Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
17 Οκτ 2021
Κόσμος

Υποχώρηση για το κόμμα της Ανγκελας Μέρκελ

Στο χαμηλότερο ιστορικά ποσοστό τους σήμερα έπεσαν οι Συντηρητικοί της Άνγκελα Μέρκελ, στο ομόσπονδο κρατίδιο της Καγκελαρίου στις περιφερειακές εκλογές, αλλά θα μπορούσαν να συνεχίσουν να κυβερνούν με τους Σοσιαλδημοκράτες που διατηρούν την πρώτη τους θέση.

Το αποτέλεσμα είναι ένα ακόμη πλήγμα για την CDU, η οποία έχει καταγράψει σημαντικές αποτυχίες στις πέντε από τις έξι περιφερειακές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν φέτος.

Ειδικότερα, η CDU έχασε το Αμβούργο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, και το ισχυρό κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης το οποίο ήλεγχε εδώ και περίπου 60 χρόνια.

Στις 18 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί μια έβδομη και τελευταία περιφερειακή εκλογή στην πόλη-κρατίδιο του Βερολίνου, όπου ο δήμαρχος ο Σοσιαλδημοκράτης Κλάους Βοβεράιτ παραμένει επικεφαλής στις δημοσκοπήσεις.

Στις σημερινές εκλογές στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία (βορειοανατολικά), οι Φιλελεύθεροι (FDP) του υπουργού Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε, εταίρου των χριστιανικών Ενώσεων (CDU/CSU) της Μέρκελ σε ομοσπονδιακό επίπεδο, “εξήλθαν” από το κοινοβούλιο, ενώ οι Πράσινοι μπαίνουν με το 8,5% των ψήφων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Για πρώτη φορά, οι Πράσινοι θα εκπροσωπούνται τόσο στην Μπούντεσταγκ, το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, όσο και στα κοινοβούλια των 16 κρατιδίων.

Οι Πράσινοι βελτίωσαν τα εκλογικά αποτελέσματα τους κατά τη διάρκεια ενός έτους που σημαδεύτηκε από την πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία. Συγκεκριμένα, ανέλαβαν φέτος την εξουσία στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, πρώτο κρατίδιο όπου ένας πράσινος έγινε επικεφαλής της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση ZDF, το SPD στο Μεκλεμβούργο θα πρέπει να λάβει το 36,5% των ψήφων, μια αύξηση κατά 6,3 μονάδες σε σύγκριση με τις εκλογές του 2006, το CDU το 23,3%, μια πτώση κατά 5.5 μονάδες.

Ο απερχόμενος επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης Eρβιν Σέλερινγκ (SPD), αρνήθηκε να πει αν θα συνεχίσει να κυβερνά με το CDU, ή αν προτιμά την άκρα αριστερά (Die Linke), η οποία θα λάβει το 17,9% των ψήφων, ή 1,1% περισσότερο από το 2006 στην περιοχή της πρώην Ανατολικής Γερμανίας που πλήττεται από ανεργία σχεδόν δύο φορές υψηλότερη από τον εθνικό μέσο όρο (12%).

“Θα αποφασίσουμε αυτό που είναι το καλύτερο για το κρατίδιο” κατά τη διάρκεια πολιτικών συνομιλιών κατά τις επόμενες ημέρες, δήλωσε στην τηλεόραση.

Η εκλογή αποτελεί “δραματική απώλεια για το CDU και το FDP”, δήλωσε ο κ. Σίγκμαρ Γκάμπριελ, πρόεδρος του SPD. “Θα έχουμε έναν καγκελάριο του SPD, μετά τις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για το φθινόπωρο του 2013.

Το FDP συνεχίζει την οδυνηρή του κάθοδο με ένα ταπεινωτικό 2,8% των ψήφων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, λιγότερο από το 5% που απαιτείται για να έχει βουλευτές .

Ο Γενικός Γραμματέας του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, συμφώνησε ότι το κόμμα του έχει “αρκετό δρόμο μπροστά του για να επανακτήσει την εμπιστοσύνη” των ψηφοφόρων. Και σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης ο επικεφαλής του FDP στο Μεκλεμβούργο, Κρίστιαν Αχρεντ, παραιτήθηκε απόψε.

Μια δημοσκόπηση που κυκλοφόρησε σήμερα, εκτιμά ότι οι Φιλελεύθεροι θα εξασφάλιζαν μόλις το 4% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, αν οι εκλογές γίνονταν σήμερα.

Η άκρα δεξιά (NPD), θα χάσει πόντους αλλά θα τα καταφέρει μόλις να περάσει το όριο του 5%, που της δίνει τη δυνατότητα να παραμείνει στο κοινοβούλιο.

Το ποσοστό συμμετοχής στην εκλογή στην περιοχή αυτή που συνορεύει με τη Βαλτική και την Πολωνία ήταν περίπου 53,5%, μια μείωση κατά σχεδόν 6 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2006.

Τα τελικά αποτελέσματα δεν θα γίνουν γνωστά πριν από τουλάχιστον δύο εβδομάδες λόγω του θανάτου ενός υποψηφίου των Συντηρητικών, γεγονός που απαιτεί τη διοργάνωση συμπληρωματικής εκλογής στις 18 Σεπτεμβρίου.

Related posts