Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
17 Μαΐ 2022
Πολιτισμός

Βόλος.. γεύση από τσίπουρο και καλό μεζέ; Όχι μόνο!

Γράφει η Δήμητρα Τράκα

Ένας συνδυασμός της γοητείας της θάλασσας και από της μυστηριακής ομορφιάς του βουνού των Κενταύρων…  Τα παλιά αρχοντικά, τα δημόσια μέγαρα, οι ιστορικές εκκλησίες και τα μουσεία συνθέτουν ένα ψηφιδωτό απαράμιλλης ομορφιάς! Και φυσικά μετά την βόλτα σας, μην ξεχάσετε ότι το παραδοσιακό τσίπουρο και οι θαλασσινοί μεζέδες θα ακουμπήσουν ως βάλσαμο στον ουρανίσκο σας…

Τα αξιοθέατα του Βόλου είναι τόσα πολλά, που θα χρειαστείτε όλες σας τις δυνάμεις για μια πλήρη περιήγηση. Αν το περπάτημα σας κουράζει, μην ανησυχείτε καθόλου. Με ένα εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων 10 χλμ και χιλιάδες ποδήλατα να κινούνται αθόρυβα και οικολογικά το «έργο» σας θα γίνει πιο ευχάριστο και σίγουρα πιο ξεκούραστο! Τα σπουδαία βιομηχανικά κτίρια, σημαντικά δείγματα της οικονομικής άνθησης του Βόλου το α’ μισό του 20ου αι. σίγουρα θα κερδίσουν την προσοχή σας. Η μεγάλη συνοικία της Νέας Ιωνίας, δημιούργημα του προσφυγικού πληθυσμού από τη Μικρά Ασία, έχει διαμορφώσει σε σημαντικό βαθμό τη φυσιογνωμία της πόλης. Τα αστικά μέγαρα στο κέντρο, προς το λιμάνι και το σιδηροδρομικό σταθμό, αλλά και οι εργατικές συνοικίες στα περίχωρα, αποτελούν ένα ενιαίο οικιστικό πλαίσιο, ιδιαίτερα γοητευτικό.

Δεν καθυστερώ όμως και παρακάτω σας παραθέτω μια λίστα με όλα τα ωραία που μπορείτε να επισκεφθείτε όσο θα βρίσκεσθε στην πόλη του Βόλου. Θέλετε να πάτε με τα πόδια και να περιηγηθείτε στους δρόμους της πόλης, θέλετε να σας χαϊδέψει το αεράκι το πρόσωπο και να δοκιμάσετε πιο περιπετειώδη βόλτα με ποδήλατο, ακόμα κι αν δεν θέλετε να αποχωριστείτε το αυτοκίνητό σας, με όποιον τρόπο τέλος πάντων εσείς επιθυμείτε, ο Βόλος προσφέρεται να σας αποζημιώσει στην βόλτα σας.

Λοιπόν, για περάστε, για περάστε απολαύστε και θαυμάστε!!!

