Categories: Πολιτική

Οικολόγοι Πράσινοι: «Να επενδύσουμε επιτέλους στη διέξοδο από την κρίση»

Με στόχο ισχυρή παρουσία στη Βουλή, οι Οικολόγοι Πράσινοι (ΟΠ) ξεκίνησαν επίσημα σήμερα τον προεκλογικό τους αγώνα. Σε συνέντευξη Τύπου, που συνδυάστηκε και με συζήτηση με θέμα «Κόμματα και εκλογές σε περίοδο κρίσης» από έγκριτους ομιλητές παρουσίασαν σήμερα τους επικεφαλής της εκστρατείας τους και τις προτάσεις τους για διέξοδο από την κρίση.

 

Η Ιωάννα Κοντούλη, τοπογράφος μηχανικός, επικεφαλής της εκλογικής εκστρατείας, θα είναι υποψήφια στη Β΄Αθηνών χωρίς το προνόμιο του σταυρού, όπως ζήτησε η ίδια, ενώ ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, νομικός, και ένας από τους βασικούς εισηγητές για τις θέσεις των ΟΠ στα θέματα της κρίσης, θα είναι ο επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

 

Απορρίπτοντας το δίλημμα «αυτοδυναμία ή ακυβερνησία» και με σύνθημα «Να επενδύσουμε επιτέλους στη διέξοδο από την κρίση», οι ΟΠ προτάσσουν στον εκλογικό αγώνα τη σημασία της ανάδειξης προτάσεων για εναλλακτική λύση που θα βασίζεται σε έναν συνολικό σχέδιο και θα στοχεύει στη βιωσιμότητα της κοινωνίας, της οικονομίας και του περιβάλλοντος.

 

«Είναι καιρός να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχουν ούτε μεσσίες ούτε σωτήρες αλλά ότι πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μας για το αύριο που θα χτίσουμε» είπε η κ. Κοντούλη επισημαίνοντας τη σημασία που θα έχει η παρουσία της φωνής των ΟΠ στη Βουλή. «Θέλουμε να κοινωνήσουμε τις προτάσεις μας που είναι ολοκληρωμένες με πολλά κεφάλαια για όλα όσα απασχολούν σήμερα την χώρα μας και να σπάσουμε τον μύθο που καλλιεργείται για τους Οικολόγους Πράσινους» πρόσθεσε.

 

«Το μήνυμα είναι να επενδύσουμε στη διέξοδο από την κρίση με κεντρικό διακύβευμα τις προτάσεις για την πραγματική οικονομία» είπε, από την πλευρά του, ο κ. Παρασκευόπουλος σημειώνοντας ότι το «όχι» στο μνημόνιο είναι απαραίτητο», όμως. θέλει και αντιπρόταση καθώς «είναι άλλο πράγμα η δημοσιονομική εξυγίανση και άλλο η επίθεση στα κοινωνικά αγαθά».

 

«Το περιβάλλον δεν είναι αγαθό πολυτελείας αλλά καθοριστικός παράγοντας μιας βιώσιμης οικονομίας» ανέφερε, εξηγώντας ότι η στροφή στην πραγματική οικονομία για τη δημιουργία θέσεων εργασίας έχει προτεραιότητες όπως η αναζωογόνηση της υπαίθρου, η απεξάρτηση από το πετρέλαιο και τον λιγνίτη, η αναβάθμιση των συλλογικών αγαθών, η ανάπτυξη και διάχυση της πράσινης καινοτομίας.

 

Φορολογική μεταρρύθμιση που θα καταστήσει τη φορολογία εργαλείο δικαιοσύνης και πράσινης στροφής, διαρθρωτικές αλλαγές σε άλλη κατεύθυνση, ένα Σύμφωνο Βιώσιμης Ευημερίας για όλη την Ευρώπη και ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο στηριγμένο στα συλλογικά αγαθά και στην ποιότητα ζωής ως δικαίωμα για όλους, είναι μερικοί από τους βασικούς πυλώνες του προγράμματος των ΟΠ.

 

«Πρέπει να σταματήσουμε την ομηρεία της χώρας από τους δανειστές μας, οι προτάσεις που καταθέτουμε σήμερα αποδεικνύουν ότι το Μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος» πρόσθεσε ο κ. Παρασκευόπουλος τονίζοντας ότι κεντρικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας είναι ο διάλογος, ώστε να διαμορφωθούν οι όροι και για μετεκλογικές συγκλίσεις.

