Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
26 Ιούν 2022
Ελλάδα

Βαρουφάκης: Το Eurogroup είναι για ψυχοπαθείς!

Καθαρό πραξικόπημα χαρακτήρισε ο Γιάνης Βαρουφάκης τις διαπραγματεύσεις που έγιναν μεταξύ δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης σε συνέντευξή του στην ολλανδική De Volkskrant, ενώ παράλληλε εξαπέλυσε σφορδρή επίθεση στον Γερούν Ντάισλεμπλουμ, χαρακτηρίζοντας τον ως… μαριονέτα του Eurogroup.

 «Hταν ένα καθαρό πραξικόπημα, ένα μεγάλο πραξικόπημα και μάλιστα επιτυχημένο», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών και υποστηρίζει πως το Eurogroup δεν ανέχθηκε ποτέ μία κυβέρνηση η οποία εξελέγη με βάση ένα προκλητικό πρόγραμμα και γι αυτό δεν ενδιαφερόταν καθόλου για τις μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η Αθήνα.

 «Ήξερα ότι οποιεσδήποτε υποχωρήσεις κάναμε, ποτέ δεν θα ήταν αρκετές. Η τρόικα ήθελε να σύρει την ελληνική κυβέρνηση στη λάσπη, εξευτελίζοντάς της εντελώς με το κλείσιμο των τραπεζών», τονίζει ακόμη.

 Θέλοντας να δώσει ένα παράδειγμα για τη στάση των Βρυξελλών ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκαλύπτει μια εμπιστευτική συζήτηση που είχε με τον Σόιμπλε κατά τη διάρκεια της οποίας δεσμευόταν για την οργάνωση μιας νέας αδιάφθορης φορολογικής διοίκησης, καλώντας μάλιστα τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ να προτείνει έναν Γερμανό ο οποίος θα γινόταν επικεφαλής της.

 «Δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ μαζί σου», του απάντησε ο Σόιμπλε.

 Ωστόσο από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τονίζει πως ο Σόιμπλε δεν μπορεί να θυμηθεί ένα τέτοιο αίτημα από τον τότε ομόλογό του, με το Βερολίνο να επισημαίνει ότι δεν είχε καμία δουλειά να τοποθετήσει οποιονδήποτε σε αυτή τη θέση.

 Ερωτηθείς για το αν υπήρξε κάποια ευχάριστη στιγμή στο Eurogroup o ίδιος λέει: «Όποιος μιλά για ευχάριστες στιγμές στο Eurogroup θα πρέπει να τον κλείσουν αμέσως μέσα γιατί είναι ένας επικίνδυνος τρελός (γέλια). Το Eurogroup είναι ένα πολύ δυσάρεστο μέρος, συμπεριλαμβανομένων των Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ και Ντράγκι. Τα κέντρα εξουσίας είναι αγχωτικά, εξ ορισμού, με μεγάλο εγωισμό και συνεχείς συγκρούσεις. Αν είναι κανείς ψυχοπαθής και του αρέσει η σύγκρουση, τότε το Eurogroup είναι το κατάλληλο μέρος».

 Παράλληλα, ο κ.Βαρουφάκης  τόνισε ακόμα πως δεν πρότεινε κάτι ριζοσπαστικό παρά μόνο να αφήσουν την Ελλάδα να ανακάμψει και πάλι οικονομικά συμπληρώνοντας μάλιστα πως συμφωνία με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν καταστροφική, διότι θα αποδεικνυόταν παγκοσμίως σημαντική η αντίσταση στην τρόικα.

 «Αυτή η αχτίδα ελπίδας για τους πολίτες ήταν απαγορευτική, διότι ακολουθούσαν εκλογές στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία», σημειώνει.

 Σε ερώτηση για το ποιος ήταν το αφεντικό στο Eurogroup, o Βαρουφάκης απαντά πως ο Σόιμπλε είναι ο μάστερ όλων των μαριονετών, δηλαδή όλων των άλλων υπουργών Οικονομικών.

 Για τον Γερούν Ντάισελμπλουμ σημειώνει πως δεν έχει καμία πραγματική δύναμη, δεν έχει εξουσία, είναι ένας στρατιώτης, μία μαριονέτα και πως δεν μπορεί να πάρει καμία απόφαση εάν δεν μιλήσει με τον Σόιμπλε. Ο Σόιμπλε αποφασίζει ποιος θα γίνει πρόεδρος, αυτός καθορίζει την ατζέντα, αυτός ελέγχει τα πάντα.

 Και εξηγεί πως στην ισπανική «El Pais» αποκάλεσε τον Ντάισελμπλουμ «πνευματικά ελαφρύ» για τους παραπάνω λόγους που ανέφερε.

 Οπως σημειώνει πότε δεν μίλαγε ο ίδιος μετον Ντάισελμπλουμ καθώς δεν μπορούσε να έχει μία πραγματική συζήτηση μαζί του. Με αυτόν που μιλούσε ήταν ο Μάριο Ντράγκι, τον οποίο και αποκαλεί έναν εξαιρετικό οικονομολόγο.

 «Ο Σόιμπλε είναι πονηρός και έχει όραμα και εξουσία. Ο Ντάισελμπλουμ είναι ένα γρανάζι σε μια μηχανή την οποία ο ίδιος δεν καταλαβαίνει καν.

 Τέλος ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκαλύπτει τι ήταν αυτό που μετάνιωσε στους τρεις μήνες θητείας του στο ΥΠΟΙΚ.

 «Το ότι εμπιστεύτηκα την ενότητα της ελληνικής κυβέρνησης, ή για να είμαι πιο ακριβής: την ενότητα μέσα στο υπουργικό συμβούλιο του πολέμου των επτά ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού και εμένα. Είμασταν μαζί μέρα και νύχτα κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου. Κοιμόμουν με τον τρόπο που κοιμούνται στα χαρακώματα σε ένα πραγματικό πόλεμο: λίγες ώρες εδώ και εκεί. Εμπιστεύτηκα τυφλά τον Τσίπρα, κακώς». «Δεν αισθάνομαι προδομένος, αλλά απογοητευμένος».

Related posts