 1. Το Αρχαιολογικό Μουσείο ¨Αθανασάκειο¨ που ιδρύθηκε το 1909 και διαθέτει εκθέματα από την Προϊστορική, Νεολιθική και την Βυζαντινή περίοδο. Στις αίθουσες του μουσείου πραγματοποιούνται κατά διαστήματα περιοδικές εκθέσεις.
 2. Το Πάρκο Αγίου Κωνσταντίνου διαμορφώθηκε το 1920 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ν. Κιτσίκη. Είναι η πρώην Πλατεία Γεωργίου του Α’ και βρίσκεται στην παραλία του Βόλου.
 3. Το κινηματοθέατρο Αχίλλειον χτίστηκε το 1925 και εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι σήμερα.
 4. Το νεοκλασικό κτίριο του Δημοτικού Ωδείου που θεμελιώθηκε το 1885 περίπου και από το 1900 λειτούργησε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας.
 5. Το Λαογραφικό Μουσείο του Κίτσου Μακρή που στεγάζεται στο σπίτι του λαογράφου, στην οδό Κίτσου Μακρή 38, και ανήκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Περιλαμβάνει μοναδικά στο είδος τους εκθέματα της λαογραφικής συλλογής του σημαντικού ερευνητή.
 6. Το Μουσείο-Πινακοθήκη της Χρυσούλας Ζιώγα. Είναι το κόκκινο σπίτι στη συμβολή των οδών Βλαχάβα και Γαζή που είναι γνωστό στους ντόπιους σαν το “Σπίτι με το τριαντάφυλλο”.
 7. Επισκεφθείτε τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, η οποία ήταν η πρώτη εκκλησία που δημιούργησε ο αρχιτέκτονας Αριστοτέλης Ζάχος στο Βόλο. Οι αγιογραφίες του ναού είναι του Αγήνορα Αστεριάδη, ενώ, στο προαύλιο του Ναού διατηρείται το παλιό καμπαναριό, έργο του Ιταλού γλύπτη Previsan το 1884.
 8. Το Εντομολογικό Μουσείο Βόλου είναι μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα των Βαλκανίων. Περιλαμβάνει 35.000 έντομα διαφόρων τάξεων.
 9. Το τυπογραφικό μουσείο της εφημερίδας ¨Η Θεσσαλία¨ από το 1898 στεγάζεται σε μια αίθουσα 350 τετραγωνικών στην Βιομηχανική περιοχή του Βόλου και φιλοξενεί εκατό χρόνια καθημερινής ιστορίας και τεχνολογίας.
 10. Το Κάστρο του Βόλου βρίσκεται στην συνοικία Παλαιά στα δυτικά της πόλης. Χτίστηκε στα μέσα του 6ου αιώνα μ. Χ. και στο υπόγειο γκαράζ του πολυχώρου Village μπορείτε να θαυμάσετε τα Ρωμαϊκά Λουτρά.
 11. Το κτίριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού ανεγέρθηκε το 1884 και η μορφή του μένει αναλλοίωτη στο χρόνο. Στο σταθμό λειτουργεί μουσείο με σπάνιο υλικό από την ιστορία των σιδηροδρόμων στην περιοχή.
 12. Ο Λόφος της Γορίτσας βρίσκεται ανατολικά της πόλεως του Βόλου και αποτελεί ένα φυσικό ύψωμα, περίπου 200 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής. Από το σημείο αυτό η θέα είναι πανοραμική προς την πόλη και το λιμάνι του Βόλου.
 13. Το περίφημο τρενάκι του Πηλίου είναι ένα ατμήλατο τρενάκι που λέγεται «Μουτζούρης» το οποίο διένυε την απόσταση Βόλος – Μηλιές για περίπου 70χρόνια. Σήμερα το τρενάκι διανύει μικρότερη διαδρομή συνδέοντας τα Άνω Λεχώνια με τις Μηλιές. Μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα με το τρενάκι όπου η διαδρομή θα σας μαγέψει και θα ανταμείψει την επιλογή σας…
 14. Ο νεολιθικός οικισμός του Διμηνίου βρίσκεται 5 χλμ από την πόλη του Βόλου, στις βορειοδυτικές παρυφές του σημερινού χωριού Διμήνι. Επίσης, στα νοτιοανατολικά του λόφου βρίσκεται ο σημαντικός Μυκηναϊκός οικισμός Διμηνίου. Η πόλη αυτή, σύμφωνα με τις νεότερες απόψεις, ταυτίζεται με την Ιωλκό, την πατρίδα του Ιάσονα.
 15. Ο Αρχαιολογικός χώρος Σέσκλου βρίσκεται 8 χλμ δυτικά της πόλης του Βόλου. Πρόκειται για έναν προϊστορικό οικισμό χτισμένο πάνω στον λόφο «Καστράκι». Αποτελεί έναν από τους παλιότερους οικισμούς που ανακαλύφθηκαν στην Ευρώπη και κατοικήθηκε για πρώτη φορά στα μέσα της 7ης χιλιετίας.
 16. Η αρχαία πόλη της Δημητριάδας, ήταν μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της αρχαιότητας, βρίσκεται νότια του κόλπου του Βόλου, απέναντι από τη σύγχρονη πόλη. Πολύ σημαντικά ευρήματα αποτελούν το Αρχαίο Θέατρο, το ανάκτορο, η βασιλική της Δαμοκράτειας και τα απομεινάρια του ρωμαϊκού υδραγωγείου, γνωστά ως δόντια.

Εκεί που είναι χτισμένη η πόλη της Νέας Αγχιάλου, αναπτύχθηκε η παλαιοχριστιανική πόλη Φθιώτιδες Θήβες η οποία εκείνη την περίοδο, αποτελούσε εκκλησιαστικό κέντρο της Μαγνησίας.

 

Και μην μου πείτε ότι είναι λίγες οι επιλογές που σας έδωσα. Εάν όμως μετά τα ουζάκια και τα τσίπουρα, έχετε αντοχές και θέλετε να νιώσετε περισσότερο τη φύση, τότε μπορείτε να κάνετε μια βόλτα και στο Πήλιο. Στο κατάφυτο βουνό δίπλα στον Βόλο, με υψόμετρο 1624 μέτρα.

Εκτείνεται από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά και προσφέρει μοναδικές εικόνες φυσικής ομορφιάς και υπέροχα τοπία που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα.

Κατά την Ελληνική μυθολογία το Πήλιο ήταν η θερινή κατοικία των Θεών και η πατρίδα των Κενταύρων, οι οποίοι είναι πλάσματα της μυθολογίας και απεικονίζονται μεν ανθρωπόμορφοι, με ανθρώπινο το άνω τμήμα του κορμού, αλλά ζωικό (αλογίσιο) το κάτω.

Όλο το βουνό του Πηλίου είναι καταπράσινο, γεμάτο δάση με πανύψηλες οξιές, πλατάνια, αγριοκαστανιές, βελανιδιές, δασική πεύκη και καλλιέργιες με ελιές και μηλιές στα χαμηλότερα υψόμετρα. Πολλές αξιόλογες πηγές που φτάνουν τις 70 σε όλο το βουνό με πιο σημαντικές αυτές της Καλιακούδας και της Λαγωνίκας.

Προσφέρει στον επισκέπτη μυθική ομορφιά, πανέμορφα καταπράσινα τοπία, κρυστάλλινες πηγές, χρυσές αμμουδιές, πεντακάθαρα νερά, επιβλητικές κορυφές, πάνω από 70 γραφικά χωριά χτισμένα με την παραδοσιακή Πηλιορείτικη Αρχιτεκτονική, πλακόστρωτα καλντερίμια, γεφύρια, παραδοσιακά αρχοντικά και προσεγμένους, παραδοσιακούς ξενώνες.

Ένας τουριστικός προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου για χαλάρωση αλλά και περιπέτεια. Διαθέτει πυκνό δίκτυο μονοπατιών για πεζοπορία και όρμους με μικρές ή μεγάλες παραλίες με άμμο ή βότσαλο.

Όπως καταλάβατε, σας έδωσα επιλογές για όλες τις προτιμήσεις. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να βρείτε την κατάλληλη παρέα και να ξεκινήσετε τις εξορμήσεις σας!!!

 

 

 

 

 

Related posts