Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
15 Αυγ 2022
Πολιτική

Βορίδης: «Ας προτείνει πρόεδρο ο κ. Τσίπρας και μετά μιλάμε…»

Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα εκφράζει ο Μάκης Βορίδης. Με συνέντευξή του στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο υπουργός Υγείας υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σθεναρά και έντονα, με σταθερή στρατηγική. «Θέλουμε την κανονική χρηματοδότηση της χώρας όσο γρηγορότερα γίνεται. Και θέλουμε να πείσουμε ότι αυτό είναι εφικτό και ορθό να γίνει. Αλλά, προφανώς, πρέπει να γίνει με συνεννόηση».

Οσον αφορά στο ενδεχόμενο να αναληφθούν πρωτοβουλίες για συνεννόηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Βορίδης δηλώνει ότι «το αίτημα διακινείται τεχνηέντως και υποκριτικά, για να εμφανίσει ένα δήθεν αυταρχικό πρωθυπουργό, που δεν συνομιλεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης» και προσθέτει: «Αν θέλει ο κ. Τσίπρας να είναι στ’ αλήθεια αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ας κάνει τη δουλειά του, αυτήν που του αναθέτει το Σύνταγμα. Ας προτείνει πρόσωπο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μετά συζητάμε».

Υπάρχει η αίσθηση μιας διαδοχικής διάψευσης σε ό,τι αφορά τις κινήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα. Πιστεύετε ότι θα υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου;

Η εκτίμησή μου είναι ότι θα καταλήξει, ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία. Να το θέσω διαφορετικά; Ουδείς δύναται να παραμερίσει τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια. Οπως και ουδείς δύναται να υποτιμήσει την προσπάθεια του ελληνικού λαού. Αλλωστε, όλοι θυμόμαστε ότι με δυσκολίες, με προβλήματα, με συγκρούσεις, τελικά, οι διαφωνίες πάντα γεφυρώνονταν. Αρα, εκτίμησή μου είναι ότι εν τέλει θα υπάρξει συμφωνία. Δεν είμαι βέβαιος για το χρόνο, αν αυτό επιτευχθεί μέχρι τις 8/12, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό είναι το κρίσιμο…

 

Τι συμφωνία, όμως; Με διατήρηση του Μνημονίου; Με νέο Μνημόνιο ή, όπως έχετε διακηρύξει, ήρθε το τέλος του Μνημονίου;

Το Μνημόνιο είναι ένας χρηματοδοτικός μηχανισμός με αυστηρή επιτήρηση τόσο στα δημοσιονομικά όσο και στα διαρθρωτικά μέτρα προσαρμογής. Η κυβέρνηση θέλει, το ταχύτερο δυνατό, να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των χρηματοοικονομικών αγορών, να δανειστούμε ξανά όπως όλες οι χώρες. Αυτό, όμως, για να γίνει, προφανώς, θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με τους δανειστές μας. Εμείς θέλουμε να το κάνουμε όσο γρηγορότερα γίνεται και η κυβέρνηση εργάζεται για την επίτευξη αυτού του στόχου.

 

Ναι, αλλά οι δανειστές δεν συμφωνούν. Η εξαγγελία σας δεν πέφτει στο κενό;

Η στρατηγική μας είναι σταθερή. Θέλουμε την κανονική χρηματοδότηση της χώρας όσο γρηγορότερα γίνεται. Και θέλουμε να πείσουμε ότι αυτό είναι εφικτό και ορθό να γίνει. Αλλά, προφανώς, πρέπει να γίνει με συνεννόηση.

 

Ακούγεται ότι η νέα συμφωνία περιέχει μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις φόρων. Μπορεί να γίνει δεκτή μια τέτοια συμφωνία από το Κοινοβούλιο;

Η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά συζητά, διαπραγματεύεται έντονα και σθεναρά: Προτού αρχίσουμε τη γνωστή κριτική, ας περιμένουμε να δούμε την έκβαση των διαπραγματεύσεων αυτών, τη θέση την οποία θα υιοθετήσει η κυβέρνηση και την αξιολογούμε μετά. Ας μη σπεύδουμε ξανά να τοποθετηθούμε επί υποθετικών ερωτημάτων.

 

Ωστόσο, τα υποθετικά σήμερα ερωτήματα μπορεί να είναι πραγματικότητα, επί της οποίας θα κληθείτε να τοποθετηθείτε αύριο.

Ας αφήσουμε την κυβέρνηση να κάνει τη δουλειά της και, όταν έρθει η ώρα, όλοι θα τοποθετηθούμε.

 

Ανησυχείτε για την κυβερνητική συνοχή;

Γνωρίζω καλά τους βουλευτές και τον τρόπο που έχουν στηρίξει την κυβέρνηση. Και αναφέρομαι στο σύνολο των κυβερνητικών βουλευτών, οι οποίοι, με διαφορετικές προσεγγίσεις και ευαισθησίες ο καθένας, με αφοσίωση, με ευθύνη, με συναίσθηση της κρισιμότητας και της σημασίας των αποφάσεών τους, έχουν αποδείξει έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Αλλά η σχέση αυτή είναι, ούτως ή άλλως, αμφίδρομη. Και ο πρωθυπουργός, όντας για πολλά χρόνια κοινοβουλευτικός άνδρας, ακούει με προσοχή τις παρατηρήσεις, επισημάνσεις, την κριτική των βουλευτών που μεταφέρουν τις αγωνίες και τους προβληματισμούς των πολιτών.

