Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
27 Σεπ 2023
SLIDER

Victims:Μια εξαιρετική θεατρική παράσταση στο θέατρο Studio Κυψέλης

Γράφει η Μαίρη Γκαζιάνη

 Δεν είναι καθόλου τυχαίο που το έργο Victims (θύματα) παραμένει για τρίτη χρονιά στο θέατρο Studio Κυψέλης. Πρόκειται για μια εξαιρετική παράσταση με πολύ δυνατές ερμηνείες.

Το έργο έχει γράψει ο Michael Howard, το μετέφρασε ο Σωτήρης Αντωνίου, το σκηνοθέτησε ο Γιώργος Λιβανός, η μουσική ανήκει στον Σάκη Τσιλίκη κι ερμηνεύουν ο Μιχάλης Ιατρόπουλος και η Σόνια Κωτίδου. Όταν η θεατρική παράσταση απαρτίζεται από τα παραπάνω ονόματα η επιτυχία είναι δεδομένη.

Πρόκειται για ένα τολμηρό, πολιτικό θρίλερ, γραμμένο το 1980 από τον Michael Howard (Μιchael Schnessel) και πολυπαιγμένο παγκοσμίως. Αφορά την ιδιόρρυθμη συνάντηση ενός ζωγράφου με ένα γυμνό μοντέλο, μέσα από την οποία προκύπτουν εφιαλτικές αλήθειες για τη ζωή των δύο ηρώων. Αλήθειες που τους επηρεάζουν τόσο…. ώστε την επόμενη μέρα κανείς από τους δύο δεν θα είναι ίδιος. Οι κοινωνικές συμβάσεις που μάς καθορίζουν, οι οικογενειακές επιβολές, τα θέλω και τα πρέπει σε έναν περίεργο χορό με το σήμερα και τις δικές του ανάγκες καθώς και μια ενηλικίωση που εισβάλλει απρόοπτα εν μια νυκτί, αποτελούν κυρίαρχα στοιχεία του έργου. Θεωρείται ένα από τα αρτιότερα ψυχολογικά θρίλερ.

Ποια είναι η σχέση ζωγράφου-μοντέλου;

Την ημέρα μιας μεγάλης εβραϊκής γιορτής ο επίδοξος ζωγράφος επιλέγει να πάει στο εργαστήρι του δασκάλου του μόνος, εφόσον όλοι οι υπόλοιποι βρίσκονται στον ναό για προσευχή. Η κοπέλα μοντέλο βρίσκεται εκεί αγνοώντας την απουσία των υπολοίπων. Εκείνος της ζητάει να ποζάρει μόνο γι΄ αυτόν κι εκείνη πείθεται με το χρηματικό αντάλλαγμα. Ανάμεσα στο στήσιμο της πόζας και των διαλειμμάτων ο ήρωας ξεγυμνώνει τη ψυχή του.

Ο ίδιος πιστεύει ότι το έργο του είναι ένα εξαιρετικό δημιούργημα που πρέπει να τελειώσει άμεσα κι αρχίζει να επιβάλλεται στο μοντέλο. Αποζητά την έμπνευση για να ολοκληρώσει το έργο του κι απαιτεί από το μοντέλο να υποταχθεί στις επιταγές του. Πως θα στηθεί, που θα στηθεί, τι στάση θα πάρει επιδιώκοντας μια σχέση ιδιοκτησίας που πηγάζει από μια εσωτερική του ανάγκη. Μπροστά στις διαμαρτυρίες της και στις αρνήσεις της βγάζει μαχαίρι για να απειλήσει ως εξουσιαστής που απαιτεί την υποταγή της.

Είναι όμως η σχέση υποταγής με το μοντέλο του αυτή που επιδιώκει;

Ο ζωγράφος είναι χασάπης, τεμαχίζει και πακετάρει κρέατα ακολουθώντας το επάγγελμα του πατέρα του. Προέρχεται από μια βαθιά συντηρητική εβραϊκή οικογένεια, κι είναι υποταγμένος στην πατρική εξουσία και πειθαναγκασμένος στις προσταγές της θρησκείας.

Η σχέση που σιγά-σιγά δημιουργεί με το μοντέλο τού προκαλεί αυθόρμητη και ταυτόχρονα επιβεβλημένη εξομολόγηση προκειμένου να ξεγυμνώσει την ψυχή του, να ξεβράσει τα τραύματα ενός καθωσπρεπισμού που απαιτεί να χρισθεί άνδρας με μια περιτομή στην ηλικία των οχτώ χρονών, κι αργότερα ακολουθώντας το επάγγελμα του  πατέρα, αφαιρώντας την καρδιά ενός μοσχαριού που εξακολουθεί να πάλλεται στα χέρια του.

Οι ψυχαναγκαστικές πεποιθήσεις του πατέρα μετατρέπουν σε θύμα τον μικρό γιο που μεγαλώνει που επιδιώκει να ξεφύγει μέσω της εικαστικής δημιουργίας. Η δύναμη να μετατραπεί από θύμα σε θύτη τον φτάνει στα άκρα και κουβαλάει στην τσάντα με τα σύνεργα της ζωγραφικής, τα θρησκευτικά σύμβολα του πατέρα του που σε μια δεδομένη στιγμή μετατράπηκαν σε φονικά όπλα.