 

«Για όποιον δεν θέλει δώρα προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ» είπε από την πλευρά της η κ. Κοντούλη «είναι σημαντική μια ισχυρή παρουσία των Οικολόγων Πράσινων στην επόμενη βουλή, που θα στερήσει καθοριστικές έδρες από τους κύριους υπεύθυνους της κρίσης και θα ενισχύσει μια δύναμη διαλόγου για μετεκλογικές συνεργασίες σε άλλη κατεύθυνση».

 

Η ίδια χαρακτήρισε τη σχετική πρόσφατη πρόταση του Αλ. Τσίπρα για κοινή κάθοδο των κομμάτων της αριστεράς και των ΟΠ στις 8 μονοεδρικές περιφέρειες της χώρας ως «κυρίως επικοινωνιακή», καθώς απευθύνθηκε στα άλλα κόμματα μόνο μέσω των ΜΜΕ. «Θέση μας» πρόσθεσε «είναι ο προγραμματικός διάλογος και οι μετεκλογικές συνεργασίες, αν όμως υποβληθεί κανονικά θα την μελετήσουμε. Σε κάθε περίπτωση, εμείς δεν αποφασίζουμε τέτοια θέματα ερήμην των μελών μας στις ενδιαφερόμενες περιφέρειες».

 

Κατέληξε ότι οι ΟΠ εξακολουθούν να περιμένουν απαντήσεις από τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ,τόσο στην πρόταση διαλόγου για το φορολογικό που έχουν απευθύνει από τον περασμένο Φεβρουάριο όσο και στην πρόταση για πρωτοβουλία όλων των κομμάτων, πλην ΝΔ, ώστε να καταργηθεί ήδη από αυτές τις εκλογές η ρύθμιση Παυλόπουλου που αποκλείει συνασπισμούς κομμάτων από το γνωστό πριμ των 50 εδρών.

 

Στην συνέντευξη Τύπου παρεβρέθηκαν και σχολίασαν τις προτάσεις των ΟΠ εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, ΜΚΟ, αλλά και από τον ακαδημαϊκό και τον δημοσιογραφικό χώρο.

Recent Posts

Η Kumho Tire στηρίζει τις δράσεις του Αθλητικού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία «Ελπίδα» Θεσσαλονίκης Συλλόγου

Ο Αθλητικός Σύλλογος Ανθρώπων με Αναπηρία «Ελπίδα» Θεσσαλονίκης είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που δραστηριοποιείται…

39 λεπτά ago

Aria Hotels: Διακρίθηκαν με τέσσερα βραβεία στα Tourism Awards 2024

Τρία GOLD και ένα SILVER απέσπασαν τα Aria Hotels στα φετινά Tourism Awards Τα Aria…

1 ώρα ago

Καφέ το όνειρο: Mια σατυρική κωμωδία του Γιάννη Παπουτσάκη στο θέατρο Λύχνος

Πρόταση για θέατρο από τη Μαίρη Γκαζιάνη Είναι μια σατυρική κωμωδία που αγγίζει τα όρια…

2 ώρες ago

Τρεις συλλήψεις για το αιματηρό επεισόδιο σε νυχτερινό κέντρο στο Μαρούσι

Σε τρεις συλλήψεις για το αιματηρό επεισόδιο στο Μαρούσι, με απολογισμό έναν 23χρονο νεκρό, τα ξημερώματα…

3 ώρες ago

Θεσσαλονίκη: Έκοψε τις φλέβες της και έπεσε από τον 5ο όροφο

Μία ανείπωτη τραγωδία σημειώθηκε τα ξημερώματα της Μεγάλης Τρίτης στη Θεσσαλονίκη, με μία γυναίκα να…

4 ώρες ago

Λονδίνο: Νεκρό 13χρονο αγόρι μετά την επίθεση άνδρα με ξίφος σε πολίτες

Ένας άνδρας που κρατούσε σπαθί επιτέθηκε σε πολίτες και αστυνομικούς σε προάστιο του ανατολικού Λονδίνου, σκοτώνοντας…

4 ώρες ago