Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
22 Οκτ 2021
SLIDER

Χαρ. Κουτής -Καθηγητής Επιδημιολογίας:«Λάθος που δεν εξετάστηκε νωρίτερα το Sputnik V-Μπορούσε να εμπλακεί και η βιομηχανία»

Ο ομότιμος καθηγητής Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, Χαρίλαος Κουτής, σε  συνέντευξή  του, υποστηρίζει ότι  το ρωσικό εμβόλιο έπρεπε να είχε εξεταστεί νωρίτερα με σκοπό την πιο έγκαιρη θωράκιση της παγκόσμιας κοινότητας και πιο γρήγορης επιστροφής της στην κανονικότητα. Με την τοποθέτηση του αυτή ρίχνει «καρφιά» σε όσους τοποθετήθηκαν στη γραμμή των Βρυξελλών.

Βέβαια οι Βρυξέλλες σωστά έπραξαν και δεν ενέκριναν τίποτα αν προηγουμένως δεν είχαν αποδείξεις για την ασφαλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι :

«Έπρεπε να είχαμε εξετάσει νωρίτερα το Sputnik V και κάθε εμβόλιο που βγαίνει στην παραγωγή, ανεξάρτητα από τη χώρα την οποία προέρχεται».

Δέχεται βέβαια ότι τα mRNA εμβόλια της Pfizer και της Moderna «μπορούν να τροποποιηθούν, για να καλύψουν τις μεταλλάξεις του ιού ωστόσο δεν υπάρχουν ευρείες παραγωγικές δυνατότητες για μεγάλες ποσότητες».

«Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V έχει το πλεονέκτημα της χρήσης των δύο αδενοϊών στη σύσταση του, αντίθετα με το εμβόλιο της AstraZeneca που έχει μόνο έναν» υπογραμμίζει ο κ. Κουτής και συμπληρώνει:

«Αυτός είναι ο λόγος που οι δύο πλευρές επιθυμούν να συνεργαστούν, ώστε να αποκτήσει η AstraZeneca τη ρωσική τεχνογνωσία, ενώ η ρωσική πλευρά να διευρύνει τις παραγωγικές της δυνατότητες».

Συνεχίζοντας, αναφέρει ότι τα ερευνητικά εργαστήρια της Ρωσίας είναι πολύ υψηλού επιπέδου, εφάμιλλα των ΗΠΑ.

«Η επιστημονική κοινότητα δεν είδε ποτέ με δυσπιστία το ρωσικό εμβόλια ούτε τα άλλα των τρίτων χωρών. Κάποιοι εξέφρασαν επιφυλάξεις καθότι δεν είχε δημοσιευτεί σε δυτικό επιστημονικό περιοδικό. Ωστόσο αυτό άλλαξε καθότι υπήρξε πολύ πρόσφατα δημοσίευση της σχετικής μελέτης σε βρετανικό περιοδικό, πριν από περίπου 10 μέρες».

Και εξηγεί:

«Σε πρώτη φάση, η μελέτη δείχνει ότι έχουν τηρηθεί όλα τα προβλεπόμενα σε ό,τι αφορά το ρωσικό εμβόλιο. Άρα δεν εντοπίζεται κάποιος λόγος για να μην εγκριθεί. Πιο αναγκαία από ποτέ είναι η παγκόσμια συνεργασία στο θέμα των εμβολίων ώστε να υπάρξει μια παγκόσμια απάντηση στον κορωνοϊό».

Άποψη του καθηγητή είναι ότι αν κατορθώσουμε ως το καλοκαίρι να φτιάξουμε ένα ανοσιακό τείχος, έχοντας εμβολιάσει το 40% του πληθυσμού και το Σεπτέμβριο το ποσοστό αγγίξει το 70%, τότε ο επόμενος χειμώνας θα είναι πολύ πιο αισιόδοξος.

Παραγωγή ρωσικού εμβολίου στην Ευρώπη;

Αίσθηση προκάλεσε το δημοσίευμα της DW για την πιθανότητα παραγωγής του ρωσικού εμβολίου Sputnik V στη Γερμανία.

Ειδικότερα το δημοσίευμα αναφέρει ότι πιθανή συνεργασία εξετάστηκε ήδη σε «εμπιστευτικές» συζητήσεις με τη γερμανική φαρμακευτική εταιρεία IDT Biologika.

Ο Έλληνας καθηγητής πιστεύει ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο συμπαραγωγής του ρωσικού εμβολίου στην Ευρώπη.

«Και οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες θα μπορούσαν να γίνουν συμπαραγωγοί, ωστόσο εκτιμώ κάποιο αποτέλεσμα δεν θα ήταν εφικτό πριν το 2022 καθότι δεν έχουν τόσο μεγάλη παραγωγική δύναμη» εκτιμά.

Τέλος υπενθυμίζει ότι οι χώρες με μεγάλη παράδοση εμβολίων είναι η Ρωσία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία.

Πηγή:Pronews

Related posts