Το Ναύπλιο που είναι και η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδος, έχει μια μεγάλη ιστορία. Με το Παλαμήδι, το κάστρο που φυλακίσθηκε ο Θόδωρος Κολοκοτρώνης, τη δολοφονία του Καποδίστρια μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα αλλά και το Μπούρτζι. Σήμα κατατεθέν του Ναυπλίου.
Το πρώτο του όνομα ήταν Castello dello Soglio. Το ενετικό κάστρο κτίστηκε πάνω στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων το 1473 από τον Ιταλό μηχανικό Γκαμπέλο, ο οποίος του έδωσε και το αρχικό του όνομα.
Αυτό το φρούριο που βρίσκεται μέσα στη θάλασσα αλλά πολύ κοντά στην πόλη του Ναυπλίου υπήρξε η πρώτη φυλακή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη πριν μεταφερθεί στο σκοτεινό μπουντρούμι του Παλαμηδίου.
Όμως υπήρξε και καταφύγιο για πολιτικούς. Κατά τις αιματηρές ελληνικές εμφύλιες εχθροπραξίες (1823 – 1833), η τότε κυβέρνηση κατέφυγε δύο φορές στο Μπούρτζι για την ασφάλειά της.
Όμως το 1865, ο βασιλιάς Γεώργιος έδωσε εντολή για τον αφοπλισμό του και χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία του εκάστοτε δήμιου, ο οποίος εκτελούσε τους θανατοποινίτες του Παλαμηδίου.
Μπούρτζι στα τουρκικά σημαίνει «Νησί-φρούριο». Κάπως έτσι το μάθαμε. Το βλέπουμε και το θαυμάζουμε αλλά εκεί ήταν κάποτε ο τόπος μαρτυρίου. Ο κόσμος τους δήμιους δεν τους συμπαθούσε. Και λογικό ήταν γιατί σκότωναν – με δικαστικές αποφάσεις- ανθρώπους που πολλές φορές ήταν αθώοι.
Για να μην έρχονται σε επαφή με τους κατοίκους του Ναυπλίου έμεναν μόνοι τους στο απομονωμένο Μπούρτζι.
Το 1930 το Μπούρτζι μετατράπηκε σε ξενοδοχείο το οποίο λειτούργησε έως το 1970. Το επισκέφθηκαν πολλές προσωπικότητες από όλη την Ευρώπη.
Τα δωμάτια ήταν στο ύψος της θάλασσας και όπως έλεγαν όσοι το επισκέφθηκαν έκαναν απίθανο ύπνο.
Όταν το Μπούρτζι λειτουργούσε ως ξενοδοχείο διοργανώνονταν κολυμβητικοί αγώνες. Οι διαγωνιζόμενοι έπεφταν από τα βράχια του Φάρου έφταναν κολυμπώντας εως το Μπούρτζι και επέστρεφαν κολυμπώντας στο Φάρο.
Σήμερα δεν μπορείς να επισκεφθείς το Μπούρτζι. Μπορείς όμως να κάνεις μια βόλτα γύρω από αυτό με μια από τις βάρκες που βρίσκονται στο παραδοσιακό λιμανάκι του Ναυπλίου.