Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
29 Σεπ 2020
Οικονομία

Wolfgang Munchau (FT): Γιατί το Grexit παραμένει το πιθανότερο σενάριο


Tην εκτίμηση ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι κάτι το αναπόφευκτο, καθώς θεωρεί ότι το νέο πρόγραμμα δεν πρόκειται να οδηγήσει σε ανάκαμψη την οικονομία της χώρας, παραθέτει ο αρθρογράφος των Financial Times, Wolfgang Munchau.
Ο κ. Munchau ξεκινά το άρθρο του αρκετά ριζοσπαστικά υποστηρίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας είτε δεν έπρεπε να τοποθετήσει ως υπουργό Οικονομικών τον Γ. Βαρουφάκη, είτε θα έπρεπε να τον ακούσει όσο είχε τη δυνατότητα.
«Αντίθετα ο Έλληνας πρωθυπουργός διάλεξε τη χειρότερη επιλογή. Ακολούθησε τη συμβουλή του κ. Βαρουφάκη να έρθει σε ρήξη με τους πιστωτές, αλλά έως την προηγούμενη εβδομάδα. Ο κ. Τσίπρας, όμως, έκανε ένα μεγάλο λάθος μη αποδεχόμενος το Plan B του κ. Βαρουφάκη: εισαγωγή IOUs αλλά συνδεδεμένων με το ευρώ. Ένα παράλληλα νόμισμα θα επέτρεπε στους Έλληνες να κάνουν τις καθημερινές τους συναλλαγές, εφόσον είναι σε ισχύ τα capital controls και θα είχε αποφευχθεί η πλήρης οικονομική κατάρρευση».
Κατά τον αρθρογράφο, ο κ. Τσίπρας δεν θέλησε να ακολουθήσει κανέναν άλλο εναλλακτικό δρόμο και τελικώς συνθηκολόγησε. Άλλωστε όταν συνθηκολόγησε δεν είχε ούτε καν την εναλλακτική του Grexit, καθώς η χώρα δεν μπορεί να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ δεν διαθέτει συναλλαγματικά αποθέματα. Η Ελλάδα θα μπορούσε να φύγει από το ευρώ τον Μάρτιο, αλλά σε καμία περίπτωση τον Ιούλιο, συνεχίζει ο κ. Munchau.
Όπως προσθέτει υπάρχουν τρεις λόγοι που τον οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το Grexit τελικώς θα είναι το αποτέλεσμα.
Ο πρώτος είναι ότι η συμφωνία δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Και αυτό γιατί όλοι οι συμμετέχοντες την αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό. Πρώτος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που αφήνει στο συρτάρι του την εναλλακτική λύση του Grexit, δεύτερος ο Αλέξης Τσίπρας που δήλωσε ότι δεν πιστεύει σε αυτήν τη συμφωνία και τρίτος το ΔΝΤ το οποίο ξεκαθαρίζει ότι «τα νούμερα δεν βγαίνουν» και ότι δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα εάν δεν υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι που αρνούνται εντελώς οι Γερμανοί.
Ο δεύτερος λόγος έγκειται στο ότι το πρόγραμμα θα αποτύχει. Μπορεί η κυβέρνηση στην Αθήνα να εφαρμόσει όλα τα μέτρα αλλά η οικονομία δεν θα κατορθώσει να ανακάμψει. «Εάν η ελληνική οικονομία δεν επιδείξει διαφορετική διάθεση απ’ ότι στο παρελθόν, θα παραμείνει κλεισμένη σε έναν επικίνδυνο φαύλο κύκλο για τα επόμενα χρόνια. Ο κ. Τσίπρας ή ο διάδοχός του θα αναγκαστούν κάποια στιγμή να αποδεχθούν την ήττα και να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για ένα Grexit, το οποίο πιθανώς να συμβεί γιατί θα το επιλέξουν οι πιστωτές», εκτιμά ο κ. Munchau.
Υπάρχει, όμως και ένας τρίτος λόγος, ο οποίος αποτελεί και αυτόν που επιλέγει ο αρθρογράφος: η εξέγερση. Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ν. Τουσκ σε συνέντευξή του στους Financial Times υποστήριξε ότι «υπάρχει κάτι επαναστατικό στον αέρα». Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Τουσκ αλλά και οι υπόλοιποι Ευρωπαίου κατανοούν ότι κάτι έχει αλλάξει.
«Η Ελλάδα μπορεί να μην βρίσκεται ακόμη στο σημείο της εξέγερσης και αυτό παρά τα οκτώ χρόνια της ύφεσης. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ του ευρώ (…). Ψήφισαν τον κ. Τσίπρα γιατί τα υπόλοιπα κόμματα απέτυχαν. Εάν αποτύχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που μοιάζει βέβαιο, οι Έλληνες δεν θα έχουν άλλες δημοκρατικές επιλογές», σημειώνει ο κ. Munchau και κλείνει το άρθρο του ως εξής: «Μπορεί ο κ. Τσίπρας να τα καταφέρει; Εάν προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο μπορεί να τις κερδίσει και να επαναφέρει στο προσκήνιο, έως ένα σημείο, την πρόταση του Γ. Βαρουφάκη. Όμως νομίζω ότι η επιλογή του παράλληλου νομίσματος έχει χαθεί, όπως και ο Γ. Βαρουφάκης. Η διαίσθησή μου, μου λέει ότι ο κ. Τσίπρας θα διεξάγει μία επιθετική προεκλογική εκστρατεία, με πλήθος ρητορείας ενάντια στους δανειστές, αλλά ακολούθως θα αποδεχθεί ότι θέλουν οι δανειστές και θα ακολουθήσει το πρόγραμμα έως ότου αυτό φθάσει στο ζενίθ του δράματος»…
 
 
 
newmoney.gr

Related posts