Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
07 Μαΐ 2021
Πολιτισμός

«Ζεστό ψωμί και κόκκινη κορδέλα»


Από τη Μαίρη Γκαζιάνη
 Η Αναστασία Κορινθίου, μια έμπειρη και καταξιωμένη συγγραφέας, άπλωσε το συγγραφικό χέρι της στη Δικαία Μαραβέλια, μια πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέα, και μαζί δημιούργησαν το «Ζεστό ψωμί και κόκκινη κορδέλα». Προσωπικές φίλες μου και οι δυο, δεν ήταν δύσκολο να τις συναντήσω στην Αθήνα (μάλιστα η Δικαία ταξίδεψε από τη Σύμη γι΄ αυτό το λόγο) και να εξασφαλίσω την 1η συνέντευξη, με φωτογραφικό υλικό, όπου και οι δυο μου μίλησαν για τη μεταξύ τους φιλική σχέση και μου σύστησαν τις ηρωίδες τους Αναστασία-Αλεμήνα και Δικαία-Χρουσώ.
 ΕΡ. Αναστασία, έχεις γράψει πολλά βιβλία και είσαι μια καταξιωμένη συγγραφέας. Ξαφνικά, μαθαίνουμε ότι αποφάσισες να συγγράψεις ένα βιβλίο, από κοινού με τη Δικαία, η οποία δεν ήταν συγγραφέας. Πως προέκυψε αυτή η σκέψη σου;
 Α.Κ. Το τελευταίο βιβλίο αφορά τις σχέσεις, τις αλήθειες και τα ψέματα που λέμε σε άλλους μα και στον εαυτό μας .Δυο φίλες μεγαλωμένες στην Σύμη που η ζωή απομακρύνει… Δυο γυναίκες του σήμερα. «Τι όμορφο να το γράφαμε δυο μαζί. Δυο άνθρωποι διαφορετικοί που όμως… έπρεπε να ταιριάζουμε στη γραφή». Αυτή ήταν η σκέψη μου και αυτόματα το μυαλό πήγε στην Δικαία που παρακολουθούσα στο facebook. Τα κείμενά της μου θύμιζαν πολύ αυτό τον ιντριγκαδόρικο τρόπο γραφής που λατρεύω… ΄Αλλα λες και άλλα εννοείς… Η Δικαία ζει στην Σύμη και ήταν και φίλη μου… άρα…
 
ΕΡ. Δικαία, ποιες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις σου μόλις άκουσες την πρόταση της Αναστασίας να γράψετε μαζί ένα βιβλίο και ποια ήταν τα συναισθήματά σου;
Δ.Μ. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η πρόταση μου ήρθε από το πουθενά. Την ώρα που έπινα τον πρωινό καφέ ένα μήνυμα από την Αναστασία με έκανε να χάσω λίγο την γη κάτω από τα πόδια… και αυτό γιατί μου ζητούσε να γράψουμε μαζί ένα βιβλίο! Κοίταζα το μήνυμα αρκετή ώρα, απάντησα μονολεκτικά “εγώ “; ελπίζοντας ότι το μήνυμα πήγαινε αλλού… Όμως είμαστε εδώ και περιμένουμε να κρατήσουμε στα χέρια μας το βιβλίο-μωρό μας!
 ΕΡ. Αναστασία, τι ήταν αυτό που σε έκανε να επιλέξεις τη Δικαία Μαραβέλια, διέκρινες κάποιο συγγραφικό ταλέντο; 
 Α.Κ. Ουσιαστικά διέκρινα την γνησιότητα και αυθεντικότητα της. Αληθινή, ατόφια με λόγια σταράτα αλλά και μια ποιητικότητα αέρινη στις εκφράσεις και τις κινήσεις της. Ναι, πιστεύω στη Δικαία και είμαι απόλυτα σίγουρη τόσο για την επιλογή μου όσο και για το ότι θα μας δώσει πολλά και καλά βιβλία στο μέλλον για ποιοτική και ταξιδιάρικη ανάγνωση.
 ΕΡ. Δικαία, ήταν εύκολη ή δύσκολη η διαδρομή συγγραφής του βιβλίου;
 Δ.Μ. Ήταν μια όμορφη διαδρομή, γεμάτη συναισθήματα και εικόνες. Συντροφιά με τα κορίτσια μας… όχι δεν με δυσκόλεψε καθόλου. Την απόλαυσα είχα βέβαια και πολύ καλή παρέα, την Αναστασία μου!
 ΕΡ. Αναστασία, πριν ξεκινήσετε να γράφετε, η κεντρική ιδέα της ιστορίας ήταν δική σου ή της Δικαίας;
Α.Κ. Η κεντρική ιδέα ήταν δική μου. Η Δικαία πήρε το πλοίο και ήρθε στην Ρόδο, κάτσαμε στο ΚΟΝΤΙΚΙ να «πιάνουμε» αλμύρα και της εξήγησα τον κορμό της ιστορίας. Στην συνέχεια βέβαια η Δικαία-Χρουσώ (η ηρωίδα της) έβαλαν το δικό τους στίγμα και η ιστορία άρχισε να μας πηγαίνει αλλού!
 ΕΡ. Δικαία, ως άπειρη στη συγγραφή, άφησες να σε οδηγήσουν οι ήρωές σου ή τους οδήγησες εσύ;
Δ.Μ. Αχ ήταν πολύ συναρπαστικό αυτό το ταξίδι, πότε τους κρατούσα εγώ από το χέρι πότε αυτοί.
 ΕΡ. Αναστασία, είσαι η Αλμήνα του βιβλίου. Μπορείς να μας περιγράψεις την ηρωίδα σου;
 Α.Κ. Αχ αυτή η Αλεμήνα-Αλμήνα με το όνομα νεράιδας. ΄Ενα ατίθασο κορίτσι που το σκάει από το νησί για να κάνει καριέρα ηθοποιού στην Αθήνα. Μπλέκει με «σκοτεινά» και περίεργα κυκλώματα, αναλώνει τον εαυτό της και ξοδεύεται σε λάθος σχέσεις. Η Αλεμήνα που κουβαλά μέσα της μια επανάσταση και πολλά αναπάντητα γιατί που την στοιχειώνουν.
 ΕΡ. Δικαία, είσαι η Χρουσώ της ιστορίας. Μπορείς να μας συστήσεις τη δική σου ηρωίδα;
Δ.Μ. Το Χρουσώ μου, το καλό κοράκι (κοριτσάκι ), υπόδειγμα συζύγου, μάνας… Η σύγχρονη γυναίκα της Σύμης. Κάπου όμως στην πορεία έχασε ότι πιο πολύτιμο είχε, τον εαυτό της. Πολλές γυναίκες το παθαίνουν αυτό. Είναι όμως Συμιακιά!
 ΕΡ. Αναστασία, τι συμβολίζει ο τίτλος του βιβλίου «ζεστό ψωμί και κόκκινη κορδέλα»;
Α.Κ. Ζεστό ψωμί είναι μεταφορικά η ψυχοσύνθεση της Χρουσώς. Η αίσθηση ασφάλειας που σου αφήνει, η οικειότητα και η επαφή με κάτι γνώριμο που κάποιες φορές όμως η γεύση του σε εκπλήσσει ευχάριστα. Κόκκινη κορδέλα είναι η ανεμελιά της Αλεμήνας, η τάση της για φυγή και το πάθος που κυριαρχεί στην ζωή της.
 
