Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
28 Σεπ 2022
Πολιτισμός

Τρεις φορείς ένωσαν τις δυνάμεις τους για να προβάλουν  στον κόσμο, τον ελληνικό πολιτισμό

Gold Βραβείο στα Tourism Awards 2019 για την καινοτόμo συνεργασία μεταξύ του Μουσείου Μπενάκη του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και της Costa Navarino

  Με την πρώτη θέση στην κατηγορία «Strategy & Innovation / Τουρισμός και Πολιτισμός» των Tourism Awards 2019, επιβραβεύθηκε η τριετής καινοτόμος συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη, του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και της Costa Navarino, για τη διεθνή προβολή του ελληνικού πολιτισμού.

Οι τρεις φορείς ένωσαν τις δυνάμεις τους την τριετία 2016-2018, για να προβάλουν σε επισκέπτες από όλο τον κόσμο, τον ελληνικό πολιτισμό και το πλούσιο έργο του Μουσείου Μπενάκη. Αυτή η στρατηγική συνεργασία οδήγησε στη γνωριμία του ταξιδιωτικού κοινού με την ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία και ενίσχυσε την πρόσβαση στις πολιτιστικές αξίες. Το πολιτιστικό κεφάλαιο του Μουσείου αξιοποιήθηκε μέσα από τη διοργάνωση παράλληλων εκθέσεων και δράσεων, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, στο αεροδρόμιο της Αθήνας και στην Costa Navarino.

Το 2016, με αφορμή το έτος Ολυμπιακών Αγώνων και τα 120 χρόνια από τους πρώτους σύγχρονους Αγώνες, παρουσιάστηκε η ψηφιακή έκθεση «Ολυμπιακοί Αγώνες 1896: Οι ιστορικές φωτογραφίες του Άλμπερτ Μάγιερ από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, με το βλέμμα της Εύας Νάθενα». Η εικαστικός Εύα Νάθενα, μαζί με τον visual artist Άγγελο Παπαδόπουλο και τον μουσικό Γιώργο Πούλιο, μάς ταξίδεψαν στην Αθήνα του 1896, ζωντανεύοντας με ήχο και κίνηση ιστορικές λήψεις του επίσημου φωτογράφου των Αγώνων από ένα σπάνιο λεύκωμα που φυλάσσεται στο ΜΜ. Στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδηλώσεις και δημοσιογραφικές αποστολές για ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ.

Η συνεργασία συνεχίστηκε το 2017 με την ομαδική έκθεση «Ταξίδι στη μαγεία της ελληνικής φορεσιάς: Σύγχρονες δημιουργίες ζωντανεύουν τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη», που έφερε κοντά δεκαπέντε παγκοσμίου φήμης εικαστικούς καλλιτέχνες και σχεδιαστές μόδας, που αναδεικνύουν ελληνικά στοιχεία στο έργο τους, συμπεριλαμβανομένου του Jean Paul Gaultier. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης είχε ο σκηνογράφος-ενδυματολόγος Παύλος Θανόπουλος, ο οποίος ζωντάνεψε τις γυναικείες μορφές των χαρακτικών και τις λεπτομέρειες από τα ελληνικά τοπία της συλλογής Ι.Δ. Κοιλαλού του Μουσείου Μπενάκη, μέσα από ένα εντυπωσιακό τρισδιάστατο σκηνικό. Με αφορμή την έκθεση, διοργανώθηκε στον ΔΑΑ εκπαιδευτική δράση σε συνεργασία με την Κλωστοϋφαντουργία ΜΕΝΤΗΣ καθώς επίσης και ένα πολιτιστικό τριήμερο στην Costa Navarino, με προβολές, παρουσιάσεις, ομιλίες και συζητήσεις με δημιουργούς, εστιάζοντας στην παραδοσιακή δεξιοτεχνία και τη διαχρονικότητα της ελληνικής φορεσιάς στη μόδα και την αισθητική.

To 2018, με έναυσμα την ανακήρυξη της Αθήνας από την UNESCO ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου, οργανώθηκε η έκθεση «Ζωγραφιές ανάμεσα στις σελίδες. Εικονογραφήσεις του Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα  από τις Συλλογές του Μουσείου Μπενάκη», παρουσιάζοντας πρωτότυπο υλικό από την Πινακοθήκη Γκίκα του Μουσείου, ενώ διοργανώθηκαν ειδικές ξεναγήσεις, για να δώσουν την ευκαιρία σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες από όλο τον κόσμο, να γνωρίσουν το έργο του σπουδαίου καλλιτέχνη. Την επιστημονική επιμέλεια είχαν οι επιμελητές του Μουσείου Μπενάκη Ιωάννα Μωραΐτη και Κωνσταντίνος Παπαχρίστου και ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός της έκθεσης έγινε από την Ναταλία Μπούρα, υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής.

Στο σύνολό της, πρόκειται για μια μοναδική συνέργεια η οποία απέδειξε ότι, καθώς ο πολιτιστικός τουρισμός εξελίσσεται σε ένα βασικό πόλο της τουριστικής ανάπτυξης, τα μουσεία μπορούν να παίξουν ξεχωριστό ρόλο στις σύγχρονες κοινωνίες.

Η επιβράβευση στα Tourism Awards, που αναδεικνύουν τις καλύτερες πρακτικές στο χώρο του ελληνικού τουρισμού, δίνει περαιτέρω ώθηση  στα επόμενα βήματα αυτής της πρωτοπόρου συνεργασίας αλλά και το δρόμο για αντίστοιχες πρωτοβουλίες που συνδέουν διαφορετικούς τομείς της χώρας μας, με στόχο την εξωστρέφεια και την ανάδειξη του πολιτισμού μας.

