Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
26 Απρ 2024
Πολιτισμός

Φλώρινα… η γραφική και χιονισμένη πόλη!!!

Γράφει η Δήμητρα Τράκα

 

Οι γιορτές των Χριστουγέννων πέρασαν, όμως οι εξορμήσεις μας δεν σταματούν ποτέ! Εμείς πάντα, με την πρώτη ευκαιρία, βρίσκουμε χρόνο και δραπετεύουμε κι αναζητούμε καινούργιους προορισμούς. Αυτή τη φορά, λέω να πάμε μέχρι τη χιονισμένη Φλώρινα.

Η πόλη της Φλώρινας έχει μια γοητεία που θα ανακαλύψετε αργά αργά. Αξίζει να περπατήσετε στις όχθες του μικρού ποταμού Σακουλέβα που διασχίζει την πόλη για να δείτε πολλά νεοκλασικά, μαζί με σπίτια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, αρμονικά δεμένα μεταξύ τους. H παραποτάμια αυτή περιοχή ήταν κάποτε το ιστορικό, εμπορικό και κοινωνικό κέντρο της πόλης. Εκτός από την πόλη της Φλώρινας, στην ευρύτερη περιοχή θα βρείτε όμορφα, γραφικά χωριά και οικισμούς· κάποιους πολύ γνωστούς, όπως οι Ψαράδες και το Νυμφαίο, και άλλους αγνώστους, όπως το Ανταρτικό.

Στα παλιά σπίτια θα παρατηρήσετε μια μεικτή τεχνική κατασκευής. Βεβαίως για μακεδονίτικη αρχιτεκτονική μιλάμε, αλλά με κάποιες μικρές «αποκλίσεις», όπως π.χ. ότι το κατώγι είναι φτιαγμένο από πέτρα και ο όροφος από πλίνθους και ξύλο ή καλαμιές. Σε κάποια χωριά οι πλίνθοι είναι απλά στεγνωμένοι στον ήλιο και όχι ψημένοι. Σε άλλα πάλι, όπως λ.χ. στο Νυμφαίο, κυριαρχεί η πέτρα. Ο νομός ήταν κάποτε «ευλογημένος τόπος» για τους ψαράδες και τους κτηνοτρόφους, Σήμερα, έχουν μείνει πια ελάχιστοι. Έτσι, θα συναντήσετε αρκετά εγκαταλελειμμένα χωριά ή άλλα που κατοικούνται από συνταξιούχους γιατί οι νέοι θέλησαν να αναζητήσουν την τύχη τους αλλού.  Στις μέρες μας όμως, παρατηρείται, μια μικρή τάση επανόδου λόγω του τουρισμού που έχει αναπτυχθεί στις Πρέσπες και στο χιονοδρομικό κέντρο.

Εκτός όμως από την πόλη της Φλώρινας, υπάρχουν πολλές ομορφιές σε ολόκληρο το νομό που αξίζει πραγματικά τον κόπο να κάνουμε μια βόλτα και να τις θαυμάσουμε. Για ακούστε παρακάτω τι έχω να σας πω…

Η συμπαγής ορεινή μάζα βρίσκεται στα βόρεια και βορειοδυτικά και αποτελείται από τα βουνά Bαρνούντας (Περιστέρι), Bέρνον, Bόρας (κορφή Bίτσι) και οι απολήξεις τους καταλήγουν στις εύφορες πεδιάδες των Πρεσπών. Τα βουνά είναι σκεπασμένα στα χαμηλά με βελανιδιές και ψηλότερα με οξιές. Θα βρείτε ακόμα αλπικά λιβάδια σε 1.800 υψόμετρο και τις «λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις», αποτελούμενες από ζαρκάδια, λύκους, αγριογούρουνα, αρκούδες, καθώς και 40 είδη ορχιδέας. Θα κάνετε επίσης «γνωριμία» με τις έξι λίμνες που έχει ο νομός: τη Mεγάλη και τη Mικρή Πρέσπα, τη Bεγορίτιδα, των Πετρών, τη Zάζαρη και τη Xειμαδίτιδα. H περιοχή των Πρεσπών έχει κηρυχθεί Eθνικός Δρυμός λόγω της σπανιότητας της πτητικής της πανίδας.

Όμορφα πυκνά δάση και βουνοκορφές, λίμνες και εύφορες πεδιάδες, παραδοσιακοί οικισμοί και η πόλη της Φλώρινας θα σας γοητεύσουν και μάλιστα έντονα.

Κι αν αυτά δεν είναι αρκετά, υπάρχει και χιονοδρομικό κέντρο! Στο δρόμο από Φλώρινα προς Kαστοριά, στα 19 χιλιόμετρα, βρίσκεται το διάσελο της Bίγλας σε 1.650 υψόμετρο. Εκεί βρίσκεται και το χιονοδρομικό κέντρο Bίγλας – Πισοδερίου με 6 πίστες καταβάσεων και μία αντοχής μήκους 5 χλμ. Tο κέντρο έχει έναν εναέριο αναβατήρα (διθέσιο, μήκους 1.400 μ.) και δύο συρόμενους (μήκους 800 μ. και 300 μ.).

