Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
06 Μαΐ 2021
Ελλάδα

Το Plan B του Βαρουφάκη στο μικροσκόπιο της Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος

 

Πέντε  ήταν μόνο αυτοί που «σήκωσαν»  τη φωνή τους στο παράνομο σχέδιο του Βαρουφάκη. Κατατέθηκαν τέσσερις  μηνυτήριες αναφορές  και διαβιβάστηκαν  στη Βουλή από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του Γιάνη Βαρουφάκη.
Ο πρώην υπουργός  Οικονομικών θα είναι αντιμέτωπος με το αδίκημα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων πολιτών σύμφωνα με το νόμο νόμος 2472/1997.
Μηνυτήρια αναφορά για τον «Plan B» κατέθεσαν στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΔΣΑ) Δημήτρης Βερβεσός, Θωμάς Καμενόπουλος και Μιχάλης Καλαντζόπουλος καθώς και οι συνάδελφοί τους Αντώνης Βγόντζας και Κυριακή Σταμαδιάνου.
Η ομάδα των δικηγόρων ζητεί απόδοση ευθυνών στα μη πολιτικά πρόσωπα. Δεύτερη μηνυτήρια αναφορά για το ίδιο σχέδιο κατέθεσε και ο δικηγόρος Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ο οποίος στρέφει τα πυρά του ευθέως στον κ. Βαρουφάκη όπως και στα εμπλεκόμενα μη πολιτικά πρόσωπα. Είχαν προηγηθεί δυο ακόμη αναφορές του προέδρου του κόμματος «Τελεία» Απόστολου Γκλέτσου και μια δεύτερη του κ. Γιαννόπουλου. Αντικείμενο αυτών των αναφορών είναι οι χειρισμοί του κ. Βαρουφάκη κατά τις εξάμηνες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.
Έτσι από την ερχόμενη Δευτέρα μπαίνει για εξέταση το περιβόητο «Plan B» , ύστερα από κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα που διενεργεί για το θέμα αυτό, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χρ. Ντζούρας . Η εντολή δόθηκε από τον  προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ηλία Ζαγοραίο.
Ειδικότερα, ο εισαγγελέας ερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες των μη πολιτικών προσώπων, ενώ σε ό,τι αφορά στο πολιτικό σκέλος της δηλαδή σε τυχόν ευθύνες του Γιάνη Βαρουφάκη  ενέργειες και πρωτοβουλίες μπορεί να αναλάβει μόνο η Βουλή, όπου και έχουν διαβιβαστεί από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μηνυτήριες αναφορές που κατατέθηκαν για το θέμα αυτό σε βάρος του πρώην υπουργού.
Στο πλαίσιο της έρευνας για τα μη πολιτικά πρόσωπα που διενεργείται στην εισαγγελία ο κ. Ζαγοραίος έδωσε εντολή στον προϊστάμενο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλη Σφακιανάκη, να ερευνήσει εάν έχει γίνει απόπειρα παρέμβασης ή παρέμβαση στο πληροφοριακό σύστημα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Η παραγγελία δόθηκε ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται Ένορκη Διοικητική Εξέταση για την ίδια υπόθεση, την οποία έχει διατάξει η Γενική Γραμματέας Εσόδων Αικατερίνη Σαβαϊδου και αναμένονται τα αποτελέσματά της. Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε μιλήσει για σχέδιο «χακαρίσματος» των ΑΦΜ και δημιουργίας ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος, που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δραχμή. Τις επίμαχες αποκαλύψεις έδωσε στη δημοσιότητα το «Official Monetary and Financial Institutions Forum (OMFIF)», στο οποίο ο τέως υπουργός Οικονομικών περιέγραψε τα σχέδιά του.
Μάλιστα, όπως ο ίδιος είχε αναφέρει πως «επιστράτευσε» τον παιδικό του φίλο – Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Μιχάλης Χατζηθεοδώρου – ως «έμπιστό» του «χάκερ» προκειμένου να κλέψει τα ΑΦΜ των πολιτών και να προχωρήσει έτσι σε παράλληλο τραπεζικό σύστημα! Ο ίδιος πάντως το αρνείται.
Τώρα, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί ο εισαγγελέας θα κληθούν να καταθέσουν από την εβδομάδα που ξεκινάει οι πρώτοι μάρτυρές, όπως επίσης θα κληθεί και ο Μ. Χατζηθεοδώρου.  Οι εισαγγελικές αρχές έχουν ζητήσει τα πρακτικά των σχετικών συνεδριάσεων της Βουλής ενώ με βάση μηνυτήριες αναφορές που έχουν κατατεθεί στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, τα μη πολιτικά πρόσωπα εγκαλούνται για πλειάδα αδικημάτων όπως:
 
• Παράβαση του νόμου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, που επισείει κίνδυνο στη ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και στην εθνική ασφάλεια.
• Παραβίαση κρατικών μυστικών και απόρρητων στοιχείων με επιβαρυντικές μάλιστα διατάξεις, καθώς το αδίκημα αφορά εθνικό νόμισμα.
• Εγκληματική οργάνωση ή σύσταση συμμορίας.
• Παράβαση καθήκοντος καθώς τα πέντε άτομα που συνεργάστηκαν για το «Plan B» ενήργησαν χωρίς να υπάρχει έγγραφη εντολή από τον Πρωθυπουργό ή υπουργό. Πολύ περισσότερο, όταν η παράβαση καθήκοντος αποσκοπούσε στην προώθηση των στόχων του κ. Βαρουφάκη να αποκομίσουν από κοινού παράνομα πολιτικά οφέλη.
• Παραβίαση σχετικών άρθρων του Ποινικού Κώδικα που αφορούν προπαρασκευαστικές διεργασίες για παραχάραξη νομίσματος.
 
Όλες οι αναφορές διαβιβάστηκαν από την κ. Κουτζαμάνη στη Βουλή, η οποία σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών είναι η μόνη αρμόδια να αποφανθεί για τυχόν ευθύνες του κ. Βαρουφάκη.
 
Στον πρώην υπουργό καταλογίζονται τα εξής αδικήματα:
 
1) Δόλος για την προπαρασκευαστική επεξεργασία διάπραξης του αδικήματος της εσχάτης προδοσίας ή της διενέργειας προπαρασκευαστικών ενεργειών διάπραξης της απόπειρας της εσχάτης προδοσίας.
2) Ως προς τα «plan B» ο πρώην υπουργός Οικονομικών θα είναι αντιμέτωπος με το αδίκημα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων πολιτών σύμφωνα με το νόμο νόμος 2472/1997.

Related posts