Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
30 Ιαν 2023
Auto-Moto

Το SKODA 130 RS του Ιστορικού Ράλι Μόντε Κάρλο κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης

Ήταν συγκινητικές οι στιγμές όταν τα αγωνιστικά μιας άλλης εποχής ξεκίνησαν (χθες) το μεσημέρι της Τετάρτης κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης συμμετέχοντας στο 22ο Ιστορικό Ράλι Μόντε Κάρλο 2019 .Η τελευταία  εκκίνηση που δόθηκε για το Μόντε Κάρλο ήταν το 1975 . Φέτος  εκκίνηση πήραν  μοντέλα που άφησαν εποχή. Ανάμεσα σε αυτά ήταν οι : Citroen DS του 1967, Lancia Beta Coupe του 1976, Fiat 128 rally του 1974, Αlfa Romeo 2000 του 1972, BMW 2002tii του 1971, Skoda 130RS του 1976, Datsun 240Z του 1973, Autobianchi A112 Abarth του 1978, Lancia Fulvia Coupe του 1973, Ford Escort RS 1600 του 1972 και VW Golf GTI του 1979.

Ανάμεσα στα αυτοκίνητα που έγραψαν  ιστορία -όπως θα είδατε και παραπάνω- ήταν και ένα SKODA 130 RS. Και γι αυτό την  εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρέσβης της Τσεχίας στην Ελλάδα, κ. Γιαν Μπρόντυ.

Τα αγωνιστικά μετά την Ακρόπολη, κατευθύνθηκαν για την Πάτρα και μετά ξεκίνησαν με πλοίο για την Ανκόνα της Ιταλίας, απ’ όπου θα κατευθυνθούν προς το Μιλάνο. Εκεί, υπάρχει μια ευρύτερη ανασυγκρότηση, με άλλα  ιστορικά αυτοκίνητα που φθάνουν από άλλες χώρες της Ευρώπης και μεγαλώνουν το γκρουπ των …παλιών. Στη συνέχεια, όλα τα αυτοκίνητα θα κατευθυνθούν προς τη Γαλλία, όπου από το Σάββατο έως την Τετάρτη θα συμμετάσχουν σε 15 ειδικές διαδρομές (regularity), σε μία συνολική απόσταση 1.530 χλμ.

Η Αθήνα, μετά από «διάλειμμα» 44 ετών είναι και πάλι ανάμεσα στις πόλεις που φιλοξενούν εκκίνηση του πιο εμβληματικού ίσως ράλι στο καλεντάρι των ιστορικών αγώνων. Και η ČK Motorsport, η ομάδα από την Τσεχία στην οποία ανήκει το 130 RS, τιμώντας τη χώρα μας αλλά και την αγάπη που δείχνουν οι Έλληνες προς την Skoda , επέλεξε την Αθήνα για την εκκίνηση του αγώνα τους.

Η Ελλάδα όμως, επελέγη και για έναν ακόμα λόγο: Το πρώτο SKODA που συμμετείχε σε «κανονικό» Ράλι Μόντε Κάρλο, το μακρινό 1936, είχε ξεκινήσει πάλι από την Αθήνα! Πλήρωμα του 130 RS που συμμετέχει στον εφετινό αγώνα, οι έμπειροι σε αγώνες του είδους, Κάρελ Μαχ και Γιαν Μπλάχα, οι οποίοι συμμετέχουν στο συγκεκριμένο αγώνα για 7η φορά.

Το SKODA 130 RS των Μαχ – Μπλάχα, που ξεκίνησε από την Αθήνα έχει στις πόρτες του τον αριθμό 105. Σε σύνολο 316 συμμετοχών είναι τιμητικός ο αριθμός που του έδωσαν οι οργανωτές γιατί το υπερτεσσαρακονταετές  αυτοκίνητο ανήκει σε αυτά που αναμένονται να σημειώσουν μεγάλη προκαθορισμένη μέση ωριαία ταχύτητα.

O Απόστολος Μακρής στις εγκαταστάσεις του οποίου φιλοξενήθηκε το Skoda RS130 μαζί με τον πρέσβη της Τσεχίας Γιαν Μπρόντυ και τον διευθυντή πωλήσεων και μάρκετινγκ της Skoda στην Ελλάδα κ. Ανδρέα Χαλμπέ

Το συγκεκριμένο  αυτοκίνητο – εξαιρετικά συντηρημένο SKODA 130 RS του ’76 – έφτασε στη χώρα μας το απόγευμα της Δευτέρας. Βρήκε φιλόξενη στέγη στις εγκαταστάσεις της SKODA ΜΑΚΡΗΣ, στη Νέα Ιωνία. Ένας γρήγορος μηχανολογικός έλεγχος από τους μηχανικούς της εταιρείας, είχε περισσότερο χαρακτήρα απότισης φόρου τιμής, σε μία από τις πλέον χαρακτηριστικές σιλουέτες των αγώνων ράλι μιας άλλης εποχής, παρά ελέγχου αυτού καθαυτού, μια και το αυτοκίνητο είναι σε άψογη κατάσταση. Χθες το RS  πήρε και πάλι  εκκίνηση κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, συμμετέχοντας στο 22ο Ιστορικό Ράλι Μόντε Κάρλο 2019.


Το αγωνιστικό SKODA FABIA S2000 ανάμεσα στον πρέσβη της Τσεχίας Γιαν Μπρόντυ και τον Απόστολο Μακρή

Η Skoda έχει 118 χρόνια ιστορίας στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Θα ξέρετε ότι πρωταγωνιστεί στο παγκόσμιο πρωτάθλημα WRC ενώ στην Ελλάδα το Skoda Fabia συμμετέχει στο πρωτάθλημα Ενιαίου του ΣΟΑΑ.

Related posts