Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
13 Αυγ 2022
SLIDER

Ύποπτοι φάκελοι σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας!

Συναγερμός έχει σημάνει το τελευταίο 24ωρο στις Ελληνικές Αρχές, έπειτα από τον εντοπισμό ύποπτων φακέλων με ύποπτη σκόνη σε τουλάχιστον πέντε πανεπιστήμια της χώρας. Στο Γενικό Χημείο του Κράτους εστάλησαν όλοι οι φάκελοι.

Πιο συγκεκριμένα η αποστολή των φακέλων έχει πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο ΕΜΠ, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Θεσσαλίας, Κέρκυρας και στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

Πληροφορίες μιλούν για κίτρινους φακέλους, μικρού μεγέθους (μικρότερους από α4) , προερχόμενους από την Ινδία. Φυλλάδια με αραβικές φράσεις βρίσκονταν στο εσωτερικό τους, στα οποία αναγράφεται πως «η νίκη θα είναι του Ισλάμ χωρίς τους μουσουλμάνους».

Στην Πρυτανεία της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου και με παραλήπτη τον αντιπρύτανη στάλθηκε ο ένας φάκελος. Δύο γυναίκες-υπάλληλοι , άνοιξαν το φάκελο και τον άφησαν πάνω στο γραφείο του, δίχως να παρουσιάσουν κάποια συμπτώματα. Ο αντιπρύτανης κάλεσε άμεσα την αστυνομία. Νοέμβριος ήταν ο μήνας αποστολής του φακέλου.

Ο δεύτερος φάκελος εστάλη στο Πανεπιστήμιο Κέρκυρας ωστόσο τα ΕΛΤΑ του νησιού τον εντόπισαν και απέτρεψαν την παράδοσή του. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας έχουν αποκλείσει την περιοχή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και του εσωτερικού χώρου του ταχυδρομείου.

Όσοι βρίσκονταν μέσα στο ταχυδρομείο, αναμένεται να μεταφερθούν σε ασφαλή χώρο αντιμετώπισης κινδύνου (καραντίνα), σύμφωνα με το Σχέδιο Αντιμετώπισης Χημικών Βιολογικών, Ραδιενεργών και Πυρηνικών Απειλών, που τέθηκε σε ισχύ, ενώ ο φάκελος «ύποπτης τοξικότητας», που δεν έχει ανοιχτεί ακόμη, φέρεται να έχει αποσταλεί από την Ινδία με παραλήπτη το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Τον ύποπτο «φάκελο» αναμένεται να μεταφέρει ειδική ομάδα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας, που είναι εφοδιασμένη με ειδικές στολές, σε ασφαλή χώρο.

Στο Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (09/01) ,μέσω ΕΛΤΑ, η αποστολή του τρίτου φακέλου από την Ινδία. Κατά τα λεγόμενα του αντιπρύτανη του Πολυτεχνείου Μιχάλη Λαγουδάκη, ο φάκελος περιείχε φυλλάδιο στην αραβική γλώσσα και παραδόθηκε από υπάλληλο του Ιδρύματος, ο οποίος νωρίτερα τον είχε παραλάβει με την αλληλογραφία των ΕΛΤΑ στη Γραμματεία της πρυτανείας.

Σκισμένος σε μερικά σημεία ήταν ο φάκελος που παρέλαβε το Πολυτεχνείο, ενώ έφερε πλέγμα ενίσχυσης πράσινου και άσπρου χρώματος. Οι πρυτανικές αρχές του Πολυτεχνείου αρχικά δεν αξιολόγησαν την αποστολή του φακέλου, ωστόσο σήμερα το πρωί όταν και έγινε γνωστή η αποστολή ύποπτου φακέλου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ειδοποιήθηκαν οι αστυνομικές των Χανίων οι οποίες και παρέλαβαν το φάκελο.

Τα ίδια ακριβώς φυλλάδια βρίσκονταν στο εσωτερικό των φακέλων.

Στη Μυτιλήνη προσγειώθηκε σήμερα το πρωί  το C130 με την πρώτη ΕΜΑΚ που είχε κάνει όλες τις απαραίτητες διδασκαλίες για τη μεταφορά της σκόνης η οποία παραδόθηκε στο χημείο για να γίνουν οι απαραίτητες αναλύσεις και να διαπιστωθεί η σύσταση της.

Όπως γίνεται γνωστό, τηρήθηκαν όλες οι προϋποθέσεις και διαδικασίες που προβλέπονται στην 116 εγκύκλιο για την ασφαλή μεταφορά ραδιοχημικών υλικών. Ο φάκελος και η άγνωστη ακόμα σκόνη τοποθετήθηκαν σε τρεις διαφορετικές συσκευασίες, σφραγίστηκαν και μετά μπήκαν σε σακούλες απορριμμάτων και από εκεί σε ειδικό κιβώτιο.

Τουλάχιστον επτά υπάλληλοι των ΕΛ.ΤΑ. Κέρκυρας ήρθαν σε επαφή με τον φάκελο, που εστάλη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με συνέπεια να αισθανθούν ανησυχητικά συμπτώματα. Συγκεκριμένα είχαν έντονο κάψιμο στον λαιμό και τα μάτια κάτι που προκάλεσε τον συναγερμό των αστυνομικών και πυροσβεστικών αρχών, οι οποίες ενημερώθηκαν για τις ύποπτες παρενέργειες στις 17:30 το απόγευμα. Άμεσα κινητοποιήθηκε το νοσοκομείο του νησιού, όπου διαμορφώθηκε ειδικός θάλαμος προκειμένου να τεθούν σε καθεστώς καραντίνας τα άτομα που βρίσκονταν στον χώρο και ήρθαν σε επαφή με τον φάκελο και την σκόνη, έως ότου ολοκληρωθεί ο εργαστηριακός και ιατρικός έλεγχος.

Έρευνες για την ύπαρξη του Ινδού αποστολέα αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα οι διωκτικές Αρχές. Σε περίπτωση που εντοπιστεί θα μεταφερθεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών προς αναζήτηση τυχόν αποτυπωμάτων ή γενετικού υλικού του αποστολέα.

Ήδη ενημερωμένες για την υπόθεση είναι τόσο η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών όσο και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, που παρακολουθούν, προς το παρόν διακριτικά, την εξέλιξή της.

Related posts