Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
15 Απρ 2021
SLIDER

Τσικνοπέμπτη: Πως προέκυψε το έθιμο με το ψήσιμο κρέατος

Μία διαφορετική Τσικνοπέμπτη θα γιορτάσουν φέτος οι Έλληνες, αφού λόγω της πανδημίας δεν θα φάνε έξω στην γεμάτη ταβέρνα, ούτε θα συνωστιστούν. Τα νέα μέτρα μάλιστα που τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα, σύμφωνα με τα οποία υπάρχει πλέον και χιλιομετρική απαγόρευση στις αποστάσεις, μας απαγορεύουν να μεταβούμε σε κάποιο συγγενικό ή φιλικό σπίτι.

Ας μην “πέφτουμε” όμως, ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε τα μπαλκόνια και τις ταράτσες μας για να ψήσουμε και να τιμήσουμε την “ημέρα του κρέατος”. Πάμε να δούμε γιατί η μέρα αυτή γιορτάζεται σήμερα και πώς προέκυψε το έθιμο του ψησίματος κρέατος.

 

Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης

Η Τσικνοπέμπτη γιορτάζεται 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα, την Πέμπτη της 2ης εβδομάδας της Αποκριάς, γνωστή και ως Κρεατινή. Εικάζεται ότι το έθιμο προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».

Το όνομά της προέρχεται από τις λέξεις «τσίκνα», η μυρωδιά δηλαδή του καμένου ψημένου κρέατος και την ημέρα Πέμπτη. Λέγεται, ότι επιλέχτηκε η Πέμπτη ως ημέρα κρεατοφαγίας, καθώς παραδοσιακά οι ημέρες νηστείας των Ελληνορθόδοξων είναι η Τετάρτη και η Παρασκευή.

Την Τσικνοπέμπτη ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα.

Related posts