Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
05 Δεκ 2023
SLIDER

Υποχωρεί η στάθμη του Πηνειού-Περιοχές βυθισμένες σε λασπόνερα χωρίς ρεύμα και νερό

Βιβλική είναι η καταστροφή στη Θεσσαλία από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας «Daniel», με τους νεκρούς να έχει φτάσει τους 15 ενώ άλλοι δύο άνθρωποι αγνοούνται.Την ίδια ώρα υποχωρούν σταδιακά τα νερά στον Πηνειό, με την στάθμη να έχει φτάσει στα 8 μέτρα, όμως η εικόνα είναι αποκαρδιωτική καθώς ολόκληρα χωριά έχουν βυθιστεί στα λασπόνερα, ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές στις υποδομές, στο ζωικό κεφάλαιο, στις καλλιέργειες και στις οικοσυσκευές. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του Στρατού συνεχίζουν αδιαλείπτως τις προσπάθειες απεγκλωβισμού ανθρώπων αλλά και την παροχή βοήθειας.

Στο χωριό Μεταμόρφωση τα νερά αποτραβιούνται σιγά – σιγά, αλλά τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα. Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Λία Χριστάρα, που βρίσκεται στο σημείο μετέδωσε ότι πέρασε πάνω σε τρακτέρ ένα πολύ μεγάλο μέρος πλημμυρισμένου δρόμου για να φτάσει εκεί. Όπως είπε τα νερά έχουν αποτραβηχτεί αλλά όχι τόσο όσο έτσι ώστε να μπορέσουν οι κάτοικοι να φτάσουν στις εστίες τους ενώ όλες οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις έχουν καταστραφεί. Δεν υπάρχουν άνθρωποι που είναι εγκλωβισμένοι. Στους δρόμους έχουν βγει βατράχια, φίδια και καβούρια. Ογδόντα κάτοικοι στο χωριό Βλοχός έχουν παραμείνει οικειοθελώς για να προστατέψουν, όπως λένε, τις περιουσίες τους. Το ρεύμα στον Παλαμά έχει επανέλθει αλλά δεν υπάρχει νερό.

Στις εργατικές κατοικίες στη Γιάννουλη στη Λάρισα, συνεχίζεται και σήμερα η προσπάθεια για την μεταφορά των κατοίκων που έχουν πληγεί από τη φονική κακοκαιρία. Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, Βαγγέλης Μητρούσιας, η αγωνία παραμένει στις εργατικές κατοικίες της Γιάννουλης. Η μεταφορά των πολιτών γίνεται με έναν τεράστιο φορτωτή ενώ υπάρχουν και κάτοικοι που οικειοθελώς παραμένουν στα σπίτια τους. Όπως είπε ο δημοσιογράφος υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για να πάνε στις μονάδες αιμοκάθαρσης τους οποίους αναμένουν τα ασθενοφόρα αφού γίνει η μεταφορά τους με τον φορτωτή. Σημειώνεται ότι επειδή τα νερά εξακολουθούν να έχουν ορμή μόνο όσοι χρήζουν βοήθειας και όσοι είναι νοσηλευτές κι εργάζονται στην περιοχή μεταφέρονται από τη μία άκρη της περιοχής στην άλλη. Δεν υπάρχει νερό και ρεύμα στα σπίτια της περιοχής.

Από την άλλη πλευρά του Πηνειού, εκεί που περνάει και η εθνική οδός η οποία παραμένει κλειστή, υπάρχουν βυθισμένες στο νερό και στη λάσπη εκατοντάδες επιχειρήσεις και αποκομμένη την Ελλάδα στα δύο διότι δεν μπορεί κάποιος να μετακινηθεί προς τη Βόρεια Ελλάδα ούτε κι αντίστροφα μέσω της Λάρισας. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της Εγνατίας Οδού και της Ιόνιας Οδού, αλλά και από την περιοχή των Τρικάλων καθώς χθες το απόγευμα δόθηκε στην κυκλοφορία το ένα ρεύμα της Ε65 που είναι από τα Τρίκαλα μέχρι τη Λαμία.

Δραματική είναι η κατάσταση στα χωριά του Πηλίου, πολλά από τα οποία παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό και νερό. Η θάλασσα έγινε καφέ από το χώμα, τη λάσπη και τις φερτές ύλες που κατέβασαν οι χείμαρροι. Χωρίς πρόσβαση εξακολουθούν να βρίσκονται αρκετές περιοχές λόγω των τεράστιων ζημιών, στο οδικό δίκτυο. Κάτω από τις λάσπες βρίσκεται σε πολλά σημεία της και η πόλη του Βόλου, ενώ έχει καταστραφεί ολοσχερώς το κατεστραμμένο δίκτυο υδροδότησης. Οι συνοικίες υδροδοτούνται εκ περιτροπής, με νερό που δεν είναι πόσιμο.

Δυσοσμία και σκόνη στον Βόλο-Χιλιάδες πολίτες χωρίς νερό στον Βόλο

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Φρόσω Παύλου, η επόμενη ημέρα βρίσκει την πόλη να κάνει υπερπροσπάθεια να καθαρίσει και να διανοίξει δρόμους, έτσι ώστε στη συνέχεια και αφού απομακρυνθούν οι τόνοι της λάσπης, να μπορέσουν να μπουν τα απορριμματοφόρα προκειμένου να μαζέψουν τα σκουπίδια τα οποία έχουν ξεχειλίσει στους κάδους. Όπως είπε «η δυσοσμία είναι άλλο ένα τεράστιο πρόβλημα μαζί με τη σκόνη που αναπνέουμε, καθώς η λάσπη ξεραίνεται».

Χιλιάδες κάτοικοι δεν έχουν νερό στα σπίτια τους. Αυτό το νερό που έρχεται σε όσους έρχεται δεν είναι κατάλληλο παρά μόνο για οικιακή χρήση. Μάλιστα, σύμφωνα με την υφυπουργό, δεν κάνει ούτε για τη σωματική υγιεινή των ανθρώπων πρόβλημα το οποίο μετά από επτά ημέρες γίνεται εκρηκτικό, αν σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν σπίτια που δεν έχουν ούτε καν για τη γενική χρήση και την τουαλέτα.

Ο δήμαρχος της πόλης θα δώσει νέα συνέντευξη Τύπου όπου αναμένεται να κάνει ενημέρωση σχετικά με την πορεία, εξελίξης γύρω από το αν και κατά πόσο μπορεί να υδροδότηση η πόλη μέσα στις επόμενες ημέρες, ποιο είναι το πλάνο και με τι τρόπο θα μπορέσει να λυθεί αυτό το τεράστιο πρόβλημα.

Πηγή: ΕΡΤ

Related posts