 

Πιστεύετε ότι ο Αντώνης Σαμαράς πρέπει να καλέσει σε συνάντηση τον Αλέξη Τσίπρα, με στόχο την αναζήτηση ενός μίνιμουμ επιπέδου συνεννόησης;

Ανευ αντικειμένου. Το αίτημα διακινείται τεχνηέντως και υποκριτικά, για να εμφανίσει ένα δήθεν αυταρχικό πρωθυπουργό, που δεν συνομιλεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Να τον φωνάξει, για να πουν τι; Οτι πρέπει να παραιτηθεί και να πάμε σε εκλογές, όπως λέει ο κ. Παππάς; Οτι πρέπει να κουρευτεί το χρέος και να καταργηθούν οι εφαρμοστικοί νόμοι; Ή ότι πρέπει να δοθούν 12,5 δισ. ευρώ, που όμως κανείς δεν λέει πού θα βρεθούν, για την αναθέρμανση της οικονομίας; Οι συζητήσεις πρέπει να έχουν έναν ελάχιστο κοινό τόπο και φυσικά ρεαλισμό. Ειδάλλως, είναι επικοινωνιακοί θεατρινισμοί. Αν θέλει ο κ. Τσίπρας να είναι στ’ αλήθεια αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ας κάνει τη δουλειά του, αυτήν που του αναθέτει το Σύνταγμα. Ας προτείνει πρόσωπο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μετά συζητάμε.

 

Αρκετοί ανεξάρτητοι βουλευτές έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όμως, αριθμητικά δεν επαρκούν. Θεωρείτε ότι υπάρχει πιθανότητα να ψηφίσουν «ναι» βουλευτές από τη ΔΗΜ.ΑΡ. και τους ΑΝ.ΕΛ.;

Ο βουλευτής, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, υπακούει μόνο στη συνείδησή του. Αυτή και όχι οποιαδήποτε κομματική πειθαρχία καθορίζει τη στάση του. Οι βουλευτές έχουν φερθεί υπεύθυνα μέχρι τώρα. Ετσι, θα πράξουν και σε αυτήν την κρίσιμη διαδικασία. Θα ψηφίσουν για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως τους επιβάλλει το Σύνταγμα, και όχι για να εγκρίνουν ή απορρίψουν την κυβερνητική πολιτική.

Και ποιος θα μπορούσε να είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Ενας σπουδαίος Ελληνας, με απήχηση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Με διεθνή πορεία, που να έχει αγωνιστεί για αξίες που ενώνουν τους πολίτες.

 

Πρόσφατα ο κ. Καμμένος είπε ότι εσείς, μαζί με τους κ.κ. Γεωργιάδη και Πλεύρη, πιέζατε, με κοινοβουλευτικές ερωτήσεις και με προσωπικές παραστάσεις στους τότε υπουργούς Εθνικής Αμυνας, κ.κ. Μεϊμαράκη και Σπηλιωτόπουλο, για την παραλαβή των υποβρυχίων. Τι λέτε;

Ουδέποτε έκανα ερώτηση για τα υποβρύχια. Ουδέποτε είχα συνάντηση ή μίλησα για το θέμα αυτό -ή για οποιοδήποτε άλλο- με τους κ.κ. Μεϊμαράκη και Σπηλιωτόπουλο, όσο ήμουν στον ΛΑ.Ο.Σ. Οπως ξέρετε, έχω δεχθεί σφοδρότατη κριτική από πολιτικούς μου αντιπάλους, με ύβρεις και συκοφαντίες. Ουδέποτε άσκησα αγωγή, ουδέποτε προσέφυγα στη Δικαιοσύνη μέχρι και σήμερα. Σε όλους απάντησα πολιτικά. Για όλα υπάρχει όμως μια πρώτη φορά, όπως και ένα όριο.

 

«Το 2015 οι δαπάνες στα νοσοκομεία θα μειωθούν κατά 160 εκατ. ευρώ»

Σε ό,τι αφορά τον τομέα σας, συνεχίζονται οι μειώσεις στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας;

Διατηρείται σταθερή η φαρμακευτική δαπάνη στα 2 δισ. ευρώ, οι δαπάνες μας στους ιδιώτες παρόχους στα 890 εκατ. ευρώ, ενώ συνεχίζεται η προσαρμογή των δαπανών του δημόσιου συστήματος Υγείας, όπου τα νοσοκομεία θα δαπανήσουν για το 2015 1,450 δισ. ευρώ έναντι 1,610 δισ. το 2014, δηλαδή μειώνεται ο προϋπολογισμός κατά 160 εκατ. ευρώ. Η εκτίμησή μου είναι ότι ο στόχος είναι μεν φιλόδοξος αλλά εφικτός και μπορεί να επιτευχθεί από εξοικονομήσεις στις τιμές των φαρμάκων και του ιατροτεχνολογικού υλικού, αλλά και από την καλύτερη διαχείριση των προμηθειών. Και θα κάνουμε αρκετά πράγματα στην κατεύθυνση αυτή.

Related posts