Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
11 Ιούλ 2020
Κόσμος

Το tweet του Πιστόριους

Μέσω του λογαριασμού του αδερφού του στο twitter ο’Οσκαρ Πιστόριους, ευχαρίστησε όσους “προσεύχονται γι’ αυτόν προσωπικά, αλλά και για την οικογένειά του, καθώς και την οικογένεια της Στέενκαμπ.

 

Την Παρασκευή αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Νοτιοαφρικανός παραολυμπιονίκης Οσκαρ Πιστόριους εν αναμονή της δίκης του για τον φόνο της συντρόφου του Ρέεβα Στέενκαμπ, τα ξημερώματα της 14ης Φεβρουαρίου. Ο δικαστής Ντέσμοντ Νάιρ είπε ότι στην απόφασή του βάρυνε η ανάγνωση του υπομνήματος που υπέβαλε ο Πιστόριους, στο οποίο περιέγραφε τη δική του εκδοχή των γεγονότων.

 

Ο δρομέας είπε ότι πυροβόλησε τη φίλη του θεωρώντας ότι επρόκειτο για εισβολέα, ενώ η εισαγγελία υποστήριξε ότι ο Πιστόριους δολοφόνησε την 29χρονη εκ προμελέτης, ύστερα από ζωηρή αντιδικία μεταξύ τους.

 

Ο δικαστής αποφάσισε ότι δεν είναι απαραίτητη η προφυλάκιση, κρίνοντας ότι ο Πιστόριους δεν είναι ύποπτος φυγής, καθώς έχει ζήσει όλη του τη ζωή στη Νότια Αφρική και έχει σημαντικά οικονομικά συμφέροντα στη χώρα. Επίσης, έκρινε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να εκφοβίσει ο Πιστόριους τους μάρτυρες ούτε και να διαπράξει βίαιες πράξεις.

 

Η  απόφαση δεν αφορούσε το αν ο Πιστόριους διέπραξε ή όχι φόνο εκ προμελέτης, παρά μόνο το αν υπάρχουν επαρκή στοιχεία προκειμένου να παραπεμφθεί σε δίκη με την κατηγορία αυτή. Ο δικαστής είπε ότι οι κατηγορούμενοι για φόνο είθισται να προφυλακίζονται, αλλά σε «εξαιρετικές περιπτώσεις» αφήνονται ελεύθεροι με εγγύηση.

 

Το ζεύγος Πιστόριους – Στέενκαμπ ήταν πολύ διάσημο στη Νότια Αφρική και το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης για την υπόθεση είναι μεγάλο. Αντιμέτωπος με το πλήθος των φωτογράφων και των δημοσιογράφων στην αίθουσα, ο δικαστής Νάιρ είπε ότι ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζεται «σαν κάποιο είδος που δεν έχει εμφανιστεί ποτέ στο πρόσωπο της Γης». Ο δικαστής απαγόρευσε την κινηματογράφηση της διαδικασίας, τονίζοντας ότι η τηλεόραση συχνά διαστρεβλώνει τα τεκταινόμενα στις δικαστικές αίθουσες, ιδίως μέσω της διαδικασίας του μοντάζ.

 

Η εγγύηση που καλείται να καταβάλει ο Πιστόριους είναι 1 εκατομμύριο ραντ (85.470 ευρώ), τις 100.000 σε μετρητά και τις 900.000 σε εγγυητικές επιστολές. Επίσης οφείλει να παραδώσει όλα τα πυροβόλα όπλα που διαθέτει, καθώς και το διαβατήριό του, να αποφεύγει να επισκέπτεται το σπίτι του στην Πραιτώρια, να αποφύγει κάθε επαφή με τους μάρτυρες και να παρουσιάζεται στο αστυνομικό τμήμα κάθε Δευτέρα και Παρασκευή.

 

Η επόμενη εμφάνιση του Πιστόριους ενώπιον του δικαστηρίου είναι στις 4 Ιουνίου, αν και δεν είναι σαφές πότε θα αρχίσει η δίκη. Ο προπονητής του είχε διατυπώσει την ελπίδα να αφεθεί ελεύθερος ο 26χρονος με εγγύηση, προκειμένου να αρχίσει ξανά τις προπονήσεις. Η διασημότητα του Πιστόριους ήταν ένα επιχείρημα των συνηγόρων του προκειμένου να πείσουν το δικαστήριο ότι ο γνωστός αθλητής δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. «Δεν μπορεί να πάει πουθενά απαρατήρητος», είπε ο συνήγορος υπεράσπισης.

 

Ο Πιστόριους, ο οποίος γεννήθηκε χωρίς αστραγάλους, ήταν ο πρώτος παραολυμπιονίκης στον οποίον επετράπη η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες, πλάι σε αρτιμελείς αθλητές. Λόγω των ειδικών λαμών τις οποίες χρησιμοποιεί για να τρέχει, είναι γνωστός με το ψευδώνυμο «Blade Runner».

 

Η σχέση της νεαρής γυναίκας με τον παραολυμπιονίκη δεν ήταν μακρόχρονη, αφού η σχέση τους δημιουργήθηκε μέσα στον Νοέμβριο του 2012. Δύο, μόλις, ημέρες μετά το φονικό συμβάν η Ρέεβα υπήρξε το κεντρικό πρόσωπο σε γνωστή νοτιοαφρικανική τηλεοπτική εκπομπή με κοινωνική θεματολογία και συμμετοχές του κοινού.

Related posts