Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
29 Μαρ 2024
Πολιτισμός

Χριστίνα Αποστολίδη: Προσπαθώ να δημιουργήσω έναν κόσμο στον οποίο τα παιδιά θα θέλουν να «μπουν»

Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη 

Η Χριστίνα Αποστολίδη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Επικοινωνία & Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κι εργάζεται στον χώρο του marketing.

Tα τελευταία χρόνια ζει με τον Χρήστο και τη Σοφία στο Ηράκλειο της Κρήτης. Πάντα αγαπούσε τις λέξεις, άρχισε όμως να φτιάχνει ιστορίες για να τις διηγείται στη Σοφία.

Το πρώτο της παραμύθι, «Ο λύκος και η πεταλούδα», δημοσιεύθηκε από τις Εκδόσεις Μίνωας τον Ιανουάριο 2019. Γράφοντας «Το άτακτο καπέλο», αναδύθηκαν με τρόπο μαγικό πολλά από τα βιώματα της παιδικής της ηλικίας και γι’ αυτό τον λόγο πάντα θα τη συγκινεί. 

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Κυρία Αποστολίδη γεννηθήκατε και μεγαλώσατε στην Αθήνα αλλά τα τελευταία χρόνια ζείτε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Πως πήρατε την μεγάλη απόφαση να εγκαταλείψετε την πρωτεύουσα για το Ηράκλειο και τι αντιπροσωπεύει η κάθε πόλη για εσάς;

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ: H απόφασή μου να φύγω από την Αθήνα συνέπεσε χρονικά με το κλείσιμο της εταιρίας στην οποία δούλευα λόγω οικονομικής κρίσης. Είχα την επιλογή να μετακινηθώ σε κάποιο από τα άλλα γραφεία της εταιρίας στο εξωτερικό ή να ακολουθήσω τον σύντροφό μου που ήδη ζούσε κι εργαζόταν στο Ηράκλειο. Αποφάσισα να δώσω, για πρώτη φορά μέχρι τότε, προτεραιότητα στην προσωπική μου ζωή. Στην Αθήνα έχω μεγαλώσει, εκεί ζουν η οικογένεια και πολλοί φίλοι μου και θα την αγαπώ για πάντα, όμως στο Ηράκλειο βρήκα μια ηρεμία που δεν είχα στην πρωτεύουσα. Έχοντας «καθαρό μυαλό», πιστεύω ότι μπόρεσα να γράψω. 

Μ.Γ.: Σπουδάσατε Επικοινωνία & Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κι ενώ εργάζεστε στον χώρο του marketing παράλληλα γράφετε παιδικά βιβλία. Υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσά τους;

Χ.Α.: Η δουλειά μου είναι πολύ δημιουργική. Φτιάχνω χαρακτήρες για προϊόντα κι υπηρεσίες, όπως ενδεχομένως ένας συγγραφέας φτιάχνει τους χαρακτήρες ενός μυθιστορήματος, οπότε υπάρχει κάποια σχέση. Φαντάζομαι ένα προϊόν σαν άνθρωπο και χτίζω σιγά-σιγά την προσωπικότητά του, τις αξίες του, τον τρόπο που μιλάει και σκέφτεται, τα ρούχα που φοράει, κ.λπ. Αυτή η διαδικασία με βοηθά να βρω όνομα γι’ αυτό το προϊόν και να δημιουργήσω την ιστορία του, την οποία μετά θα οπτικοποιήσουν οι συνεργάτες μου γραφίστες στο λογότυπο, στη συσκευασία και αλλού. 

Μ.Γ.: Στη συγγραφή παιδικών βιβλίων ποια ανάγκη σας ώθησε;

Χ.Α.: Ξεκίνησα να σκαρώνω ιστορίες παίζοντας με την κόρη μου όταν ακόμα ήταν-δεν ήταν ενάμισι έτους. Καθόμασταν στο πάτωμα στο δωμάτιό της κι έβαζα τα κουκλάκια της να μιλάνε το ένα στο άλλο. Με την επανάληψη, κάποιες ιστορίες απέκτησαν πιο ξεκάθαρη πλοκή κι αποφάσισα να τις καταγράψω.

