Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
03 Δεκ 2021
Πολιτισμός

ΖΑΧΑΡΗ ΑΧΝΗ:Ένα ρεαλιστικό και ψυχογραφικό μυθιστόρημα

Γράφει η Αγάπη Φιλιππίδου (***)

Το βιβλίο της Μαίρης Γκαζιάνη «Ζάχαρη Άχνη» είναι ένα ρεαλιστικό και ψυχογραφικό μυθιστόρημα καθώς οι χαρακτήρες του είναι αληθινοί με ψυχολογική υπόσταση και ένα ιδιαίτερο βάθος. Πρόκειται ουσιαστικά για τη ζωή τριών γυναικών, της Αρετής, της Αύρας και της Ελπίδας, άρρηκτα συνδεδεμένων μεταξύ τους όχι μόνο με οικογενειακούς δεσμούς αλλά και με ένα μοιραίο τρόπο.  Μέσα από τη ζωή τους και την ιστορία τους αναδύονται οι αξίες, τα κοινωνικά στερεότυπα και οι στενές οικογενειακές σχέσεις που συνθέτουν την ελληνική ζωή στην επαρχία μιας άλλης δεκαετίας. Ο τίτλος του βιβλίου «Ζάχαρη άχνη» εμπνευσμένος από την κεντρική του ηρωίδα, την Αύρα, καταμαρτυρά όχι την ύπαρξη μιας γλυκιάς γεύσης για τη ζωή της αλλά απεναντίας μια ευτυχία τόσο προσωρινή που είναι ικανή να εξανεμίζεται μονομιάς με το παραμικρό φύσημα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πώς μια αλυσίδα γεγονότων και συμπτώσεων επιφέρουν τραγικές συνέπειες στη ζωή τριών διαφορετικών γενεών. Χαρακτήρας κλειδί είναι η Αρετή, η μητέρα της Αύρας και γιαγιά της Ελπίδας που επηρεάζει δραστικά τις ζωές των άλλων δυο γυναικών κρατώντας τες δέσμιες και ανελεύθερες να χτίσουν τη ζωή τους με τον τρόπο που θα επιθυμούσαν. Η απόφαση της Αύρας να πάει κόντρα σε όσα προορίζονταν για αυτήν και να αναλάβει το τιμόνι της ζωής της την φέρνει αντιμέτωπη με ένα σκληρό τίμημα. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια της γιαγιάς Αρετής απευθυνόμενη στην κόρη της Αύρα: «Το δικό σου καλό, όπως ήθελες να το υφάνεις, απείχε πολύ από το καλό, που εγώ με τη σκέψη μου είχα υφάνει για σένα. Ήταν δυο καλά ανόμοια μεταξύ τους». 

Η σχέση μητέρας και κόρης είναι μοναδική, ιδιαίτερη και πολύ δυνατή. Κι αυτή η σχέση επηρεάζει σε ένα μεγάλο βαθμό τη ζωή του παιδιού αλλά και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Από την στιγμή που κάποιος αποφασίζει να γίνει γονιός, καλείται να αναλάβει την ευθύνη να αποφασίζει, να επιλέγει και να πράττει ό,τι κάθε φορά κρίνει απαραίτητο για την ανατροφή του παιδιού του, διαθέτοντας σαν αποκλειστικά εφόδια το δικό του βίωμα και εμπειρία από τη ζωή και την επιθυμία του να ανταποκριθεί επαρκέστερα σε έναν ρόλο άγνωστο και απαιτητικό. Ωστόσο στην περίπτωση που ένας γονέας δεν πήρε την αγάπη, την στοργή και αποδοχή κατά την παιδική του ηλικία ενώ ταυτόχρονα δεν έχει εργαστεί πάνω στον εαυτό του και τα πληγωμένα του συναισθήματα κατά την ενήλικη ζωή του δεν είναι σε θέση να προσφέρει την άνευ όρων αγάπη και απαραίτητη φροντίδα στο παιδί του.

Οι γονείς δίνουν το παράδειγμα στα παιδιά τους με τον τρόπο που επικοινωνούν και προσλαμβάνουν την πραγματικότητα, με τον τρόπο που εκφράζουν τα συναισθήματά τους και που υπερασπίζονται τη ζωή και τις αξίες τους. Η προσωπική τους ανάπτυξη και στάση απέναντι σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους, ενισχύει τη δημιουργία ενός ικανοποιητικού επιπέδου αυτογνωσίας, την ικανότητα δηλαδή να παρατηρούν και να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τον εαυτό τους, να διαχειρίζονται και να αποκωδικοποιούν τι κρύβεται πίσω από αυτά. Όταν οι γονείς φροντίζουν για την προσωπική τους ανάπτυξη είναι σε θέση να χτίσουν πραγματικές γέφυρες επικοινωνίας και μέσα από την επαφή με τα βαθύτερα συναισθήματα τους δύνανται να προσφέρουν την αμερόληπτη αγάπη τους, τη φροντίδα, το ειλικρινές ενδιαφέρον, την ασφάλεια και υποστήριξή τους απέναντι στα παιδιά τους.

Ο αναγνώστης αναπόφευκτα ταυτιζόμενος με τις κεντρικές ηρωίδες του «Ζάχαρη Άχνη» βιώνει ένα συνονθύλευμα συναισθημάτων όπως πίκρα, οργή, συγκίνηση, λύπη και στο τέλος λύτρωση καθώς γνωρίζει πως είναι όλα όσα παρουσιάζονται αληθινά γεγονότα βγαλμένα μέσα από τη ζωή τους. Άλλοτε κατανοεί και δικαιολογεί, άλλοτε συμπονά, άλλοτε θυμώνει κι άλλοτε λυτρώνεται πάντως καθίσταται αδύνατον να παραμείνει αμέτοχος. Αν και λιγότερο μυθοπλαστικό το συγκεκριμένο μυθιστόρημα δεν στερείται λυρικότητας κι ενός ποιητικού λόγου σε αρκετά σημεία δίνοντας το ιδιαίτερο στίγμα της συγγραφέως του Μαίρης Γκαζιάνη. Πρόκειται για ένα βιογραφικό μυθιστόρημα που θα σας καθηλώσει από την αρχή μέχρι το τέλος.

* Η κεντρική φωτογραφία είναι από τον Peter Tamas

**   Το μυθιστόρημα ΖΑΧΑΡΗ ΑΧΝΗ της Μαίρης Γκαζιάνη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός

*** Διπλωματούχος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Επικοινωνία και τα ΜΜΕ-Εναλλακτική θεραπεύτρια

 

Related posts