Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
24 Ιούλ 2021
Media

Βάσω Σωτηρίου: Οι δημόσιες σχέσεις και η επικοινωνία αφορούν τους πάντες και τα πάντα


Της Αγγελικής Κουρεμένου
Ο κλάδος των δημοσίων σχέσεων αυτό το διάστημα – όπως άλλωστε τα περισσότερα ελεύθερα επαγγέλματα περνούν κρίση.  Μια πολύ μεγάλη κρίση αφού οι περισσότερες επιχειρήσεις προσπαθούν να επιβιώσουν απλά και όχι να κάνουν ανοίγματα και σχέδια για το αύριο. Οι περισσότεροι επαγγελματίες όσο η οικονομική κατάσταση βρίσκεται σ αυτό το τέλμα, δεν μπορούν να κάνουν καμιά θετική κίνηση. Το χρηματιστήριο με το που άνοιξε χθες , κατέρρευσε. Και κανένας δεν ξέρει τι θα γίνει σήμερα η αύριο.
Ωστόσο μέσα στην  κρίση και στην απόγνωση υπάρχουν ελεύθεροι επαγγελματίες που το παλεύουν.
Σήμερα προσκεκλημένη μας για τη συνέντευξη είναι η Βάσω Σωτηρίου, που ασχολείται αποκλειστικά με την Επικοινωνία ,τις Δημόσιες  Σχέσεις και  τον Πολιτισμό.
Να που είμαστε εδώ και θα σου ζητήσουμε να μας πεις λίγα πράγματα για την προσωπική σου πορεία. Πώς έφτασες να δημιουργήσεις την ομώνυμη εταιρία Δημοσίων Σχέσεων κι Επικοινωνίας;
Νομίζω πως η ίδια η ζωή με έκανε να πάρω αυτή την απόφαση. Και σαν χαρακτήρας, άλλωστε, μου ταιριάζει περισσότερο η ανεξαρτησία. Κι έτσι, μεσούσης της κρίσης, τον Μάρτιο του 2012, άνοιξα τη δική μου εταιρία. Μια επιλογή που δεν τη μετάνιωσα ούτε λεπτό. Κι αυτό γιατί οι άνθρωποι που έχουν μεράκι στη δουλειά τους και την κάνουν καλά, προχωρούν και αναπτύσσονται. Σαφώς υπάρχουν και οι δυσκολίες αλλά δεν σταματώ να πιστεύω πως κάθε εμπόδιο βρίσκεται εκεί για να το ξεπεράσουμε αλλά για να εξελιχθούμε και σαν άνθρωποι και σαν επαγγελματίες.
Οι πιο πολλοί πιστεύουμε, ότι οι Δημόσιες Σχέσεις είναι απλώς οι διασυνδέσεις, οι γνωριμίες, η διοργάνωση εκδηλώσεων, το χαμόγελο, οι ευγενικοί τρόποι κλπ. Εσύ πώς θα περιέγραφες τη δουλειά σου;
Εγώ θα το περιέγραφα ως τον άνθρωπο που έχει μεγάλη ενσυναίσθηση. Να μπαίνεις στη θέση του άλλου, να γνωρίζεις τα όνειρά του, τους φόβους του, τα έργα του, τα πλεονεκτήματα… Να τον εκπροσωπείς επάξια και να ξέρει, ο εκάστοτε πελάτης, πως υπάρχει ένας άνθρωπος που θα μιλήσει για τον ίδιο με κάθε ειλικρίνεια και αντάξιά του. Σαν να είναι το άλλο του εγώ. Είναι μια σχέση εμπιστοσύνης. Και χαίρομαι που έχω τόσους ανθρώπους δίπλα μου που με εμπιστεύτηκαν και που τους επέστρεψα στο έπακρο την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν.