Μ.Γ.: Τι επιθυμείτε να περάσετε στα παιδιά μέσα από τα παιδικά βιβλία που γράφετε;

Χ.Α.: Προσπαθώ να δημιουργήσω έναν κόσμο στον οποίο τα παιδιά θα θέλουν να «μπουν» για να τον εξερευνήσουν, να γνωρίσουν τους κατοίκους του, να παίξουν μαζί τους. Για μένα, αυτό ήταν και παραμένει το πιο απολαυστικό κομμάτι της ανάγνωσης ενός βιβλίου. Όταν ξεκινώ μια ιστορία, δεν έχω στο μυαλό μου κάποιο μήνυμα που θέλω να περάσω. Καθώς όμως γράφω, σίγουρα περνάω υποσυνείδητα αξίες, όπως ας πούμε το να αγαπάς τη διαφορετικότητά σου και να είσαι ανοιχτός στην αλλαγή, μηνύματα που διαφαίνονται στο Άτακτο Καπέλο. Αυτό είναι ένα κομμάτι της δημιουργικής διαδικασίας που με συναρπάζει, το πως δηλαδή απελευθερώνονται στο χαρτί κρυμμένες σκέψεις και ξεχασμένα βιώματα του συγγραφέα! 

Μ.Γ.: Από πού αντλείτε την έμπνευση για τα θέματά σας;

Χ.Α.: Συνήθως, μου έρχονται ιδέες από φαινομενικά άσχετα πράγματα, μια λέξη ή μια φράση που άκουσα, κάτι που είδα. Κάποιες φορές, εμπνέομαι από την καθημερινότητα της κόρης μου, μια φάση που περνάει (π.χ. κτητικότητα) ή τα ενδιαφέροντά της. Μια φορά, ας πούμε, με είχε βάλει να σκεφτώ μια ιστορία που να έχει μέσα έναν ψαρά, κάτι κακά ζώα, ένα κάστρο και έναν πρίγκιπα! 

Μ.Γ.: Πιστεύετε ότι ένα παιδικό βιβλίο είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξηγήσουμε στα παιδιά κάποιες καταστάσεις όπως είναι ο θάνατος, η αρρώστια, ο χωρισμός, η διαφορετικότητα, κ.λπ.;

Χ.Α.: Σίγουρα τα βιβλία βοηθούν, όπως θα επιβεβαιώσουν και πολλοί δάσκαλοι και γονείς. Ωστόσο, κάθε κατάσταση είναι διαφορετική και κάθε παιδί έχει τις δικές του ανάγκες. Ας πούμε, η κόρη μου χρειάζεται απόλυτα ευθείες και διαφανείς εξηγήσεις για να χειριστεί μια δύσκολη κατάσταση. Όταν πέθανε ο παππούς της (ο πατέρας μου), κανένα βιβλίο δε την ανακούφισε όσο οι ατελείωτες ώρες συζήτησης μαζί μου. Σε άλλα θέματα, π.χ. της διαφορετικότητας που αναφέρατε, τα βιβλία μας έχουν βοηθήσει πολύ γιατί μέσα σε αυτά συναντάμε μεγάλη ποικιλία χαρακτήρων που ίσως δε έχουμε ακόμα γνωρίσει στην πραγματική μας ζωή κι έτσι διευρύνεται ο τρόπος σκέψης μας. 

Μ.Γ.: Πόσο απαραίτητα είναι τα βιβλία στην παιδική ηλικία;

Χ.Α.: Για μένα είναι απαραίτητα σε κάθε ηλικία! Αφού όμως αναφερόμαστε ειδικά στα παιδιά, θα έλεγα, κρίνοντας πάλι από τη δική μου κόρη, ότι με τα βιβλία μαθαίνουν πολλά πράγματα για τον κόσμο γύρω τους, αναπτύσσουν τις γλωσσικές τους ικανότητες, καλλιεργούν τη φαντασία τους κι ονειρεύονται. Μέσα από διάφορες ιστορίες, η Σοφία έχει ονειρευτεί ότι είναι δεινόσαυρος, εξερευνητής, εφευρέτης, χορογράφος.. Τα βιβλία δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να εξερευνήσουν με το μυαλό τους αμέτρητες δυνατότητες. 

Μ.Γ.: Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορεί το δεύτερο παιδικό βιβλίο σας «Το άτακτο καπέλο». Τι αφορά η ιστορία που αφηγείστε;

Χ.Α.: Η ιστορία μιλά για έναν μάγο που έχει ένα καπέλο με δική του βούληση! Όσες πρόβες και να έχει κάνει ο μάγος, πάντα στις παραστάσεις βγάζει από το καπέλο κάτι διαφορετικό από αυτό που περίμενε, ας πούμε ένα φίδι αντί για μαντήλι κι ένα σιντριβάνι αντί για κουνέλι. Έτσι, αποφασίζει να αγοράσει καινούργιο καπέλο και να πετάξει το άτακτο στα σκουπίδια. Εκεί, όμως, το βρίσκει ο φούρναρης, το φοράει και… 

Μ.Γ.: Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται;

Χ.Α.: Η ιστορία είναι πολύ διασκεδαστική και, σε συνδυασμό με το τραγούδι που τη συνοδεύει, αρέσει σε παιδιά από 2 και μέχρι 99 ετών! 

