Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
20 Ιαν 2021
Απόψεις

Το ψυχογράφημα της σύγχρονης γυναίκας

Γράφει η Κατερίνα Πλουμιδάκη

Θα ήθελα να αναφερθώ σήμερα στην περιπέτεια της γυναίκας σε μια πολυεπίπεδη, μαχητική πορεία μέσα στο χρόνο, από την υποτέλεια προς την χειραφέτηση που είναι υπόθεση όλων μας.

Υπόθεση πολιτικής και πολιτισμού, υπόθεση καθημερινότητας, που εξαρτάται όχι μόνο από φυσιοκρατικές, αλλά και από ηθικές και κοινωνικές παραμέτρους.Νέες προοπτικές φαίνεται να διανοίγονται για τον δυναμικό επαναπροσδιορισμό της θέσης της γυναίκας, η οποία στην εποχή μας έχει βελτιωθεί τόσο, που να δίνεται η εντύπωση ότι η ισότητα των δύο φύλων είναι πλέον πραγματικότητα.

Η σημερινή γυναίκα έγινε πολιτικός (110 γυναίκες έχουν εκλεγεί στο αμερικανικό Κογκρέσο), αδέκαστος δικαστής, επιτυχημένη επιχειρηματίας, αυστηρός τεχνοκράτης, κυρίαρχος αρχηγός κράτους που διαπρέπει σε πεδία δράσης παραδοσιακά ανδρικά.Η θέση της έχει αλλάξει πάνω στην κοινωνική σκακιέρα. Βγάζει τα δικά της χρήματα και δεν διστάζει να διεκδικήσει όλα όσα θέλει.

Οι αλλαγές αυτές αποτυπώνονται δυναμικά στο θέμα του γάμου, και πιο συγκεκριμένα στο γεγονός ότι οι γυναίκες τα τελευταία χρόνια παντρεύονται σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία. Προτεραιότητα γι’ αυτές δεν αποτελεί πια πάντα η οικογένεια, αλλά η επαγγελματική καταξίωση και η οικονομική ανεξαρτησία.

Ένα άλλο παράδειγμα που δείχνει την αλλαγή που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια, αποτελεί το γεγονός ότι η γυναίκα αποφασίζει πολύ πιο εύκολα για το διαζύγιο σε σχέση με το παρελθόν. Επειδή είναι πλέον οικονομικά ανεξάρτητη δεν διστάζει να ρισκάρει, πάρα το κόστος. Αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να συνεχίσει την συναισθηματική και σεξουαλική της ζωή και να σταθεί και πάλι στα πόδια της.

Παράλληλα παρατηρούμε ότι και η βιομηχανική επανάσταση άλλαξε τις μεθόδους της παραγωγής και την θέση της γυναίκας μέσα σ’ αυτήν.Σήμερα οι γυναίκες συμμετέχουν σε συνδικάτα, κόμματα, κινήσεις πολιτών.Ψηφίζουν και επηρεάζουν το κοινωνικό περιβάλλον παλεύοντας ενάντια όχι μονάχα στην κυρίαρχη κουλτούρα που έτσι κι αλλιώς αντιμάχεται την μαζική συμμετοχή τους στο δημόσιο βίο, αλλά κύρια τη συνήθεια αιώνων που τις θέλει μακριά και πέρα από τους δημόσιους θεσμούς.Απο την άλλη όμως παρ’ όλες τις διακηρύξεις, επίσημες μελέτες δείχνουν ότι και σήμερα η γυναίκα δεν κατέχει την κοινωνική θέση που της αξίζει.

Στην Ευρώπη για παράδειγμα το 40% του εργατικού δυναμικού είναι γυναίκες με μέσο εισόδημα 60% μικρότερο από το εισόδημα των ανδρών.

Μελέτες δείχνουν ότι για να εξαλειφθεί το χάσμα των αμοιβών, το οποίο βέβαια καθρεφτίζει πολλές ακόμα πτυχές της ανισότητας στον εργασιακό στίβο,χρειαζόμαστε να διανύσουμε τον τρέχοντα αιώνα μας συνεχίζοντας και διευρύνοντας τις αναγκαίες αλλαγές, τις μεταρρυθμίσεις και τις προσαρμογές.