Η Βασω Σωτηρίου με τη συγγραφέα Σοφία Δημοπούλου και την ηθοποιό, Ευγενία Δημητροπούλου

Ποιοι έχουν ανάγκη των υπηρεσίων των δημοσίων σχέσεων και της επικοινωνίας;
Οι δημόσιες σχέσεις και η επικοινωνία αφορούν τους πάντες και τα πάντα. Όταν γνωρίζουμε κόσμο σε μια κοινωνική εκδήλωση κάνουμε αυτό ακριβώς. Να γνωστοποιούμε τον εαυτό μας. Όταν ξεκινάμε μια συντροφική σχέση, όταν γνωριζόμαστε σε μια καινούρια παρέα, όταν υποδεχόμαστε τους πελάτες μας σε ένα εμπορικό κατάστημα…
Κι εννοείται έχει απόλυτη εφαρμογή σε όλους εμάς που θέλουμε να γνωρίσουμε το έργο μας σε μια μεγαλύτερη κλίμακα. Όταν η γνωστοποίηση ξεπερνάει το μικρό φάσμα των φίλων μας και πρέπει να επεκταθούμε σε ανθρώπους που δεν ήξεραν καν την ύπαρξή μας.
Μπορεί να φανεί ουτοπικό αλλά σε περιόδους κρίσης, οι δημόσιες σχέσεις αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σπουδαιότητα. Όταν τίποτε δεν πάει καλά, όταν ο κόσμος έχει λιγοστά χρήματα, όταν η επιβίωση είναι σε πρώτο και αναγκαίο επίπεδο, τότε, για να παρουσιάσεις το έργο σου και να προσελκύσεις κόσμο, πρέπει να εντατικοποιήσεις τις ενέργειές σου προς την εξωστρέφεια.
 
 
Μαζί με τον Δήμαρχο της Αθήνας. Καμίνης και Σωτηρίου…βγάζουν λόγο

Επέλεξες ένα δύσκολο τομέα για Επικοινωνία & Δημόσιες Σχέσεις, τον Πολιτισμό. Με ποιο σκεπτικό έκανες αυτή την επιλογή τομέα δράσης;
Γιατί ο πολιτισμός είναι αυτός που πάει τον κόσμο ένα βήμα πιο μπροστά. Οι καλλιτέχνες είναι οι άνθρωποι που οραματίζονται και έχουν και αρκετή τρέλα ώστε να πραγματοποιήσουν αυτά που ονειρεύονται. Δεν τολμώ να σκεφτώ έναν κόσμο χωρίς πολιτισμό. Και όχι δεν είναι δύσκολο έργο. Για μένα τουλάχιστον. Ζω και η ίδια μέσα στην τέχνη. Πηγαίνω σε κονσέρτα, βλέπω κινηματογράφο, παρακολουθώ θέατρο, διαβάζω βιβλία, πηγαίνω σε εκθέσεις ζωγραφικής… Και μάλλον, επειδή εγώ η ίδια δεν μπορώ να παράξω αυτά τα έργα, τουλάχιστον σ’ αυτή τη ζωή, έβαλα σκοπό της ζωής μου, να γνωστοποιήσω τα καλά έργα αυτών που μπορούν και το κάνουν. Νιώθω πως πραγματικά συμβάλω στο καλύτερο αύριο. Και είμαι ευτυχής!
 
Από την εμπειρία σου, δίνεται χώρος στα μέσα επικοινωνίας για τον πολιτισμό; Άλλαξε κάτι καθώς η κρίση είναι όλο και πιο έντονη;
Σίγουρα άλλαξε. Και φαίνεται παντού. Έκλεισαν τόσες εφημερίδες και περιοδικά που αφιέρωναν κάποιο τμήμα της ύλης τους στον πολιτισμό. Επίσης, τα ΜΜΕ που κατάφεραν να επιβιώσουν μείωσαν τον αριθμό των σελίδων με άμεσο αποτέλεσμα να μειωθεί το πιο «αδιάφορο» θέμα, ο πολιτισμός. Εκτός αυτού, η κρίση μας είναι και ανθρωπιστική, κοινωνική κτλ κτλ. Δεν θα ξεχάσω τη φορά που είχα υποβάλει το βιβλίο ενός συγγραφέα σε έναν εκδοτικό οίκο και παρά το ότι το βρήκαν πολύ καλό, μου είπαν πως «Μακάρι να ήταν κάποιος επώνυμος, να είχε κάνει κάποιο σκάνδαλο για να είναι σίγουρες οι πωλήσεις». Δεν τους κακοκαρδίζω. Ξέρω πως, μερικοί, δεν έχουν καν τα χρήματα για να αγοράσουν χαρτί και να προχωρήσουν σε ανατυπώσεις. Οπότε, ναι, η κρίση είναι πιο έντονη τώρα στον πολιτισμό. Είναι το πρώτο που φαίνεται αχρείαστο σε μια περίοδο κρίσης. Κι όμως για μένα, είναι η ανάσα και ο σφυγμός για μια κοινωνία. Και γι’ αυτό δουλεύω. Για να κρατήσω αυτόν τον οργανισμό – την κοινωνία – ζωντανή.
 