Μ.Γ.: Τι μαθαίνει το παιδί διαβάζοντας την ιστορία του άτακτου καπέλου;

Χ.Α.: Στην πραγματική ζωή, συνήθως μαλώνουμε ένα παιδί όταν είναι άτακτο. Όμως σε αυτή την ιστορία, η αταξία συμβολίζει την παρεκτροπή από τα συνηθισμένα. Δοκιμάζοντας κάτι διαφορετικό, η ζωή των ηρώων αλλάζει προς το καλύτερο. Ελπίζω, λοιπόν, η ιστορία να εμπνέει τα παιδιά να είναι πάντα ανοιχτά στο διαφορετικό, στην αλλαγή και στην εξέλιξη. 

Μ.Γ.: Τι είδους συναισθήματα δημιουργούνται στα παιδιά;

Χ.Α.: Έκπληξη, σασπένς για το τι θα βγει μέσα από το καπέλο, γέλιο και χαρά στο τέλος που όλα πήγαν καλά κι ο μάγος με το καπέλο του συμφιλιώθηκαν. Υπάρχει επίσης και κάτι «συνωμοτικό» στην ιστορία που αρέσει στα παιδιά γιατί αναγνωρίζουν στο καπέλο τον δικό τους άτακτο εαυτό! 

Μ.Γ.: Και τι είδους συναισθήματα δημιουργούνται σ΄ εσάς κατά τη συγγραφή μιας παιδικής ιστορίας;

Χ.Α.: Είναι λίγο δύσκολο να περιγράψω τα συναισθήματά μου. Νομίζω ότι μεταφέρομαι στον κόσμο της ιστορίας, όπως όταν ήμουν παιδί και χανόμουν στα βιβλία μου. Όσο η ιστορία γράφεται ακόμα, νιώθω σαν να κουβαλώ πάντα μαζί μου, στο μυαλό μου, ένα παζλ. Κάθε φορά που μου έρχεται μια ιδέα για έναν χαρακτήρα, για το τι γίνεται μετά κ.λπ., ένα κομμάτι του παζλ μπαίνει στη θέση του. Κι όταν τελικά το παζλ ολοκληρώνεται, το συναίσθημα της πληρότητας είναι μοναδικό. 

Μ.Γ.: Λαμβάνετε μηνύματα από τα παιδιά κι αν ναι τι σας λένε για «το άτακτο καπέλο» και τον μάγο;

Χ.Α.: Αν και αυτή την εποχή δε γίνονται παρουσιάσεις, λαμβάνω μηνύματα που με γεμίζουν χαρά. Κάποια παιδιά φοράνε ή φτιάχνουν καπέλα που τα βαφτίζουν μαγικά και κάνουν ταχυδακτυλουργικά. Άλλα παιδιά συνεχίζουν την ιστορία βγάζοντας ό,τι εκείνα φαντάζονται από το καπέλο. Μερικά από τα αγαπημένα μου: μια ζωγραφιά που γίνεται αληθινή κι έτσι ο καθένας μπορεί να ζωγραφίσει την επιθυμία του κι αυτή θα πραγματοποιηθεί ή ένα γραμματόσημο που σε ταξιδεύει σε όποιο μέρος θέλεις! (Τα συγκεκριμένα μου έστειλαν από τη βιβλιοθήκη του 43ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου «Βιβλιοδρόμιο».)

 Μ.Γ.: Στα παιδικά βιβλία πρέπει να υπάρχουν ερωτηματικά στα οποία να δίνονται απαντήσεις ή πρέπει να είναι απλώς ευχάριστα;

Χ.Α.: Νομίζω ότι όλα χρειάζονται, και τα βιβλία γνώσεων που μεταφέρουν πληροφορίες με τρόπο παραστατικό και τα βιβλία με νόημα, αρκεί βέβαια να αποφεύγουν την παγίδα του διδακτισμού γιατί τότε δε θα τα είχαμε ανάγκη, «κήρυγμα» κάνουμε κι εμείς στα παιδιά πολλές φορές τη μέρα! Όμως, τόσο οι μεγάλοι όσο και τα παιδιά, έχουμε ανάγκη και από καθαρά ψυχαγωγικά βιβλία κι αυτό δεν είναι καθόλου απλό. Η κωμωδία θεωρείται από πολλούς το δυσκολότερο είδος τέχνης. 

