Επιστροφή στην κορυφή
Παρασκεύη, 15 Δεκ 2017
 
 

Βάση δεδομένων της Interpol εντοπίζει 5 θύματα παιδεραστίας καθημερινά

Δευτέρα, 09 Ιανουάριος 2017 - 18:42

-a Μέγεθος κειμένου +A

kws-sullipsi-gia-paidiki-pornografia-w_hrΠέντε θύματα ανά ημέρα. Αυτός είναι κατά μέσον όρο ο αριθμός των παιδιών θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης που μια βάση δεδομένων της Interpol επιτρέπει να εντοπίζονται ημερησίως σε ολόκληρο τον κόσμο. H βάση λειτουργεί προσφέροντας  στους αστυνομικούς πρόσβαση σε εκατομμύρια φωτογραφίες που έχουν κατασχεθεί από υπολογιστές ή έχουν βρεθεί στο Ίντερνετ.

«Λιγότερο από επτά χρόνια μετά τη λειτουργία αυτής της διεθνούς βάσης δεδομένων για τα παιδιά που πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης (ICSE), την οποία υποστήριξαν οι χώρες της Ψ και χρηματοδότησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φτάσαμε σε ένα αξιοσημείωτο στάδιο, αφού αναγνωρίστηκε το 10.000ο θύμα», ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Interpol που εδρεύει στη Λιόν.

Η παράνομη διακίνηση πορνογραφικού υλικού έχει περάσει από τη δεκαετία του 1990 σε άλλη  κλίμακα, λόγω της εξέλιξης του Ίντερνετ, εξηγεί στο AFP η υπεύθυνη της ομάδας αναγνώρισης στους κόλπους της μονάδας καταπολέμησης της εγκληματικότητας κατά των παιδιών της Interpol. «Καμία χώρα δεν έχει γλιτώσει», υπογραμμίζει η ίδια, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Οι αστυνομικές υπηρεσίες 49 εκ των 190 χωρών μελών της Interpol βρίσκονται σήμερα σε μόνιμη σύνδεση με τη βάση δεδομένων ICSE. Χάρη στα προχωρημένης τεχνολογίας λογισμικά σύγκρισης φωτογραφιών και βίντεο και ανάλυσης ηχητικού περιεχομένου, οι ερευνητές μπορούν να προσεγγίσουν θύματα, υπόπτους και να προσεγγίσουν τον τόπο στον οποίο βρίσκονται.

«Σε περισσότερες από το 95% των περιπτώσεων, ο δράστης ανήκει στο περιβάλλον του θύματος», υπογραμμίζει η ερευνήτρια της Interpol σύμφωνα με το ΑΠΕ. «Βλέπουμε ορισμένες φορές στις φωτογραφίες τα παιδιά να έχουν μεγαλώσει χωρίς να έχουμε καταφέρει να τα βρούμε. Ωστόσο ορισμένες φορές το επιτυγχάνουμε σε λιγότερο από 24 ώρες», πρόσθεσε.

Τον Ιούνιο του 2015, ένας σαραντάχρονος συνελήφθη στην Αριέζ, στη νότια Γαλλία, για τη διάδοση στο Ίντερνετ πορνογραφικών φωτογραφιών της 10χρονης ανιψιάς του. Στην άλλη άκρη του πλανήτη, οι φωτογραφίες αυτές καταχωρίστηκαν στη βάση δεδομένων της Interpol από Νεοζηλανδούς αστυνομικούς που είχαν καταφέρει να διεισδύσουν σε ένα φόρουμ συνομιλιών.

Οι Γάλλοι συνάδελφοί τους κατάφεραν να εξακριβώσουν την ίδια ημέρα ότι αυτές προέρχονταν από την Αριέζ, εντοπίζοντας στο φόντο των φωτογραφιών μια στολή πυροσβέστη από αυτήν την περιοχή.

Ωστόσο για τον γενικό γραμματέα της Interpol, Γιούργκεν Στοκ, οι επιτυχίες αυτές αποτελούν δυστυχώς μόνον το πάνω μέρος του παγόβουνου, καθώς η τεράστια πλειονότητα των θυμάτων που έχει καταχωριστεί στη βάση δεδομένων δεν έχει αναγνωριστεί.

«Πολλά πρέπει ακόμη να γίνουν. Οι κυβερνήσεις, ο ιδιωτικός τομέας και ο πληθυσμός έχουν επίσης έναν ρόλο να διαδραματίσουν», καταλήγει ο Στοκ σε ανακοίνωσή του.Μοιράσου το…!
Σχόλια


Τελευταίες ειδήσεις: