Subscribe Now
Trending News
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
18 Ιούλ 2024
Auto-Moto

Το Jeep Renegade κατέκτησε την πεντάστερη διάκριση στις δοκιμές πρόσκρουσης

Σε λίγες ημέρες αποχαιρετούμε το 2014 και λέμε καλημέρα στο  2015. Θα προσπαθήσουμε να ξεχάσουμε όλα τα κακά και θα κρατησουμε όλα τα καλά. Και ένα από τα καλά που θα κρατήσουμε είναι η επιβράβευση του Jeep Renegade που απέσπασε την κορυφαία 5-άστερη διάκριση στις πρόσφατες δοκιμές πρόσκρουσης που πραγματοποίησε ο οργανισμός Euro NCAP.

Το τελευταίο μέλος στην οικογένεια της JEEP αναδείχτηκε ως ένα από τα  ασφαλέστερα μοντέλα της κατηγορίας του.Δεν χωράει αμφιβολία ότι η Jeep είχε πάντα κατά νού τις υψηλές προδιαγραφές.Όπως άλλωστε το έχουν όλες οι εταιρίες που κατασκευάζουν αυτοκίνητα. Βέβαια υπάρχει και η άλλη η παροιμία «ότι πληρώνεις παίρνεις».

Για το Renegade ο οργανισμός Euro NCAP αποφάσισε :

•             Στην προστασία των ενηλίκων το ποσοστό αξιολόγησης ανέρχεται στο 87%, στην προστασία των παιδιών στο 85%, ενώ στην προστασία των πεζών στο 65% αποσπώντας θετικότατες κριτικές σε όλα τα βασικά τεστ.

•             Στην προστασία που εξασφαλίζουν τα ηλεκτρονικά συστήματα υποβοήθησης, το ποσοστό ήταν 74% χάρη στο προαιρετικό σύστημα αυτόνομου φρεναρίσματος και στον στάνταρ περιοριστή ταχύτητας.

Από αυτό τον χρόνο, ο Euro NCAP ,έχει υιοθετήσει πολύ πιο αυστηρά κριτήρια σχετικά με την προστασία των ενηλίκων, των παιδιών και των πεζών. Γι αυτό το λόγο , το Renegade με την πεντάστερη διάκριση αποκτά μεγαλύτερο πρεστίζ.

Ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας του νέο μοντέλου της JEEP οφείλεται στην αρχιτεκτονική δόμησης «4×4 Small Wide», καθώς και στα στάνταρτ ή προαιρετικά  συστήματα  ασφαλείας συμπεριλαμβανομένων των 6 αερόσακων από την βασική έκδοση.

Το  νέο Jeep Renegade είναι το μοντέλο που ξεχωρίζει από τον πρόσφατο κύκλο αξιολόγησης του Euro NCAP, με την 5-άστερη διάκριση να επισφραγίζεται από την συνολική υψηλή βαθμολογία 80/100.

Η επιτυχία της δόμησης «4×4 Small Wide» είναι το αποτέλεσμα εξέλιξης και κατασκευής, μετά από χιλιάδες ώρες εικονικών προσομοιώσεων. Το RENEGADE είναι το πρώτο μοντέλο του ομίλου FCA που χρησιμοποιεί αυτή την συμπαγή δόμηση, με νέα υλικά υψηλής αντοχής ώστε να εξασφαλιστούν τα απαιτούμενα επίπεδα ακαμψίας του πλαισίου για μέγιστη προστασία για τους επιβάτες. Οι τρείς ζώνες παραμόρφωσης στο μπροστινό τμήμα εγγυούνται την απορρόφηση της σφοδρότητας μετά από σύγκρουση, ενώ παράλληλα ο κλωβός των επιβατών παραμένει άθικτος παρέχοντας απόλυτη ασφάλεια για όσους βρίσκονται στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Το αποτέλεσμα των εικονικών προσομοιώσεων δοκιμάστηκε σε πραγματικές συνθήκες στο εργοστάσιο SATA, στο Melfi, πραγματοποιώντας 300 τεστ πάνω σε εξαρτήματα και υποσυστήματα, περισσότερες από 100 προσομοιώσεις πρόσκρουσης και περισσότερες από 100 δοκιμές πρόσκρουσης διαφόρων τύπων (μετωπική, ανατροπής, οπίσθιας σύγκρουσης, με πεζούς κ.α.), σε διαφορετικές ταχύτητες και με διαφορετικά φυσικά χαρακτηριστικά επιβατών.

