Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
28 Νοέ 2021
Πολιτική

Τσίπρας: Λαοί καταδικάζονται σε μια λιτότητα χωρίς τέλος

 

 

 

 

 

 

 

Τη σημασία της διατύπωσης ενός προγράμματος δράσης που να συνδέει και να ενώνει τους αγώνες σε ένα μεγάλο κοινό, απελευθερωτικό μέτωπο, που θα μπορεί «να τσακίσει τον ρατσισμό και τον φασισμό, και να ανοίξει τον δρόμο για ένα εναλλακτικό πρόγραμμα που θα κάνει την δικτατορία των αγορών και τον καταναγκασμό του κέρδους παρελθόν», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Εναλλακτική Σύνοδο Ευρωπαϊκών Κινημάτων στην Αθήνα που πραγματοποιείται στο ΟΑΚΑ.

Στο επίκεντρο της ομιλίας του κ. Τσίπρα βρέθηκε η ανάγκη ιδεολογικής, πολιτικής και οργανωτικής αντιμετώπισης των κυρίαρχων δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού και των αγορών. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο νεοφιλελευθερισμός επέβαλλε την παγκόσμια κυριαρχία του υποσχόμενος μια ανάπτυξη με βασικό εργαλείο την κερδοσκοπία του παρασιτικού κεφαλαίου. Δημιούργησε πλούτο για τους ελάχιστους. Σκόρπισε δυστυχία, ανισότητα και διαφθορά σε ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο».

«Σήμερα, όμως, βυθίζεται σε μια κρίση που τον κάνει ακόμα πιο επιθετικό, ακόμα πιο αρπακτικό ακόμα πιο καταστροφικό. Κοινωνίες στραγγαλίζονται για να στηριχτούν οι τραπεζίτες. Λαοί καταδικάζονται σε μια λιτότητα χωρίς τέλος, από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των χρηματαγορών. Η πλειοψηφία των ανθρώπων εξωθείται στην ανεργία, τη φτώχεια και την ανασφάλεια, την ώρα που ο πλούτος ξανασυγκεντρώνεται στα χέρια μιας ελάχιστης ολιγαρχίας. Η δημοκρατία απειλείται», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Η δημοκρατία, τόνισε ο κ. Τσίπρας απειλείται και αυτή, μπροστά στην ανάγκη μιας ολοκληρωτικής επιβολής του κεφαλαίου πάνω στις κοινωνίες. Και συμπλήρωσε: «Η δημοκρατία περισσεύει και ενοχλεί, όταν είναι να θεσμοθετηθεί η κοινωνική λεηλασία, και να επιβληθεί ως μόνη εναλλακτική απέναντι στην κρίση.»

Και το χειρότερο, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «η άρχουσα τάξη, μια χούφτα τραπεζιτών, ολιγαρχών του χρήματος και των πολιτικών τους συνεργατών, έχει βρει τον τρόπο να επωφελείται από την κρίση που η ίδια δημιουργεί. Και να χρησιμοποιεί την λιτότητα για να επιβάλλει ακόμα περισσότερη λιτότητα. Να επικαλείται την ανεργία για να προκαλέσει ακόμα περισσότερη ανεργία. Να κλαίει με δάκρια κροκοδείλου για την παραγωγική καταστροφή, για να καταστρέψει ακόμα περισσότερο την πραγματική οικονομία και την παραγωγή».

Στον αντίποδα των κυρίαρχων δυνάμεων που επιβάλλουν αυτή την πολιτική είπε ο κ. Τσίπρας, είναι οι λαοί που δεν έχουν καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια. «Μηνύματα αντίστασης έρχονται από παντού. Από τις απεργίες και τις διαδηλώσεις των συνδικάτων. Από τα πλήθη των αγανακτισμένων στις πλατείες. Από την αυτοοργάνωση των τοπικών κοινωνιών. Από τις κινητοποιήσεις του κινήματος «Occupy», που επεκτείνει τον αγώνα από την περιφέρεια στις μητροπόλεις. Η Ευρώπη συγκρούεται με τη λιτότητα. Ο πλανήτης συγκρούεται με τον νεοφιλελευθερισμό. Οι λαοί του κόσμου, με ξεχωριστό παράδειγμα αυτών των ημερών την μεγάλη κοινωνική εξέγερση στην Τουρκία, συγκρούονται με τον αυταρχισμό και την κοινωνική αδικία», τόνισε.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αμέριστη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, «στην πλατιά αυτή και δημοκρατική διαδικασία, καθώς και στο περιεχόμενο του Μανιφέστου των Λαών για μια δημοκρατική, οικολογική και φεμινιστική Ευρώπη».

Related posts