ΕΡ. Δικαία, που εξελίσσεται η υπόθεση του βιβλίου σας;
Δ. Μ. Σύμη, Ρόδο, Αθήνα και Κάλυμνο…
 ΕΡ. Αναστασία, μετά την πρώτη εμπειρία σου, θα επιχειρήσεις ξανά συγγραφή βιβλίου από κοινού με άλλο πρόσωπο, συγγραφέα ή μη;
Α.Κ. Μμμ δεν ξέρω .Η ζωή μου είναι πολύ απρόβλεπτη και ποτέ δεν προσχεδιάζω. Θα ήθελα να γράψω κάτι μαζί με την κόρη μου την Λυριάννα (κάτι που ήδη σκεφτόμαστε).
ΕΡ. Δικαία, μετά την πρώτη συγγραφική εμπειρία σου, θα σε συναντήσουμε και στο μέλλον ως συγγραφέα;
Δ.Μ. Μου αρέσει πολύ να γράφω, νομίζω ότι δεν θα σταματήσω να το κάνω ποτέ.
ΕΡ. Αναστασία και Δικαία, αφού σας ευχηθώ το βιβλίο σας να γίνει best seller, θα σας ζητήσω να κλείσετε όπως θέλετε, κάθε μια ξεχωριστά, αυτή τη συνέντευξη.
Α.Κ. Εγώ θα σας πω πως η αγάπη και η φιλία νικούν αποστάσεις. Το βιβλίο αυτό ξεκίνησε να γράφεται στη Ρόδο από μένα μα η ζωή μου φέτος μου έφερε μια μεγάλη αλλαγή και βρέθηκα να το τελειώνω στην Αθήνα όπου ζω πια μόνιμα. Η Δικαία μου ήταν εκεί σταθερό σημείο στον χάρτη της καρδιάς μου. Ήταν δίπλα μου στις δύσκολες στιγμές της μετακόμισης και μου στάθηκε σαν αδελφή. Η απόσταση και τα προβλήματα λύθηκαν μπροστά σε έναν υπολογιστή, εκείνη στο νησί και εγώ ανάμεσα σε κούτες γεμάτες αναμνήσεις. Αυτό το βιβλίο είναι πια το πιο αγαπημένο μου γιατί είναι η απόδειξη πως σαν ονειρεύεσαι όλα προχωράνε μπροστά! Όλα … Ευχαριστώ Δικαία.
Δ.Μ. Εγώ πρώτα από όλα θέλω να ευχαριστήσω την Αναστασία μου, λίγοι έως ελάχιστοι θα τολμούσαν να γράψουν ένα βιβλίο με κάποιον που απλά του αρέσει να γράφει. Την αγαπώ και το ξέρει… Α, και να κλείσω λέγοντας διαβάστε μας…
 
*Η φωτογράφιση πραγματοποιήθηκες στο Θησείο από τη φωτογράφο Ζηνέτα Χατζηρήγα.
 
** Το βιβλίο «Ζεστό ψωμί και κόκκινη κορδέλα» θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις ΑΝΕΜΟΣ
 
 

Μαίρη Γκαζιάνη
Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ  από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015. 
Γράφει στίχους για τραγούδια, υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός ενώ μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία ασχολείται ερασιτεχνικά.

 

Related posts