Το πρώτο θέμα αφορά τη συνάντηση των επικεφαλής των δύο ευρωπαϊκών θεσμών, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ, με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Δεν είχαν προβλέψει τρείς πολυθρόνες. Υπήρχαν μόνο δύο. Κάθισε ο Σαρλ Μισέλ και ο Ταγίπ Ερντογάν και έμεινε όρθια η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που ακολουθούσε.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σάστισε όταν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κάθισε στο μοναδικό κάθισμα που ήταν διαθέσιμο δίπλα στον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο.
Η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ και η μοναδική γυναίκα στις συνομιλίες έμεινε όρθια. Ακολούθησε ένας πανικός για τη γκάφα που έκαναν. Λίγο μετά βρέθηκε καναπές και τοποθετήθηκε κοντά στα καθίσματα των δύο ανδρών.
Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο Τσαβούσογλου, ο οποίος καθόταν στον καναπέ που ήταν απέναντι από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποστήριξε πως η διάταξη των καθισμάτων ήταν σύμφωνη με το διεθνές πρωτόκολλο και πως η Τουρκία δέχεται «άδικες κατηγορίες».
Το δεύτερο θέμα που μονοπωλεί είναι η δήλωση του Μάριο Ντράγκι για τον πρόεδρο Ερντογάν. Τον αποκάλεσε «δικτάτορα».
Η Τουρκία κάλεσε τον πρεσβευτή της Ιταλίας στη χώρα στο υπουργείο Εξωτερικών, μετά το σχόλιο που έκανε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι για τον πρόεδρο Ερντογάν.
Ο Ντράγκι εξέφρασε την αντίθεσή του προς τη συμπεριφορά του προέδρου της Τουρκίας, ανεβάζοντας τους τόνους και χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα δικτάτορα.
O Ιταλός πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά ¨
«Δεν συμμεριζόμαστε την στάση του Ερντογάν, δεν ήταν η κατάλληλη συμπεριφορά. Λυπάμαι ιδιαίτερα που η πρόεδρος της ΕΕ την υπέστη. Με αυτούς τους δικτάτορες, ας τους αποκαλέσουμε έτσι, πρέπει να είμαστε σαφείς: Να εκφράζουμε τις διαφορετικές μας απόψεις αλλά να καταφέρνουμε να συνεργαζόμαστε υπέρ των χωρών μας»
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχολίασε στο Twitter :
«Καταδικάζουμε έντονα την απαράδεκτη λαϊκιστική ρητορική του διορισμένου πρωθυπουργού της Ιταλίας Ντράγκι και τις απαράδεκτες και αδικαιολόγητες δηλώσεις του για τον εκλεγμένο πρόεδρό μας, και του τις ανταποδίδουμε.Η Τουρκία είναι ένα κράτος με βαθιές ρίζες, δεν είναι η πρώτη φορά που φιλοξενεί έναν προσκεκλημένο. Το πρωτόκολλο που ακολουθήθηκε για τις συναντήσεις στην Τουρκία είναι μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς πρωτοκόλλου. Το ίδιο έγινε κι εδώ».
Το Reuters σημειώνει πως υπήρχαν τρία καθίσματα όταν, στο παρελθόν, ο Ερντογάν επισκεπτόταν τις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που εκπροσωπούν από κοινού τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Σαρλ Μισέλ εξηγεί γιατί δεν αντέδρασε όταν έμεινε όρθια η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Atanmış İtalya Başbakanı Draghi’nin kabul edilemez popülist söylemini ve seçimle göreve gelmiş Cumhurbaşkanımız hakkındaki çirkin ve hadsiz ifadelerini kuvvetle kınıyor, kendisine iade ediyoruz.
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) April 8, 2021
Στα αρνητικά σχόλια που δέχθηκε για τη στάση του στην Τουρκία, όταν ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τον οδήγησε να καθίσει δίπλα του αλλά άφησε όρθια την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δίνει μέσω Facebook ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
«Την Τρίτη, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και εγώ συμμετείχαμε σε μια συνάντηση στην Άγκυρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μερικές εικόνες προκάλεσαν αντιδράσεις και ορισμένες σκληρές ερμηνείες. Αυτό με οδηγεί στο να αντιδράσω.
Προσθέτει ότι «η αυστηρή ερμηνεία των κανόνων του πρωτοκόλλου από τις τουρκικές υπηρεσίες προκάλεσε μια δυσάρεστη κατάσταση: τη διαφορετική, ακόμη και μειωτική, μεταχείριση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
"Ehm" is the new term for "that’s not how EU-Turkey relationship should be". #GiveHerASeat #EU #Turkey #womensrights pic.twitter.com/vGVFutDu0S
— Sergey Lagodinsky (@SLagodinsky) April 6, 2021
Στη συνέχεια του μηνύματός του ο Σαρλ Μισέλ υπογραμμίζει ότι «η ουσία ήταν συγκεκριμένα η ομιλία που κάναμε στον Πρόεδρο Ερντογάν σχετικά με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών και γενικότερα την υπεράσπιση των θεμελιωδών μας αξιών του κράτους δικαίου και της ελευθερίας της έκφρασης. Πριν από την επίσημη συνάντηση, είχα συναντηθεί με εκπροσώπους των Γυναικών του ΟΗΕ και άλλων υπηρεσιών του ΟΗΕ. Και θέλαμε να οργανώσουμε στην Άγκυρα, παρά τις αντίθετες πιέσεις, μια κοινή συνέντευξη τύπου με την Ούρσουλα για να κάνουμε μια αναφορά χωρίς ταμπού των συζητήσεων μας με την τουρκική πλευρά».
O Σαρλ Μισέλ είπε ακόμη:
«Λυπάμαι για δύο λόγους. Πρώτον, με την εντύπωση ότι ήμουν αδιάφορος για την αδεξιότητα του πρωτοκόλλου έναντι της Ούρσουλα. Και ακόμη περισσότερο επειδή έχω την τιμή να συμμετέχω σε αυτό το ευρωπαϊκό σχέδιο, στο οποίο δύο μεγάλοι θεσμοί από τους τέσσερις διευθύνονται από γυναίκες, την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και την Κριστίν Λαγκάρντ. Και επίσης είμαι υπερήφανος που μια γυναίκα, η πρώτη στην ιστορία, με αντικατέστησε ως πρωθυπουργό του Βελγίου.Τέλος, λυπάμαι, διότι αυτή η κατάσταση επισκιάζει τη μεγάλη και επωφελή γεωπολιτική δουλειά, που κάναμε μαζί στην Άγκυρα, και της οποίας ελπίζω ότι η Ευρώπη θα καρπωθεί τα οφέλη» .
Related posts
Αναζήτηση
Τελευταία νέα
1.000.000 views στο YouTube για το «Σ’ Ένα Τέταρτο» του Κωνσταντίνου Χριστοφόρου
Ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου συνεχίζει τις επιτυχίες με το καινούργιο του τραγούδι με τίτλο «Σ’ ένα τέταρτο».Το βίντεο κλιπ του τραγουδιού,…