Το “Θερινό Πρόγραμμα” της πρωτοβουλίας της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Αθήνα στον τομέα του Πολιτισμού «Tempo Forte Italia-Ελλάδα 2019» ( δείτε την ιστοσελίδα ambatene.esteri.it) προτείνει μια σειρά διαφορετικών ποιοτικών εκδηλώσεων που κινούνται από τον χορό ως το θέατρο, από την διδακτική και τις εικαστικές τέχνες ως τον κινηματογράφο και τις εκδοτικές δραστηριότητες, με την φιλοδοξία να ικανοποιήσει τις διαφορετικές προσδοκίες ενός ποικίλου κοινού (συμπεριλαμβανομένων των παιδιών).
Έχοντας ως σταθερό στόχο την ενθάρρυνση των ανταλλαγών μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδα, βασιζόμαστε στην φυσική προδιάθεση των αμοιβαίων επαφών και δημιουργούμε έναν απευθείας διάλογο μεταξύ όσων παράγουν και όσων απολαμβάνουν τον Πολιτισμό. Ο πλούτος του Θερινού Προγράμματός μας οφείλεται στην σημαντική συνεργασία αφενός με το Υπουργείο Πολιτιστικών Αγαθών και Δραστηριοτήτων της Ιταλίας – Γενική Διεύθυνση Θεάματος, αλλά και με το Φεστιβάλ της Ραβέννα, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου αλλά και πολλούς και σημαντικούς άλλους θεσμούς. Πολιτισμός, Οι Ανταλλαγές, ο Διάλογος και η Πρωτοπορία αποτελούν συνεπώς λέξεις κλειδιά του Θερινού Προγράμματος Tempo Forte Italia-Ελλάδα 2019.
Η ιταλική πρεσβεία στην Αθήνα επισημαίνει:
Δικαίως μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η φετινή διοργάνωση του σπουδαίου Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου «μιλάει ιταλικά» χάρη στην παρουσία πολλών καλλιτεχνών και παραγωγών που έρχονται φέτος από την Ιταλία.
Μετά τον Οιδίποδα του Robert Wilson που παρουσιάστηκε στην Επίδαυρο στις 21 και 22 Ιουνίου (μια παράσταση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Σχολή του Teatro Stabile di Napoli, πάνω σε ένα σχέδιο Change Performing Arts σε παραγγελία και συμπαραγωγή των Conversazioni /Teatro Olimpico Di Vicenza, του Teatro Stabile Di Napoli και του Teatro Nazionale, την σκυτάλη παίρνουν τα masterclass των ιταλών Andrea De Rosa και Gabriele Vacis (2-16 Ιουλίου) στο πλαίσιο του Λυκείου Επιδαύρου, του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Αρχαίου Δράματος. Ο σκηνοθέτης Andrea De Rosa εξερευνά τον ρόλο του “αγγελιαφόρου” ενώ με τον Gabriele Vacis οι σπουδαστές θα εξασκηθούν στην μέθοδο υποκριτικής SCHIERA που ο ίδιος ανέπτυξε.
Ο διάσημος ιταλός σκηνοθέτης Romeo Castellucci επέστρεψε και πάλι στην Αθήνα όπου παρουσιάσε το έργο του “Vita Nuova” (6-9 Ιουλίου).
Στις 9 Ιουλίου υπήρξε και μια άλλη εκδήλωση η συναυλία των Δρόμων της Φιλίας (“Le Vie dell’Amicizia”) που διεύθυνε στο μαγικό χώρο του Ηρωδείου ο διεθνώς αναγνωρισμένος ως «μαέστρος των μαέστρων» Ρικάρντο Μούτι.
Μετά την ελληνική πρωτεύουσα η συναυλία θα επαναληφθεί και στην Ραβέννα στις 11 Ιουλίου, πάντοτε υπό την διεύθυνσή του μαέστρου Μούτι, ενώνοντας τους λαούς μέσω της μουσικής της τέχνης και του πολιτισμού.
Το θέατρο όμως δεν είναι ένας κόσμος που απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες. Για να το αποδείξει, η Chiara Guidi ανεβάζει την παράσταση, για παιδιά από 7 ετών, «Η γη των γεωσκώληκων» βασισμένη στο έργο Άλκηστις του Ευριπίδη» στο «Θερινό Μαντείο» της αρχαίας Δωδώνης στις 9 και 10 Ιουλίου.
Στις 15 Ιουλίου μην χάσετε την πλωτή σκηνή που φιλοξενεί την performance “Blu” και “Arlecchin dell’onda” στο Λιμάνι της Αρχαίας Επιδαύρου, στο πλαίσιο του σχεδίου θεατρικής πλοήγησης με τα πανιά του Teatridimare.