Για βέλτιστη προστασία, το νέο JEEP RENEGADE διατίθεται με στάνταρ 6 αερόσακους (μετωπικούς και πλαϊνούς για τους εμπρός επιβάτες, τύπου κουρτίνας για όλους), με ESC (ηλεκτρονικό σύστημα ευστάθειας ή electronic stability control) και ERM (ηλεκτρονικό σύστημα αποτροπής ανατροπής ή electronic anti-rollover system). Ο εξοπλισμός ασφαλείας, ανάλογα με την αγορά και την έκδοση εξοπλισμού, συμπεριλαμβάνει στάνταρ ή προαιρετικά, ακόμη περισσότερα συστήματα, όπως είναι ο έλεγχος τυφλής γωνίας (Blind-Spot Monitoring), η ανίχνευση διέλευσης στο πίσω μέρος (Rear Cross Path Detection), το ενεργό cruise control (διαθέσιμο από το 2015) και η κάμερα οπισθοπορείας ParkView με δυναμικό πλέγμα υπόδειξης θέσης.

Ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα που συναντάμε στο νέο JEEP RENEGADE, είναι το σύστημα προειδοποίησης και αποφυγής πρόσθιας σύγκρουσης (Forward Collision Warning-Plus), το οποίο αποτελεί πρωτιά στην κατηγορία, βάσει της αξιόπιστης και ακριβέστατης λειτουργίας του. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιεί ραντάρ και κάμερες ως αισθητήρια όργανα τα οποία ανιχνεύουν την απόσταση από ένα προπορευόμενο όχημα ή κάποιο αντικείμενο μπροστά από το αυτοκίνητο. Όταν χρειαστεί, το σύστημα προειδοποιεί ή υποβοηθά τον οδηγό να αποφύγει την σύγκρουση ή να μειώσει τις συνέπειες, όταν αυτή είναι αναπόφευκτη.

Επίσης, το JEEP RENEGADE μπορεί να εξοπλιστεί με το σύστημα προειδοποίησης ακούσιας αλλαγής λωρίδας κυκλοφορίας (Lane Sense Departure Warning-Plus) και το σύστημα ανίχνευσης τυφλού σημείου (Blind-spot Monitoring). Το πρώτο σύστημα χρησιμοποιεί μία οπτική κάμερα που σκανάρει το οδόστρωμα και την σχετική διαγράμμιση. Στην περίπτωση που ο οδηγός θελήσει να αλλάξει κατεύθυνση, από την μία λωρίδα κυκλοφορίας στην άλλη και δίχως να έχει ενεργοποιήσει τα φώτα προειδοποίησης (φλας), το σύστημα τον ειδοποιεί με οπτικό σήμα που συνδυάζεται με μία απτή τάση από το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο σύστημα διεύθυνσης (electric power steering ή EPS). Αν ο οδηγός δεν αντιδράσει, το σύστημα προχωρά σε δεύτερη οπτική προειδοποίηση. Από την άλλη, το σύστημα «Blind-spot Monitoring» χρησιμοποιεί ένα ραντάρ χαμηλής ισχύος για να προειδοποιεί τον οδηγό για τυχόν οχήματα στα τυφλά σημεία, στην περίπτωση αλλαγής λωρίδας κυκλοφορίας. Η παρουσία των άλλων οχημάτων επισημαίνεται με σχετική φωτεινή ένδειξη στους εξωτερικούς καθρέπτες και συνδυάζεται με ηχητική επισήμανση επιλεγμένη από τον οδηγό.