Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
10 Αυγ 2022
Ελλάδα

Wall Street Journal: “Η κρίση σπρώχνει την Ελλάδα μια γενιά πίσω”


Η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της σχετικά με την ύφεση και την ανεργία στην Ελλάδα κάνει λόγο για επιστροφή των Ελλήνων στους τόπους καταγωγής τους. Η αμερικανική εφημερίδα, με ανταπόκρισή της από την Πελοπόννησο, αναφέρεται στις επιπτώσεις της βαθειάς ύφεσης και της υψηλής ανεργίας, που πλήττει την Ελλάδα, εξαναγκάζοντας πολλούς πολίτες, που χάνουν την εργασία τους ή μειώνεται δραματικά το εισόδημά τους, να επιστρέψουν στην επαρχία, στον τόπο καταγωγής τους, ή να αναζητήσουν δουλειά στο εξωτερικό, όπως σημειώνεται.Μέσα από μαρτυρίες Ελλήνων πολιτών, που εγκατέλειψαν την Αθήνα και επέστρεψαν στον τόπο καταγωγής τους, στην ανταπόκριση καταγράφονται οι οδυνηρές επιπτώσεις τής κρίσης. Σύμφωνα με έρευνα τού Ινστιτούτου Εργασίας, η αγοραστική δύναμη των χαμηλόμισθων έχει περιορισθεί στα επίπεδα τού 1970, ενώ τα εισοδήματα έχουν μειωθεί μεσοσταθμικά στα επίπεδα προ δεκαετίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η εφημερίδα έχει κεντρικό θέμα στην ιστοσελίδα της, την ιστορία ενός 54χρονου Έλληνα, ο οποίος αναγκάστηκε να επιστρέψει στο χωριό του, ενώ σκέφτεται μέχρι και να μεταναστεύσει για να τα βγάλει πέρα.
Ο λόγος για τον Παναγιώτη Τριανταφυλλόπουλο, ο οποίος αφότου απολύθηκε και δεν κατόρθωσε να βρει κάποια δουλειά, επέστρεψε στο πατρικό του και ζει πλέον με την 81χρονη μητέρα του. Ο 54χρονος εργαζόταν ως γραφίστας ενώ τώρα μαζεύει ξύλα, ταΐζει κότες και ετοιμάζεται να μαζέψει τις ελιές, για να μπορέσει να περάσει το χειμώνα. “Είμαι ένας νεόπτωχος”, λέει και προσθέτει ότι η απόφαση για να επιστρέψει στο χωριό του δεν ήταν εύκολη. Επαγγελματίες και έμποροι επιστρέφουν στα χωριά τους, ενώ άλλοι στρέφονται σε δύσκολες δουλειές όπως βοσκοί και ναύτες, επαγγέλματα που είχαν εγκαταλειφθεί, σχολιάζει το δημοσίευμα.
Η ύφεση και η οικονομία που καταρρέει απειλεί να διαγράψει τη πρόοδο μιας γενιάς, προσθέτει.
Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος κοιμάται στο μεταλλικό κρεβάτι όπου γεννήθηκε, και τα βράδια κοιτάει το ίδιο ξύλινο ταβάνι που κοιτούσε όταν ήταν παιδί, σκεπτόμενος το μέλλον του. Πριν απολυθεί τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του ζούσαν σε ένα μεγάλο σπίτι με κήπο, ενώ συχνά έκαναν ταξίδια. Τώρα, δεν μπορεί ούτε να αγοράσει πετρέλαιο για να περάσει το χειμώνα. Η μητέρα του ράβει με μια ραπτομηχανή που αγόρασε το 1927 για να τον βοηθήσει. “Σε αυτή την ηλικία, κουράζομαι πολύ, αλλά τι να κάνω;” λέει η 81χρονη.
Παράλληλα, ο μεγαλύτερος φόβος του 54χρονου είναι η 18χρονη κόρη του, και το κατά πόσο θα μπορέσει να ολοκληρώσει τις σπουδές της καθώς τα έξοδα είναι πολλά. Γι’ αυτό εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να φύγει στο εξωτερικό, στην Αυστραλία, όπου δουλεύει ήδη ο αδερφός του. “Όταν οι νέοι άνθρωποι εγκαταλείπουν την πατρίδα για να βρουν διέξοδο, αυτή είναι η ολική καταστροφή”, λέει χαρακτηριστικά. “Δεν με νοιάζει να είμαι ο ίδιος φτωχός, αυτό που δεν μπορώ να αντιμετωπίσω είναι να είμαι ανήμπορος να προσφέρω στην οικογένειά μου”, υπογραμμίζει. Οικογένειες που αποτέλεσαν την λεγόμενη «μεσαία τάξη» της Ελλάδας, μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, τώρα γυρνάνε πίσω. Πολλοί επιστρέφουν σε χωριά και φάρμες που οι γονείς τους εγκατέλειψαν δεκαετίες πριν, σημειώνει η WSJ. Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος τα βράδια κάθεται στον υπολογιστή του και ασχολείται με τη δημιουργία ενός ψηφιακού άλμπουμ με οικογενειακές φωτογραφίες που σκανάρει: ένα προτραίτο του προπάππου του, ο γάμος των γονιών του κτλ.
“Αυτό μπορεί να είναι η μόνη κληρονομιά που θα πρέπει να αφήσω στα παιδιά μου”, καταλήγει.

Related posts