η εφ. προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης θα είναι η ψήφιση νομοσχεδίων που αφορούν στην υλοποίηση «του προγράμματος της Θεσσαλονίκης» του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο αποδέχθηκαν οι ΑΝΕΛ, με πρώτο αυτό για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα, ανεξαρτήτως ηλικίας. Η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ασφαλιστικούς οργανισμούς και στην εφορία, αλλά και των κόκκινων δανείων, περιλαμβάνοντας ένα δεύτερο νομοσχέδιο που αναμένεται να προωθηθεί άμεσα. Παράλληλα τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με το όνομα του Έλληνα επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου να επανέρχεται στο προσκήνιο. Τέλος η εφ. αναφέρει ότι στο πακέτο της συμφωνίας κυβερνητικής συνεργασίας ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ περιλαμβάνεται και η σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες η χώρα οδηγήθηκε στο μνημόνιο. Η εφ. σημειώνει ακόμη ότι η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου «κλειδώνει» με τους κ.κ. Δραγασάκη, Βαρουφάκη, Σταθάκη, Σκουρλέτη και Παπά σε πρώτους ρόλους ενώ δρομολογείται και η αντικατάσταση της γ,γ. Εσόδων κας Σαβαϊδου.

ΤΑ ΝΕΑ, με κεντρικό τίτλο «Στο παρά πέντε» και υπότιτλο «Εντατικές διαβουλεύσεις και παρασκήνιο στη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης» γράφουν ότι ως το παρά ΄5 συνεχίζονταν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση της κυβέρνησης που θα διαθέτει 162 βουλευτές μετά τη συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Σύμφωνα με την εφ. πρωταγωνιστές στο νέο κυβερνητικό σχήμα εκτιμάται ότι θα είναι οι Γιάννης Δραγασάκης, Γ. Βαρουφάκης και Γ. Σταθάκης. Η εφ. σε εκτενές ρεπορτάζ της με τίτλο «Κόψε- ράψε στα υπουργικά κοστούμια» σημειώνει ότι καραμπόλες της τελευταίας στιγμής έχουν αλλάξει τον αρχικό σχεδιασμό του Αλέξη Τσίπρα για τη συγκρότηση της κυβέρνησής του στην οποία αντιπρόεδρος με εποπτικό ρόλο στην οικονομία θα είναι εκτός απροόπτου ο Γιάννης Δραγασάκης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τέσσερα υπερυπουργεία θα είναι οι πυλώνες της νέας κυβέρνησης ενώ ο κ. Καμμένος ζήτησε το υπουργείο Άμυνας. Επίσης με τίτλο «Πρωθυπουργός με το χέρι στην καρδιά» η εφ. αναφέρεται στη χθεσινή ορκωμοσία του Αλέξη Τσίπρα ο όποιος συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο και μετά έδωσε πολιτικό όρκο.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, με κεντρικό τίτλο «Νέοι καιροί ξημερώνουνε» και υπέρτιτλο «Αφετηρία με πολλαπλούς συμβολισμούς η πρώτη μέρα της πρωθυπουργίας του Αλέξη Τσίπρα» αναφέρεται στο χρονικό των χθεσινών συναντήσεων του Αλ. Τσίπρα πριν από την ορκωμοσία του ως νέος πρωθυπουργός της χώρας. Επίσης προβάλλει ιδιαίτερα τη συμβολική κατάθεση στεφάνου στο σκοπευτήριο της Καισαριανής στο μνημείο των εκτελεσθέντων από τις ναζιστικές δυνάμεις της κατοχής. Η εφ. σε άλλο ρεπορτάζ της με τίτλο «Παραλαβή χωρίς… παράδοση» γράφει ότι Ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε ένα κυριολεκτικά άδειο Μέγαρο Μαξίμου και σημειώνει ότι πρώτη φορά στα χρονικά ο απερχόμενος πρωθυπουργός παραβιάζει το «εθιμικό δίκαιο» που επιτάσσει, στο πλαίσιο της πολιτικής ευπρέπειας, στον απερχόμενο πρωθυπουργό να «ξεναγεί» τον διάδοχό του στο Μαξίμου. Ακόμη η εφ. αναφέρεται στο τι προηγήθηκε της συμφωνίας για το σχηματισμό κυβέρνησης και συγκεκριμένα στο χρονικό της απόφασης για συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, το τηλεφώνημα προς τον Δημ. Κουτσούμπα και στις αμφιβολίες για τη στάση του Ποταμιού. Ακόμη με τίτλο «Γράφει και σβήνει… υπουργούς» η εφ. δημοσιεύει ρεπορτάζ για το ποια πρόσωπα διεκδικούν με μεγάλες πιθανότητες θέσεις στο μικρό και ευέλικτο σχήμα το οποίο έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Τέλος η εφ. με τίτλο «Πρώτη φορά… χωρίς ράσα» γράφει ότι ο πολιτικός όρκος να νέου πρωθυπουργού ενέχει δυνατό πολιτικό συμβολισμό, πόσο μάλλον αφού είχε ενημερώσει γι αυτό τον Αρχιεπίσκοπο ενώ ήταν και αίτημα μερίδας ιεραρχών.

Το ΕΘΝΟΣ, με κεντρικό τίτλο «Τα πρόσωπα κλειδιά στη νέα κυβέρνηση» και υπέρτιτλο «Ιδρύονται 4 νέα υπερυπουργεία» γράφει ότι η νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προχωρά με τη συγκρότηση τεσσάρων υπερυπουργείων τα οποία θα αποτελέσουν τον μοχλό των παρεμβάσεών της. Σύμφωνα με την εφ. στρατηγικός θα είναι ο ρόλος του Γιάννη Δραγασάκη. Ο Π. Σκουρλέτης θα έχει βαρύ χαρτοφυλάκιο με τρία υπουργεία. Στο τιμόνι της ανάπτυξης θα είναι ο Γ. Σταθάκης. Υπουργός Διαφάνειας ο «αδιάφθορος» Π. Νικολούδης ενώ με έναν υπουργό και τέσσερις υφυπουργούς θα εκπροσωπηθούν στην κυβέρνηση οι ΑΝΕΛ. Η εφ. κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον πολιτικό όρκο που έδωσε ενώπιον του ΠτΔ ο νέος πρωθυπουργός Α. Τσίπρας καθώς και στο προσκύνημά του στο σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, με τίτλο «Κυβέρνηση λεπτών ισορροπιών από ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ» κάνει λόγο για «μετέωρο βήμα της συμμαχίας Τσίπρας – Καμμένου» και προσθέτει ότι η αντιμνημονιακή ρητορεία είναι ίσως το μόνο κοινό σημείο των κυβερνητικών εταίρων ενώ ο Τσίπρας έλαβε ήδη τα πρώτα μηνύματα συμμόρφωσης από την Ευρώπη.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, με τίτλο «Ανέλαβε ο Τσίπρας με πολιτικό όρκο» γράφει ότι ο νέος πρωθυπουργός αρνήθηκε την επίκληση στην Αγία Τριάδα, ωστόσο νωρίτερα πήγε στον Αρχιεπίσκοπο ζητώντας την ευχή του. Επίσης η εφ. αναφέρεται στο πως κλείδωσε η συμφωνία Τσίπρα – Καμμένου στη σύσταση των τεσσάρων υπερυπουργείων καθώς και στους «εκλεκτούς» που διεκδικούν θέσεις στο νέο υπουργικό σχήμα.

Related posts