Μ.Γ.: Ένα μικρό παιδί έχει την ικανότητα να εισπράξει εύκολα μηνύματα μέσα από τις ιστορίες;

Χ.Α.: Ένα μικρό παιδί μπορεί εύκολα να φτιάξει εικόνες στο μυαλό του με αφορμή μια ιστορία, να σκεφτεί προεκτάσεις, να μπει μέσα στην ιστορία και να πάρει κάποιο ρόλο, να σε βάλει κι εσένα να παίξεις μαζί του… Με αυτή την έννοια, εισπράττει πολλά μηνύματα, περισσότερα από όσα φανταζόμαστε! 

Μ.Γ.: Τα παιδιά έχουν ανάγκη για πρότυπα από τους ήρωες των βιβλίων;

Χ.Α.: Πιστεύω ότι ένα παιδί αναζητά ήρωες με τους οποίους μπορεί να ταυτιστεί, χαρακτήρες που κάνουν πράγματα που κι εκείνο θα μπορούσε να καταφέρει στο κοντινό μέλλον. Τέτοιοι ήρωες τονώνουν την αυτοπεποίθηση του παιδιού και το ενθαρρύνουν να βάζει στόχους που μπορεί να επιτύχει. 

Μ.Γ.: Η εικονογράφηση κατά πόσο βοηθάει τα παιδιά να κατανοήσουν ευκολότερα μια ιστορία;

Χ.Α.: Η εικονογράφηση ενός παιδικού βιβλίου είναι κατά τη γνώμη μου εξαιρετικά σημαντική. Ζωντανεύει και συμπληρώνει τον κόσμο που φτιάχνει η ιστορία εξάπτοντας τη φαντασία των παιδιών. 

Μ.Γ.: Ποια είναι η γνώμη σας για το ελληνικό παιδικό βιβλίο;

Χ.Α.: Πιστεύω ότι σήμερα το ελληνικό παιδικό βιβλίο έχει να επιδείξει πολλά παραδείγματα έργων με πρωτότυπες και καλογραμμένες ιστορίες, εξαιρετική εικονογράφηση και υψηλή ποιότητα έκδοσης. Εύχομαι αυτά τα έργα να παίρνουν όλη την προσοχή που τους αξίζει και ειδικά τα έργα λιγότερο γνωστών συγγραφέων και μικρότερων εκδοτικών οίκων. Θα μου άρεσε επίσης να δω περισσότερα να μεταφράζονται και να ταξιδεύουν στο εξωτερικό. 

Μ.Γ.: Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη κι εύχομαι «το άτακτο καπέλο» ν΄ αγαπηθεί από όλα τα παιδιά.

Χ.Α.: Σας ευχαριστώ κι εγώ πολύ! Οι γονείς και τα παιδιά μπορούν αν θέλουν να επισκεφθούν το κανάλι του άτακτου καπέλου  https://www.youtube.com/channel/UCEbjHlmUmcmyGmkilg-uCpw

– εκεί ανεβάζουμε υλικό όπως την αφήγηση, το τραγούδι, κατασκευές κ.λπ.  Εύχομαι σε σας και στους αναγνώστε σας καλή χρονιά με υγεία.

*Το παιδικό βιβλίο «Το άτακτο καπέλο» της Χριστίνας Αποστολίδη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

 Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία, τη ζωγραφική και τα τελευταία δέκα χρόνια με τη συγγραφή. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από εξακόσιες συνεντεύξεις, καθώς και σχολιασμούς βιβλίων και θεατρικών παραστάσεων. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλώς τους» του ΑιγαίοTV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style από Ιούλιο 2017 έως Μάρτιο 2018 οπότε αποχώρησε οικειοθελώς.

Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά κι έχει συμμετάσχει σε θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ένα φεγγάρι λιγότερο» από τις εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Τα πλήκτρα της σιωπής»  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Άλικα βήματα» από την Εμπειρία Εκδοτική. Τον Νοέμβριο του  2019 κυκλοφόρησε το νέο της μυθιστόρημα «Ζάχαρη άχνη» από τις εκδόσεις Ωκεανός.           

Related posts