Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
19 Σεπ 2021
Πολιτική

Τσίπρας: Κάναμε υποχωρήσεις αλλά έχουμε και κόκκινες γραμμές

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία μίας επίπονης και δύσκολης διαπραγμάτευσης ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν θα υποκύψει σε παράλογες απαιτήσεις στο θυέμα του ΦΠΑ, στο ασφαλιστικό, στο εργασιακό.

Η διαπραγμάτευση δεν διεξάγεται σε συνθήκες κανονικότητας αφού από τον Αύγουστο του 2014 έχει διακοπεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Είναι μία απαράδεκτη κατάσταση που δεν τιμά τους εταίρους είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι ” Κάποιοι νομίζουν ότι έτσι θα πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση. Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι αν αυτή είναι η τακτική τους δεν θα είναι αποτελεσματική. Η κυβέρνηση παρά τις πιέσεις και την ομοβροντία των ΜΜΕ που πολλές φορές αποτελούν την φωνή των δανειστών έχει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Στηρίζει τις προσπάθειές μας ο ελληνικός λαός, γιατί διαπιστώνει ότι για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνιια .στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης υπάρχουν δύο πλευρές και όχι μία.

Δεν θα υποχωρήσουμε σε παράλογες απαιτήσεις στο θέμα του ΦΠΑ, στο ασφαλιστικό, στο εργασιακό.  Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ επιμένουν σε ακρότητες γιατί δεν δέχονται την αποτυχία του προγράμματός τους. Η ελληνική οικονομία το τελευταίο που χρειάζεται είναι μέτρα ύφεσης.

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους ευρωπαίους εταίρους λέγοντας ότι διακυβεύεται το σχέδιο της ευρωπαικής ενοποίησης. Κάποιοι υπονομέυουν με σχέδιο την διαπραγματευτική προσπάθεια και εξωθούν σε ρήξη ανέφερε ο κ. Τσίπρα και πρόσθεσε φωτογραφίζοντας τον κ. Σόιμπλε “κάθε φορά που πλησιάζουμε σε συμφωνία, διακινούν σενάρια, στην αρχή με διαρροές και μετά με δηλώσεις”.

“Θέλω να τους στείλω καθαρό μήνυμα: αν μπορούν ας βοηθήσουν αν δεν μπορούν ας σιωπήσουν” είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “εμείς κάναμε βήματα προσέγγισης αλλά δεν θα παραβούμε τις κόκκινες γραμμές μας, όχι από λόγους ιδεολογικής εμμονής”. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι με την επιμονή της στις κόκκινες γραμμές έχει πετύχει η κυβέρνηση ήδη να αλλάξει το πλαίσιο της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμαρά. Καρ αρχήν στα πρωτογενή πλεονάσματα που ήταν η αριθμητική αποτύπωση της πολιτικής της λιτότητας. Αυτά τα πλεονάσματα είναι καταστροφικά για την οικονομία και την κοινωνία. Σήμερα συζητάμε για χαμηλά πλεονάσματα για το 2015 και 16 και υψηλότερα για τα επόμενα χρόνια εφόσον η οιονομία θα αναπτύσσεται. Αφήνουμε πίσω την λογική της λιτότητας ενώ γίνεται παράλληλα αποδεκτό ότι χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους.

Δεν συζητάμε την περαιτέρω αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας αλλά είμαστε έτοιμοι να επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την διαιτήσια. Επίσης δεν αποδεχόμαστε την περικοπή συντάξεων που είχε αποδεχθεί η προηγούμενη κυβέρνηση με το mail Χαρδούβελη. Δεν θα γίνει η αντιμετώπιση του συνταξιοδοτικού με όρους περικοπών αλλά θα υπάρξουν αναλογιστικές μελέτες και αναδιανόμη. Η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος συναρτάται με την μείωση της ανεργίας και την καταπολέμιση της μαύρης εργασίας. Για το έγκλημα της καταστροφής των ταμείων με το PSI κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν και θα λογοδοτήσουν.

Μιλώντας για το θέμα του χρέους ο κ. Τσίπρας είπε ότι η παραδοχή περί αναδιάρθρωσής του γίνεται «εξ αντικειμένου» υποστηρίζοντας, παράλληλα, ότι «έχουμε καταφέρει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν συζητάμε την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, αλλα είμαστε έτοιμοι να επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Δεν αποδεχόμαστε την περικοπή συντάξεων, που αποτελούσαν δεσμεύσεις τις προηγούμενες κυβερνήσεις».
Περιγράφοντας τη συμφωνία είπε ότι «για να είναι αμοιβαίος συμβιβασμός πρέπει να περιλαμβάνει χαμηλά πρωτογενή πλεόνασματα για τα πρώτα χρόνια, πρέπει να περιλαμβάνει έσοδα από μεταφορά βαρών στον πλούτο και όχι νέες περικοπές σε μισθούς-συντάξεις, πρέπει να περιλαμβάνει αναδιάρθωση του χρέους, πρέπει να περιλαμβάνει γενναίο επενδυτικό πακέτο χρηματοδότησης».

protothema.gr

Related posts