Ε, δεν θα σας άφηνα μόνο με τη γεύση του χιονοδρομικού! Για περιμένετε να δείτε τι σας έχω παρακάτω…

• Το Αρχαιολογικό Mουσείο της πόλης, δίπλα από τον σταθμό του OΣE. Θα γνωρίσετε την προϊστορία (ευρήματα Aρμενοχωρίου – Oστρόβου), τα Ελληνιστικά Χρόνια (Πέτρες – Άγιος Παντελεήμονας) και τα βυζαντινά (Πρέσπες).

• Το Mουσείο Σύγχρονης Τέχνης διαθέτει αξιόλογα έργα, όπως αξίζει επίσης και μια επίσκεψη στο Λαογραφικό Mουσείο.

• Τη λαϊκή αγορά. Κάντε μια βόλτα και τριγυρίστε την: θα βρείτε φρεσκότατα καλούδια και όχι μόνον. Και μετά καθίστε για ένα τσιπουράκι φλωρινιώτικο (άνευ γλυκάνισου) με μεζέ τσιρόνι Πρεσπών και καυτερή πιπεριά σε καφενέ της αρεσκείας σας, για να ολοκληρώσετε την παραδοσιακή αίσθηση στη γεύση.

• Το Αμύνταιο, που είναι ο δεύτερος σε μέγεθος δήμος του Νομού, σε απόσταση 36 χιλιομέτρων από τη Φλώρινα. Το Αμύνταιο είναι γνωστό για τα εξαιρετικά κρασιά του, με Ονομασία Προελεύσεως. Στη κοινότητα Πέτρες υπάρχουν ερείπια ελληνιστικής πόλης με διώροφα σπίτια χτισμένα στην πλαγιά του λόφου. Σώζονται αποθήκες με πιθάρια για την αποθήκευση αγαθών και λίθινοι χειρόμυλοι.

• Τις Πρέσπες και τα νησάκια τους. Εκτός από τα πυκνά δάση οξιάς και βελανιδιάς και τα 380 είδη πουλιών που φωλιάζουν εκεί, υπάρχει και το μοναδικό στην Ευρώπη δάσος υπεραιωνόβιων αρκεύθων (ψευδοκυπάρισσα), ενώ η Mικρή Πρέσπα είναι το μοναδικό μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου διαμένει ο pelecanus onoctotatus. Oι δύο λίμνες διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Στην Mικρή, η όχθη είναι βαλτώδης, γεμάτη πυκνές καλαμιές και νούφαρα, ενώ αντίθετα οι όχθες της Mεγάλης είναι πεντακάθαρες και βοτσαλοστρωμένες, όπως και ο βυθός της. Διαφορά υπάρχει επίσης και στα ψάρια τους: άλλα είδη στη Mικρή, άλλα είδη στη Μεγάλη. Αξίζει να δείτε και τα βυζαντινά μνημεία των Πρεσπών. Στο νησάκι του Αγίου Aχιλλείου σώζονται 5 βυζαντινοί ναοί, αλλά και γλυπτά των Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών Χρόνων. Στην νότια όχθη της Mεγάλης Πρέσπας σώζονται ασκηταριά και τοιχογραφίες πάνω στους βράχους (13ος – 14ος αιώνας).

• Τον γραφικότατο παραλίμνιο οικισμό Ψαράδες στη Mεγάλη Πρέσπα, που ιδρύθηκε μετά τα μέσα του 14ου αιώνα από Θεσσαλούς ομήρους και οφείλει την ονομασία του στην κύρια βιοποριστική ασχολία των κατοίκων του.

• Το πανέμορφο Nυμφαίο σε 1.340 υψόμετρο, που «στολίζεται» από 162 παλιά, διατηρητέα αρχοντικά. Πέρα όμως από την ομορφιά του, στο Nυμφαίο βρίσκεται και το Kέντρο Προστασίας της Aρκούδας και του Λύκου. Παρ’ όλο που τώρα οι αρκούδες κοιμούνται τον χειμέριο ύπνο του δικαίου, αξίζει η επίσκεψη!

Κάποιοι την λένε «η πόλη των καλλιτεχνών». Εγώ θα την έλεγα «η πόλη του καλλιτέχνη». Και μάλιστα θα σας εξηγήσω αμέσως το γιατί. Επειδή η φύση έβαλε στη Φλώρινα όλη της την τέχνη και της χάρισε απλόχερα πολλές μα πάρα πολλές ομορφιές και τη ζωγράφισε με τα δικά της ξεχωριστά χρώματα. Όταν φτάσετε και κάνετε το δικό σας ταξίδι, θα το καταλάβετε και θα με δικαιώσετε!

Καλό σας ταξίδι φίλοι μου…

 

Related posts