Ένα μαχαίρι γίνεται συμπαραστάτης του στη σχέση του με το μοντέλο ώσπου να καταλήξει ο ίδιος θύμα της μέσα από ένα εκβιασμό για την καταστροφή του έργου του. Η αποφασιστικότητα κι ο εγωισμός του εξαντλούνται όταν έρχεται η στιγμή της κατάρρευσής του.

Ρεσιτάλ ερμηνείας δίνει ο Μιχάλης Ιατρόπουλος σ΄ αυτόν τον ρόλο. Όσο τον παρακολουθείς στη σκηνή τόσο δεν θέλεις να τελειώσει το έργο. Οι μεταστροφές στα συναισθήματά του είναι απόλυτα εναρμονισμένες στη ψυχική κατάσταση του ήρωα που υποδύεται κι η ερμηνεία του είναι πειστικότατη. Επί δυο ώρες είναι ο ασκούμενος ζωγράφος που επιδιώκει τη δημιουργική τελειότητα ξεγυμνώνοντας ψυχή και σώμα όταν απειλείται με την καταστροφή του δημιουργήματός του. Όταν από θύτης και εξουσιαστής μετατρέπεται ο ίδιος σε θύμα και εξουσιαζόμενος. Ο τρόπος που προσέγγισε τον ήρωά του δικαίωσε τον ίδιο και τους θεατές.

Με την αντίστοιχη υποκριτική επιδεξιότητα ανταποκρίνεται η Σόνια Κωτίδου στο ρόλο του μοντέλου. Είναι στιγμές που αισθάνεσαι ότι εκείνη κρατά τα νήματα που καθοδηγούν τις μεταπτώσεις του ηθοποιού-ρόλου-ζωγράφου και τον εξαναγκάζουν ν΄ ανταποκριθεί στο ακέραιο στις υποκριτικές προκλήσεις που του επιβάλλει. Τον κοιτάζει στα μάτια και φαίνεται να διαβάζει κάθε βαθύτερη έννοια του μυαλού και της ψυχής του, δίχως η ίδια να εκδηλώνει μεγάλες εξάρσεις. Κατανοεί κάθε κίνησή του, κάθε σκέψη, κάθε λόγο του κι είναι αυτή που θα τον οδηγήσει στην κάθαρση, στη σκηνή του τέλους που δεν θα σας αποκαλύψω.

Τι να πρωτοπεί κάποιος για τη σκηνοθετική ευφυΐα του Γιώργου Λιβανού που κάθε φορά που παρακολουθώ τη δουλειά του μένω άναυδη. Έχει την ικανότητα να καθοδηγεί τους εκάστοτε ηθοποιούς με μαεστρία στην πειστική αντιμετώπιση των ρόλων τους. Είχε το ανθρώπινο υλικό, είχε τη σκηνή, δημιούργησε την εξαιρετική παράσταση.

Η μουσική από τον εμπνευσμένο Σάκη Τσιλίκη, ο φωτισμός, η κινησιολογία είναι όλα εναρμονισμένα με τις ανάγκες του έργου.

Το παιχνίδι της εξουσίας επιβάλλεται παντοιοτρόπως είτε από τη θρησκεία είτε από την πολιτική είτε από τις κοινωνικές επιβολές (ήθη και έθιμα) είτε από την οικογένεια είτε μεταξύ των ατόμων.

Πρόκειται για ένα πολύ δυνατό θεατρικό έργο, μια παράσταση που αξίζει να δείτε! 

Ταυτότητα της παράστασης

Σκηνοθεσία-φωτισμός: Γιώργος Λιβανός

Μετάφραση: Σωτήρης Αντωνίου

Μουσική: Σάκης Τσιλίκης

Σκηνικά-κοστούμια: Γιοβάννα Πρασσίνου

Κινησιολογία: Σίμωνας Πάτροκλος

Σύμβουλος: Ζωρζέτ Μιρόν

Βοηθός σκηνοθέτη: Νερίνα Καμπασάκη

Κινηματογράφηση: Αντώνης Μανδρανής

Γραφιστικά: Ειρήνη Γκολέμη

Φωτογραφίες: Ζώης Τριανταφύλλου Σφακιανάκης & Κώστας Βολιώτης

Επικοινωνία: Νατάσα Παππά

Πρωταγωνιστούν: Μιχάλης Ιατρόπουλος & Σόνια Κωτίδου

Διάρκεια παράστασης: 110 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Ημέρα & ώρα παράστασης: Κάθε Tετάρτη στις 21.30

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 12 ευρώ, Μειωμένο (φοιτητές – άνεργοι – ΑΜΕΑ – θεατές άνω των 65 ετών): 8 ευρώ, Aτέλειες δεκτές με την αγορά προγράμματος (6 ευρώ)

Κρατήσεις θέσεων-πληροφορίες: Τηλ.: 210 8819571 & 6944 535261 (ώρες: 11.00 – 14.00 & 17.00 – 21.00)

Πρόσβαση στο θέατρο: Με τα τρόλεϊ 2, 4 (στάση Ζακύνθου), Με το λεωφορείο 022 (στάση Ζακύνθου)

 

Related posts