Με τι κριτήρια επιλέγεις να εκπροσωπήσεις κάποιον καλλιτέχνη, πχ συγγραφέα, ηθοποιό ή ζωγράφο;
Είναι καθαρά υποκειμενικό το κριτήριό μου. Επιλέγω με βάση αν τα έργα του καλλιτέχνη μιλάνε στην καρδιά μου. Για μένα οι δημόσιες σχέσεις είναι το να μπορείς να πείσεις τον δημοσιογράφο που έχεις απέναντί σου, ότι το τάδε έργο είναι καλό και πως θα πρέπει να γράψει γι’ αυτό. Αν τα μάτια σου δεν λάμπουν εκείνη τη στιγμή, αν δεν το πιστεύεις ο ίδιος, τότε, κανείς δεν θα εισπράξει το μήνυμά σου. Όχι, δεν θα μπορούσα να είμαι αδιάφορη στην τέχνη. Θα πρέπει να θαυμάζω και να είμαι περήφανη γι’ αυτούς που εκπροσωπώ.
 
Πες μας με ποιους έχεις συνεργαστεί ως τώρα.
Είναι όλοι περίφημοι, αγαπημένοι μου και άνθρωποί μου. Αν θέλετε, ρίξτε μια ματιά στην ιστοσελίδα μου, www.vassosotiriou.gr  που είναι όλοι όσοι εκπροσωπώ. Δεν θα ήθελα να αφήσω κάποιον απ’ έξω. Ίσως η πιο αντιπροσωπευτική συνεργασία μου είναι με τη Victoria Hislop που έγραψε Το Νησί, στην οποία κάνω τις δημόσιες σχέσεις της στην Ελλάδα. Και την αναφέρω γιατί σ’ αυτή την περίπτωση βγήκα έξω από τα σύνορα της χώρας μου, γεγονός που με τιμά.
 
Η Β. Σωτηρίου μαζί με τον stand up comedian, Γιώργο Χατζηπαύλου, για την παράσταση που έδωσε στο dinner in the sky.

 
Λόγω της μεγάλης κοινωνικότητας που αναπτύσσεις σε αυτό το αντικείμενο, νοιώθεις να έχεις ευκαιρία για προσωπικό χρόνο; Προλαβαίνεις να εξελίξεις την προσωπική σου κοινωνικότητα, οικογένεια, φίλοι, διασκέδαση;
Ο άνθρωπος που έχει πάθος με τη ζωή τα προλαβαίνει όλα. Κι εγώ ανήκω σ’ αυτούς. Δεν βαρυγκωμώ, δεν βαριέμαι, δεν αφήνω να περνάνε οι μέρες άσκοπα. Είναι πολύ μικρή η ζωή για να αφήσεις απ’ έξω όλα αυτά τα πράγματα που αναφέρατε στην ερώτησή σας. Οπότε, ναι, προλαβαίνω να ζω!
 
Πώς επέδρασε η κρίση των ημερών στη δουλειά σας;
Με τον ίδιο τρόπο που επέδρασε για όλους τους Έλληνες. Είμαστε όλοι κάπως μουδιασμένοι και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.
Ωστόσο, δεν φοβάμαι. Η ελπίδα μου είναι πολύ μεγαλύτερη από τον φόβο μου. Κι αν όλοι οι Έλληνες σκεφτόμαστε με τον ίδιο τρόπο, αν ελπίζαμε, δηλαδή, για τη χώρα μας για ένα καλύτερο αύριο, τότε, θα διαμορφώναμε μια συλλογική συνειδητότητα που στην άκρη της θα είχε ένα μεγάλο χαμόγελο και μια, επίσης, μεγάλη επιτυχία.
 
Τι θα έλεγες στους νέους ανθρώπους που θα ήθελαν να ασχοληθούν με τον χώρο των δημοσίων σχέσεων;
Να το κάνουν. Αν τους γεμίζει την καρδιά και αν χαμογελούν στο άκουσμα αυτής της ιδέας, τότε, να ασχοληθούν. Αξίζει τον κόπο.

Related posts