Λίγα λόγια για τους συντελεστές:

Μουσείο Μπενάκη

Το Μουσείο Μπενάκη είναι ένα από τους πιο μεγάλους και καινοτόμους μουσειακούς οργανισμούς στην Ευρώπη. Πολιτισμοί από όλες τις γωνιές του κόσμου διαλέγονται με τον ελληνικό πολιτισμό και τη σύγχρονη τέχνη σε ένα δίκτυο κτηρίων στην Αθήνα αλλά και πέρα από αυτήν. Ιδρύθηκε από τον Αντώνη Μπενάκη και δωρίθηκε στο ελληνικό κράτος το 1930. Σήμερα χαρακτηρίζεται από τη δορυφορική του δομή, με έξι μουσειακά και πέντε αρχειακά παραρτήματα, μία σημαντική βιβλιοθήκη και πάνω από 500.000 αντικείμενα που καλύπτουν όλες τις περιόδους του ελληνικού πολιτισμού (από την προϊστορική περίοδο έως τη σύγχρονη εποχή) και περιλαμβάνουν έργα ευρωπαϊκής, ισλαμικής, προκολομβιανής, αφρικανικής, και κινεζικής τέχνης.  Οργανώνοντας τουλάχιστον 20 περιοδικές εκθέσεις και πάνω από 600 εκδηλώσεις κάθε χρόνο, το Μουσείο υποδέχεται περισσότερους από 300.000 επισκέπτες τον χρόνο και τους προσφέρει ένα ευρύτατο φάσμα θεματικών και δραστηριοτήτων, συνδυάζοντας την εκπαίδευση με τη δημιουργία πολιτιστικών εμπειριών. Αναγνωρισμένο διεθνώς, το Μουσείο έχει αναπτύξει συνεργασίες με τα σημαντικότερα μουσεία και τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια, όπως το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, τη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών του Λονδίνου, το Μουσείο Powerhouse του Σύδνεϋ, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πανεπιστήμιο του Princeton. Οι συλλογές του παρουσιάζονται στο διαδικτυακό του τόπο και σε ψηφιακές πλατφόρμες όπως το Europeana και το Google Art Project, μεταξύ άλλων.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.benaki.gr και στις σελίδες του @TheBenakiMuseum στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest.

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος»

O Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ‘’Ελευθέριος Βενιζέλος’’ είναι η αεροπορική πύλη της πρωτεύουσας της Ελλάδας από το Μάρτιο του 2001, με έμφαση στην άριστη λειτουργία και εξυπηρέτηση, στην ασφάλεια και τη φιλικότητα προς τους επιβάτες και τους επισκέπτες. Έχοντας εξυπηρετήσει στα 18 χρόνια λειτουργίας του, περισσότερους από 290 εκ. επιβάτες και 3,5 εκ. πτήσεις, το αεροδρόμιο της Αθήνας δημιουργεί σημαντικά οφέλη για τον τουρισμό, την εθνική οικονομία και για την Αθήνα.

Όμως ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών αποτελεί κάτι περισσότερο από ένα κέντρο διακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων. Είναι σημείο συνάντησης ανθρώπων, λαών και πολιτισμών, η πρώτη και τελευταία εντύπωση της Ελλάδας και του πολιτισμού της για εκατομμύρια επιβάτες ετησίως. Εκτός από τις μόνιμες εκθέσεις που βρίσκει πάντοτε ο επισκέπτης στο αεροδρόμιο  -«Έκθεση Αρχαιολογικών Ευρημάτων», «Ελευθέριος Βενιζέλος» και «Μουσείο της Ακρόπολης»- ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών έχει παρουσιάσει στους χώρους του περισσότερες από 80 εκθέσεις και πολλαπλές πολιτιστικές δραστηριότητες. Μέσα από το πλήθος των πολιτιστικών συνεργασιών και εικαστικών ενεργειών, αναδεικνύεται ο ρόλος του αεροδρομίου ως βασικού κυττάρου τη πόλης μας και ως αναπόσπαστου μέρους της ελληνικής κοινωνίας.

Costa Navarino

H Costa Navarino είναι ο διεθνής, τουριστικός προορισμός υψηλών προδιαγραφών στην Ελλάδα. Βρίσκεται στη Μεσσηνία, σε ένα από τα πιο μαγευτικά παραθαλάσσια τοπία της Μεσογείου, με 4.500 χρόνια ιστορίας. Στην καρδιά της φιλοσοφίας της Costa Navarino είναι ο σεβασμός για το περιβάλλον, τις παραδόσεις και την τοπική κοινωνία. Στο Navarino Dunes, την πρώτη περιοχή, βρίσκονται δύο ξενοδοχεία 5 αστέρων, The Romanos, a Luxury Collection Resort και The Westin Resort Costa Navarino, οι ιδιωτικές κατοικίες Navarino Residences και η συλλογή διαμερισμάτων The Residences at The Westin Resort Costa Navarino, το πρώτο signature γήπεδο γκολφ στην Ελλάδα The Dunes Course, το Anazoe Spa, το συνεδριακό κέντρο House of Events, ειδικά σχεδιασμένοι χώροι για παιδιά, καθώς και ένα ευρύ φάσμα χώρων γαστρονομίας, αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Στο Navarino Bay, τη δεύτερη περιοχή, βρίσκεται το signature γήπεδο γκολφ The Bay Course. Στην περιοχή Navarino Hills δημιουργούνται δύο νέα signature γήπεδα γκολφ.

www.costanavarino.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related posts