Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
29 Νοέ 2020
SLIDER

Χάος προκάλεσε η  απόφαση της Μέι να αναβάλει την ψηφοφορία για το Brexit

Αφού παραδέχθηκε πως υπέστη μεγάλη οικονομική ήττα η Μεγάλη Βρετανία από το Brexit, η  Τερέζα Μέι ανέβαλε την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο για τη συμφωνία της εξόδου και βύθισε στο χάος το σχέδιο  να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας  με την ξαφνική απόφαση της – την παραμονή της προγραμματισμένης ψηφοφορίας- άνοιξε το δρόμο του πανικού. Για μια άτακτο  Brexit χωρίς συμφωνία.  Η προγραμματισμένη έξοδος της Βρετανίας είναι στις  29η Μαρτίου. Τώρα όλα παίζονται. Μόνο που αυτή η αβεβαιότητα φέρνει  οικονομικό πανικό με την αγγλική λίρα να χάνει αξία έναντι του δολαρίου. Ήταν άλλωστε και η λογική αντίδραση. Η αναβολή οδήγησε αμέσως σε πτώση της ισοτιμίας της βρετανικής λίρας. Μια έξοδος από την ΕΕ χωρίς συμφωνία είναι το καταστροφικό σενάριο για τους οικονομικούς κύκλους της Βρετανίας. Η απόφαση της επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης να αναβάλει την ψηφοφορία ελήφθη ώρες αφότου το Δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε ότι η βρετανική κυβέρνηση μπορεί μονομερώς να ανατρέψει την απόφασή της για έξοδο από το μπλοκ χωρίς να συμβουλευτεί τις άλλες χώρες μέλη. Η χρονική στιγμή της έκδοσης της απόφασης αυτής δεν αποτελεί σύμπτωση, αφού το δικαστήριο διευκρίνισε ότι απεφάνθη επειγόντως για διασφαλίσει ότι οι Βρετανοί βουλευτές κατανοούν τις επιλογές τους.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η  Μέι προκάλεσε το γέλιο ορισμένων βουλευτών μόλις ανέφερε ότι υπάρχει ευρεία στήριξη για τη συμφωνία που σύναψε τον προηγούμενο μήνα με την ΕΕ, έπειτα από 18 μήνες περίπλοκων διαπραγματεύσεων.

«Είναι σαφές ότι αν και υπάρχει ευρεία στήριξη για πολλά από τα σημεία-κλειδιά της συμφωνίας, στο θέμα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας επικρατεί εκτενής και βαθιά ανησυχία» είπε η Τερέζα Μέι. Και συνέχισε : «Επομένως, θα αναβάλουμε την ψηφοφορία που είχε προγραμματιστεί για αύριο (σήμερα) προκειμένου να μην διχάσουμε το κοινοβούλιο αυτή τη χρονική στιγμή».

Η απόφαση της Τερέζας Μέι, , για την  επ’ αόριστον αναβολή της ψηφοφορίας στο βρετανικό κοινοβούλιο για το Brexit ανοίγει τον δρόμο για μια σειρά πιθανών εκβάσεων. Με το πολιτικό της μέλλον σε κίνδυνο, η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης σημείωσε ότι θα επιστρέψει στην ΕΕ και θα αναζητήσει διαβεβαιώσεις από την ΕΕ σχετικά με τα ιρλανδικά σύνορα, στοχεύοντας να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή σε σκληρό σύνορο στη νήσο της Ιρλανδίας, ως αποτέλεσμα του Brexit. Εάν προχωρούσαμε και πραγματοποιούσαμε την ψηφοφορία η συμφωνία θα απορριπτόταν με σημαντική διαφορά» είπε η Μέι στο κοινοβούλιο, υπογραμμίζοντας ότι είναι πεπεισμένη πως πρόκειται για τη σωστή συμφωνία.

Στο μεταξύ, το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιταχύνει την εκπόνηση ενός ενδεχόμενου σχεδίου για μια έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, την 29η Μαρτίου. Σύμφωνα με τη Μέι, το βαθύτερο ερώτημα είναι εάν το κοινοβούλιο θέλει να εκπληρώσει τη βούληση του βρετανικού λαού ή να φανερώσει τις βαθιές διαφορές στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, μέσω της διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές εάν οι 27 της ΕΕ θα επέτρεπαν τυχόν αλλαγές, που θα έπειθαν τους αντιπάλους της Μέι στο εσωτερικό της χώρας της να στηρίξουν τη συμφωνία.

Η αντιπολίτευση ζητάει «χώρο»

Η  η απόφαση της Μέι  περί αναβολής, θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για την βρετανίδα πρωθυπουργό.

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε από την πλευρά του ότι η Βρετανία δεν έχει πλέον «μια λειτουργική κυβέρνηση» και κάλεσε την πρωθυπουργό της χώρας να «κάνει χώρο» για μια κυβέρνηση των Εργατικών.

Άλλα μικρότερα κόμματα, όπως οι εθνικιστές της Σκωτίας και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες επισήμαναν ότι θα στηρίξουν μια πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης Μέι.

Η Τερέζα Μέι σημείωσε ότι θα επιδιώξει να της δοθούν περαιτέρω εγγυήσεις από την ΕΕ σχετικά με το backstop, το «δίχτυ ασφαλείας» προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο συνοριακών ελέγχων μεταξύ της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας, μιας χώρας μέλους της ΕΕ και θα στοχεύει να δοθεί μεγαλύτερη εξουσία στο βρετανικό κοινοβούλιο στην εφαρμογή του.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι ανοικτοί σε μια συζήτηση για τα ιρλανδικά σύνορα, αν και το γερμανικό ΥΠΕΞ επισήμανε ότι δεν βλέπει τι θα μπορούσε να αλλάξει στη συμφωνία των 585 σελίδων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Related posts