Στην πολιτική η συμμετοχή της γυναίκας σε κυβερνητικές θέσεις κυμαίνεται περί το 15%, σταδιακά αυξανόμενο, είναι η αλήθεια και μέσα στην οικογένεια, κατά κανόνα, δίνεται ακόμα προτεραιότητα στην επαγγελματική σταδιοδρομία του συζύγου.

Υπάρχουν και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες όπως η έλλειψη ικανής υποστήριξης της γυναίκας από τους συναδέλφους της, από τους προϊσταμένους της, από την οικογένεια και από την κοινωνία.

Στην Ελλάδα σχετικά πρόσφατα οι γυναίκες απέκτησαν δικαιώματα, όπως γενίκευση της ψήφου για τις Ελληνίδες το 1952 και η θητεία τους σε χώρους παραδοσιακά ανδροκρατούμενους αριθμεί μόνο λίγες δεκαετίες…  Επόμενο είναι λοιπόν να έχουν περιορισμένη παρουσία και επιρροή.

Οι γυναίκες στην Ελλάδα σήμερα, εργάζονται δυο φορές περισσότερο από τους άντρες για τις καθημερινές εργασίες που αφορούν το σπίτι και την οικογένεια, πράγμα το οποίο τις εμποδίζει να επενδύσουν αντίστοιχο χρόνο και ενέργεια με εκείνους στην επαγγελματική τους ανέλιξη.

Το φαινόμενο της υπεραπασχολημένης γυναίκας που αγωνίζεται να ανταποκριθεί σε πολλαπλούς ρόλους είναι καθημερινό όπως ξέρετε.

Θεωρητικά αυτή η προσπάθεια είναι θετική, θεμιτή και αξιοθαύμαστη αλλά πρακτικά και ουσιαστικά την έχει εγκλωβίσει και οδηγήσει σε αδιέξοδο. Γι’ αυτό και πολλές ικανές, δυναμικές γυναίκες σήμερα βιώνουν εγκλωβισμό, καταπίεση του αληθινού χαρακτήρα τους και των αληθινών αναγκών τους.Συνάμα η έλλειψη αυτοπεποίθησης οδηγεί γυναίκες με ουσιαστικά και τυπικά προσόντα να παραιτούνται από τη διεκδίκηση ανωτέρων θέσεων, γιατί η μακραίωνη κοινωνική κατωτερότητα της γυναίκας παγίωσε στη συνείδηση των ανθρώπων όλων, στερεότυπες αντιλήψεις, δυσμενείς για το γυναικείο φύλο.

Ένα άλλο φαινόμενο των καιρών μας είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές οικογένειες κάνουν λιγότερα παιδιά και τα κάνουν πιο αργά, ενώ για πρώτη φορά από τότε που καταγράφονται στοιχεία, στην Ελλάδα γεννιούνται λιγότερα από 100.000 παιδιά το χρόνο! Ο δείκτης γονιμότητας στη χώρα μας είναι από τους χαμηλότερους στον κόσμο… απότοκος, πέραν της οικονομικής δυσπραγίας, της σταδιακής αλλαγής των κοινωνικών ισορροπιών και του νέου ρόλου της γυναίκας ως ανεξάρτητου, αυτάρκους ατόμου, όχι αποκλειστικά συνδεδεμένου και εξαρτώμενου-οριζόμενου από την οικογένεια και την μητρότητα.

Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω την πρωταρχική αλήθεια, ότι Γυναίκα είναι η φέρουσα Ζωή (όσο γυρίζει η Γη), το πρώτο αντίκρισμα μας στον κόσμο, η λατρεία.Όποια και αν είναι εν τέλει η πορεία της γυναίκας μέσα στο χρόνο και την κοινωνία, εκείνο που ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως οι μεγαλύτερες ανθρώπινες ιδέες και αλλαγές ξεκινούσαν πάντα από τις ωραίες, ποιοτικές, πολύτιμες κοινωνικές μειοψηφίες…

Related posts