Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
25 Σεπ 2023
Απόψεις

Το πρίσμα του φακού και οι διαφορετικές γωνίες του

 Από την Εβελίνα Χατζησταυράκη   

Κάθε άνθρωπος σε αυτή την κοινωνία, με βάση το περιβάλλον στο οποίο έχει μεγαλώσει, τη νοοτροπία, τις αρχές και τη μόρφωση του, εκλαμβάνει τα ερεθίσματα που δέχεται με διαφορετικό τρόπο.

Μια απλή βόλτα αυτές τις γιορτινές μέρες σε πολυσύχναστους δρόμους θα μας κάνει να κατανοήσουμε καλύτερα αυτή τη σκέψη.. Παντού λαμπιόνια και φωτισμένοι δρόμοι, γέλια και χαρές… Μα σε ένα σκοτεινό στενό υπάρχει ένας άστεγος, μόνος, βυθισμένος στο έρεβος της θλίψης και της δυστυχίας. Άλλοι περνούν με αδιαφορία αυτή τη δυστυχία, άλλοι κοντοστέκονται σε αυτή, άλλοι συμπάσχουν. Ας γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι…

Ευλογημένη είναι η εποχή η οποία εμπλέκει ολόκληρο τον κόσμο σε μια συνωμοσία αγάπης, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Hamilton Wright Mabie. Μια τέτοια εποχή είναι τα Χριστούγεννα. Μια εποχή που πλημμυρίζει τις καρδιές μας με χιλιάδες συναισθήματα.

Στο σπίτι μας περιμένει ένα όμορφο γιορτινό τραπέζι. Μπορεί σε άλλους να είναι πλούσιο, σε άλλους όχι. Ο πλούτος όμως κρύβεται στην οικογενειακή θαλπωρή. Η πόρτα του σπιτιού ανοίγει και μας περιμένουν οι αγαπημένοι μας άνθρωποι.

Οικογένεια, φίλοι, συγγενείς… όλοι εκείνοι που θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί τους την ομορφότερες μέρες του χρόνου. Τις μέρες εκείνες που όλοι γινόμαστε μια αγκαλιά, αφήνουμε δουλειές, προβλήματα, σκοτούρες στην άκρη και απολαμβάνουμε τη συντροφιά των αγαπημένων μας.

Έτσι, για πολλούς η λέξη Χριστούγεννα είναι συνώνυμο της συντροφικότητας. Υπάρχει, όμως, και η άλλη όψη του νομίσματος.

Υπάρχουν άνθρωποι ανάμεσα μας που το άρωμα των Χριστουγέννων γίνεται η αιτία να οδηγηθούν στην κατάθλιψη, μιας και το αίσθημα της μοναξιάς γίνεται ακόμα πιο έντονο τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Για αυτούς οι γιορτές είναι κάτι ξένο και θλιβερό. Ζουν μια θλίψη ντυμένη με το γιορτινό κλίμα. Εύχονται να περάσουν γρήγορα οι γιορτές και όλα να πάρουν την καθημερινότητα τους. Να σβήσουν τα λαμπιόνια που τους ζαλίζουν και ρίχνουν περισσότερο φως στην αβάσταχτη μοναξιά. Αναφέρομαι στους άστεγους.

Παρά τη ραγδαία εξέλιξη που έχει γνωρίσει ο κόσμος σήμερα, η φτώχεια εξακολουθεί να υφίσταται.

Ακόμα υπάρχουν στα πεζοδρόμια άνθρωποι με αξιοπρέπεια που δεν είναι ζητιάνοι, αλλά η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε να μην έχουν ούτε ένα ευρώ στην τσέπη τους και να ζουν κάτω από το έλεος της φτώχειας.

Οι γιορτινές μέρες για αυτούς είναι ένα ακόμα δεκαπενθήμερο, πιο κρύο από όλα τα άλλα. Δε θα ζεσταθεί η ψυχή τους από την αγάπη της οικογένειας τους ούτε από τα καλοριφέρ και τις ζεστές κουβέρτες.

Το κρύο θα τους χτυπήσει αλύπητα, οι καιρικές συνθήκες δε γνωρίζουν φτώχεια και γιορτινές μέρες.

Παρά τη σημαντική συμβολή του Κ.Υ.Α.Δ.Α με τα γεύματα αγάπης που προσφέρει στους αστέγους ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, παρά το γεγονός ότι οι ταλαιπωρημένοι αυτοί άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να φάνε ένα πιάτο φαγητό και να ανταλλάξουν κουβέντες με άτομα που βιώνουν τις ίδιες δυσκολίες, η αλήθεια είναι μια.

Είναι μόνοι.

Χωρίς οικογένεια.

Και η πραγματική μοναξιά έγκειται στο γεγονός ότι δεν μπορούν να μοιραστούν αυτές τις μέρες χαράς με άτομα που αγαπάνε. Όχι στο ότι δε θα μπορέσουν να γιορτάσουν στα μπουζούκια, να πάνε στα πολυτελή χιονοδρομικά κέντρα και στα σαλέ.

Αυτό που μεγαλώνει την μελαγχολία είναι το να ξέρεις ότι είναι γιορτή, ότι η ίδια η λέξη δείχνει ότι ΠΡΕΠΕΙ να είσαι χαρούμενος και σε μια διαφορετική ψυχολογική διάθεση και κατάσταση και εσύ να μην είσαι.

Γίνεται ακόμα πιο δύσκολο όταν το άτομο σκέφτεται πως πάρα πολλοί ή οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν πράγματι σε εορταστικό κλίμα και με πολύ χαρούμενη διάθεση τις μέρες αυτές.

Η μοναξιά λοιπόν από τη μία, η επίγνωση της ικανότητας των άλλων και της ευτυχίας που έχουν να περνούν με τους ανθρώπους που θέλουν τις γιορτές, κάνουν τα μοναχικά άτομα ακόμα πιο μελαγχολικά.

Καλό θα ήταν να εκτιμήσουμε λοιπόν τους ανθρώπους που έχουμε δίπλα μας αυτές τις μέρες. Άλλοι, θρηνούν και κοιτούν τον ουρανό ευχόμενοι οι ψυχές να έπαιρναν μορφή και άλλοι απλά ξέρουν πως δε μπορούν να κάνουν τίποτα για να έρθουν σε επαφή με την οικογένειά τους, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους.

Καλές γιορτές σε όλους, και κάθε χρόνο με λιγότερη μοναξιά..!

The best of all gifts around any Christmas tree: The presence of a happy family all wrapped up in each other
-Burton Hills

Related posts