Το θερινό πρόγραμμα της Ιταλικής Πρεσβείας έχει χώρο και για τον χορό: το Εθνικό Ίδρυμα Fondazione Nazionale della Danza / Aterballetto παρουσιάζει στις 10 Ιουλίου στην Πειραιώς 260 H, δύο από τις πιο πετυχημένες χορογραφίες του ρεπερτορίου του: Wolf του Hofesh Shechter και BLISS του Johan Inger. Στη συνέχεια η ομάδα του Aterballetto θα παρουσιάσει στις 11 Ιουλίου, στην Αρχαία Αγορά, ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα χορού και φωτογραφίας site specific για αστικούς, φυσικούς και ιστορικούς χώρους: έξι νεαροί χορογράφοι και έξι χορευτές στήνουν micro-performance που θα απαθανατιστούν από το φακό του γνωστού φωτογράφου Κώστα Ορδόλη, για να εκτεθούν στην συνέχεια από τις 15 Ιουλίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Διαβαίνοντας ακόμη μια φορά την νοητή γέφυρα που συνδέει την Ραβέννα και την Ελλάδα, και για να μην λησμονήσουμε την βυζαντινή κληρονομιά που ενώνει τις δυο χώρες μας, εγκαινιάζουμε στη Θεσσαλονίκη, στην Ροτόντα στις 11 Ιουλίου την έκθεση «Αυθεντικά και Αντίγραφα από τη Θεσσαλονίκη και τη Ραβέννα ”, που διοργανώνεται από την Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Δήμο της Ραβέννα. Το Σεπτέμβριο από τις 7 ως τις 28, θα είναι η σειρά της Ελλάδας να ταξιδέψει στην Ιταλία, όπου η ελληνίδα ζωγράφος Μαρία Κομπατσιάρη, θα παρουσιάσει στην Ραβέννα την προσωπική της έκθεση “ANALECTA/ΑΝΑΛΕΚΤΑ”.
Από τις 20 Ιουλίου η καλλιτέχνης Βένια Δηματρακοπούλου παρουσιάζει στην Σύρο την έκθεσή της «Αρχέγονο Μέλλον», μια σύνοψη της πετυχημένης τριλογίας που παρουσίασε στην Ιταλία.
Οι εξαιρετικές αποτυπώσεις των ψηφιδωτών δαπέδων διαφόρων μνημείων της Κω, που φιλοτεχνήθηκαν με την τεχνική της ακουαρέλας από τον Hermes Balducci, θα κοσμούν το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο από τις 26 Ιουλίου. Η έκθεση που θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό ως τις 30 Απριλίου του 2020, πραγματοποιείται από την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών (ΙΑΣΑ) σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.
Βέβαια από το «Θερινό Πρόγραμμά» δεν μπορεί να λείπει ο θερινός κινηματογράφος, με την προβολή 3 μεγάλων κλασσικών ιταλικών έργων στο πλαίσιο του κινηματογραφικού Aφιερώματος “Sotto le Stelle≫ σε συνεργασία με το ≪Athens Open Air film Festival≫. Μετά το AMARCORD του Federico Fellini που προβλήθηκε στις 5 Ιουνίου, σειρά έχει στις 24 Ιουλίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων το BLOW-UP του Michelangelo Antonioni και στις 23 Αυγούστου, στο Νομισματικό Μουσείο, ο Φανφαρόνος (IL SORPASSO) του Dino Risi.
Μια αναφορά αξίζει και στο 5ο Περιοδεύον αφιέρωμα στον Ιταλικό Κινηματογράφο που με τον τίτλο “Aroma d’Italia” συνεχίζει το ταξίδι του σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ιταλικών Ταινιών Μικρού Μήκους που ξεκινά από την Λέρο στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Σινεμά υπό το σεληνόφως», αλλά και σε διάφορα άλλα ραντεβού με την 7η τέχνη.
Από την ιταλική πρεσβεία επισημαίνεται ακόμη:
Προσπαθήσαμε παραπάνω να κάνουμε μια αναφορά στις σημαντικότερες δράσεις του «Cartellone d’Estate», του Θερινού Προγράμματος του Tempo Forte Italia-Eλλάδα 2019, που έχει ακόμη πολλές προτάσεις στον χώρο του θεάτρου (όπως οι Δαναϊδες του Ανδρέα Κάλβου από την Νατάσσα Τριανταφύλλη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδάυρου), της μουσικής (με την 5η έκδοση της Ελληνικής περιοδείας της Italian Lyric Ensemble), των εκδόσεων (με την παρουσίαση της έκδοσης στα ιταλικά του “Τελευταίου Ρεμπέτικου” του Γιώργου Σκαμπαρδώνη και του βιβλίου “Idealismo e Opportunismo della Cultura Italiana 1943-1948” του Καθηγητή Alessandro Masi) αλλά και των εικαστικών τεχνών (με την συμμετοχή ιταλών καλλιτεχνών στο ATHENS PHOTO FESTIVAL και την παρουσία του Valerio Rocco Orlando στην ομαδική έκθεση “CAN ART AID IN RESOLVING CONFLICTS?”).
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διάφορες εκδηλώσεις, επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες και τα προφίλ twitter της Πρεσβείας της Ιταλίας (@ItalyinGreece) και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου στην Αθήνα. (@IICAtene).